Report ze zápasu OLO vs. VIT (2:4)

HC Olomouc

logo

2:4

(0:1, 0:2, 2:1)

logo

HC Vítkovice Ridera

Hned na začátku utkání se připomněl hostující střelec Mueller, který se rychle otočil okolo brány, ale kotouč neumístil přesně. Posléze měly Vítkovice tlak, ale také Olomouc mohla vyrazit dopředu po chybě Kriegera, jenže Káňa neměl potřebnou rychlost. V 5. minutě se Hanáci dostali do přečíslení dvou proti jednomu. Rašner našel Nahodila, jenž o pár čísel přestřelil. Domácí měli další možnost o chvíli později, kdy Lakatoš nevyhodil puk a ke střele z kruhu se dostal Musil, ránu ale zastavil Klimeš mezi tělem a rukou. Diváci sledovali velmi pohledný hokej. Kohouti znovu zahrozili, když před bránu přihrával Navrátil, avšak Koch srazil touš do ochranné sítě.

Do podobné akce se záhy dostaly také Vítkovice. Před bránu puk servíroval Krieger, ale poctivě se vracející Rutar předvedl skvělý blok. V čase 8:41 šli Ostravané do vedení, největší důraz na olomouckém brankovišti prokázal Petr Fridrich - 0:1. Pak se připomněl střelou těsně nad břevno Ondrušek, jenž vypálil i vzápětí po kvalitní přihrávce Káni. Ve 13. minutě předvedly Vítkovice několik zajímavých akcí. Půček nejprve vybídl Lednického, který těsně před Lukášem neuspěl. Záhy si střelecké pozice vytvořili i Raskob s Lakatošem, Lukáš se však nedal. Na konci třetiny hrála Mora přesilovku. První minutu zajímavě kombinovala, jenže Káňovu ránu srazil Lakatoš a s pokusem Ondruška si Klimeš poradil.

Na začátku druhé části byly aktivnější Vítkovice a hned dvakrát dokázaly navýšit svůj náskok. Při úniku dvou proti jednomu ještě Gřeš branku nedal, poněvadž trefil horní tyč. Vzápětí se už ale hosté dočkali, přesnou střelu od modré čáry vyslal obránce Jakub Stehlík - 0:2. Hra se posléze přelévala z jedné strany na druhou. Mueller v přečíslení netrefil a vzápětí na opačné straně kluziště Klimeš jen vyrazil před Nahodila, který na volný kotouč nedosáhl. Ve 24. minutě vedli hosté už o tři góly, únik proměnil perfektní střelou do šibenice Roberts Bukarts - 0:3. Při vyloučení Kocha se ke střele z levého kruhu dostal domácí Káňa, jenže brankář Vítkovic byl opětovně připraven.

Při dalším vítkovickém oslabení zahrozil Fridrich, jenž se dostal před Ondruška, avšak na Lukáše už nevyzrál. Ve 35. minutě se po nepřesné předávce Hanáků dostal ke střele z prostoru mezi kruhy Lednický, mladý útočník hostů ale zamířil do Lukášovy vyrážečky. Na konci třetiny hned dva hostující hráči zamířili na trestnou lavici, po faulech Grmana a Deje hráli kohouti dvojnásobnou přesilovku, kterou však využít nedokázali. Ondruškovu pumelici vyrazil Klimeš a po závaru na brankovišti se skóre taktéž neměnilo. V poslední minutě mohli zvýšit hosté, ale Gřeš z ideální pozice netrefil hrací předmět ideálně.

Zkraje třetí periody zahrozil Švrček, jehož ránu ale Klimeš viděl. Hanáci pokračovali v aktivní hře a z celkem znatelného úhlu to zkusil Nahodil. Na druhé straně pak Lakatoš připravil šanci pro Krenželoka, avšak kapitán Vítkovic těsně minul horní růžek. Následovala bitka mezi Janem Švrčkem a Romanem Půčkem, po které navíc domácí hráli oslabení, ve kterém vyslal ostrou střelu Raskob. Ve 47. minutě se Mora dostala do úniku v oslabení, po zakončení Bambuly ale zazvonila pouze tyč.

Znovu museli domácí na trestnou lavici za příliš mnoho hráčů na ledě. Čtvrtou branku Ostravanů měl na hokejce Lakatoš, který netrefil ideálně. V 52. minutě se kohouti přece jen dočkali gólu, když z pravé strany útočného pásma přesně zamířil za záda ležícího Klimeše Lukáš Klimek - 1:3. Vítkovice ale vzápětí znovu odskočily, když skulinku v postoji Lukáše našel Roman Půček - 1:4. Mora se ale nevzdala a na začátku 56. minuty snížila díky důraznému Lukáši Nahodilovi - 2:4. Závěrečné minuty patřily aktivnější Olomouci, která si necelé dvě minuty před sirénou vynutila přesilovku. Velký tlak Hanáků ale už žádný další gól nepřinesl, poněvadž Klimeš se proti rychle pálícímu Pláškovi vytáhl. Tři body tak putují do Vítkovic.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): „První třetina byla hodně vyrovnaná, dostali jsme však nešťastný gól. Začátek druhé třetiny nám trošku utekl, měli jsme i přesilovky, bohužel jsme nedali gól. Do třetí třetiny jsme vstoupili dobře, hráči bojovali až do poslední vteřiny. Byl to vynikající zápas i pro diváky. My jsme hráče pochválili, protože do toho dali všechno, dnes byly Vítkovice lepší. Ne nadarmo jsou v tabulce tak vysoko. Někdy to tak je, že hrajete dobře a máte nula bodů.“