Report ze zápasu KLA vs. OLO (4:5)

Rytíři Kladno

logo

4:5p

(0:1, 1:2, 3:1 - 0:1)

logo

HC Olomouc

V první slibné šanci utkání se ocitl Jaromír Jágr, jehož po krásné souhře v pásmu našel volného mezi kruhy Adam Kubík. Majitel Rytířů ale nezpracoval kotouč ideálně, a tak Jan Lukáš neměl se zákrokem moc práce. Vzápětí na druhé straně Oskars Cibulskis trestuhodně ztratil hrací předmět, Pavel Musil jej šikovně posunul na rozjetého Karla Pláška, ovšem dvaadvacetiletý křídelník ostrou ránu ze slotu umístil přesně do připravené lapačky Landona Bowa.

Psal se čas 14:16, když Lukáš Nahodil zvítězil na buly. Kotouč doputoval až na hůl Jiřího Ondruška, jenž na kladenskou svatyni vyslal lehké nahození. Neposlušný puk však gólmanovi Rytířů vypadl, jako první se k němu dostala olomoucká devatenáctka, která už jen zakončila nad levý beton Bowa. Chvíli před první sirénou vyslal Jaromír Jágr do brejku Tomáše Plekance. Jan Lukáš si jeho bekhendovou kličku skvěle pohlídal, hvězdný útočník tak zakončil pouze do boční síťky.

Na začátku prostřední části hry dostala Mora k dispozici přesilovku. Po vyhození domácích až k olomoucké svatyni si pro černou pryž dojel Jan Lukáš a fenomenálním pasem až na útočnou modrou čáru vyslal Silvestera Kuska do přečíslení dva na nikoho. Člen druhé přesilovkové formace našel na pravé straně Pavla Musila, ten mu ihned kotouč vrátil, a tak Silvester Kusko jenom zametl puk do téměř odkryté klece.

Olomoucká radost ale dlouho nevydržela. Po střele Tomáše Plekance se puk odrazil Jaromíru Jágrovi příhodně do jízdy, který jej svou bruslí při brždění zasunul až za brankovou čáru. Rozhodčí celou situaci raději přezkoumali u videa, avšak nakonec gól potvrdili. Zanedlouho hráli kohouti další přesilovku. Jan Káňa nahodil puk do rohu na Karla Pláška, ten ještě vybídl rozjetého Silvestera Kuska na středu, jenž střelou zápěstím pod vyrážečku využil i druhou početní výhodu v klání.

Závěrečná dvacetiminutovka nezačala pro Moru vůbec dobře. Nejprve nebezpečně pálil Kristaps Sotnieks, tento pokus se nicméně neujal. Hned nato ale Rytíři využili přesilovou hru, když Martin Procházka šikovně tečoval tvrdou pumelici Jakea Dotchina od modré. Vzápětí bylo vyrovnáno. Matyáš Filip vyslal pobídku na Kristapse Sotniekse, který ránou z první nedal Janu Lukášovi žádnou šanci.

Po srovnání skóre zápasu začala atmosféra na ledě houstnout, naopak olomoucká střídačka čím dál více řídla. Mimo hru již byli obránci Lukáš Mareš, David Škůrek a kapitán Jiří Ondrušek a také Lukášové Nahodil a Anděl. Z rozsáhlé marodky zanedlouho vzešel další gól domácích. V početní převaze to vzal Tomáš Plekanec na sebe, od pravého hrazení se do kotouče opřel a vší silou jej napálil do olomoucké sítě.

Pouhých 38 vteřin po kladenském obratu se na pravé straně objevil Jakub Navrátil, jenž přesně zamířil mezi Bowovu vyrážečku a beton. Poté přišly pro Hanáky minuty hrůzy v podobě dvou oslabení. Kladno svého soka zamklo v obranném pásmu a vytvořilo si drtivý tlak. Olomouc se ovšem srdnatě bránila, proti bekhendovému pokusu Tomáše Plekance dokonce musela kohoutům pomoci branková konstrukce.

Šedesát minut o vítězi nerozhodlo, a tak přišlo na řadu prodloužení. Na úvodním buly byla úspěšnější Mora, která začala kombinovat v útočném pásmu. Kotouč si vzal do své moci Jan Bambula, od modré čáry si najel až k pravé tyči, odkud křižnou přihrávkou našel hokejku Lukáše Klimka, jenž hrací předmět pouze doklepl za Bowova záda. Hanáci si tak po těžkém utkání odváží zasloužené dva body.

OHLASY

Otakar Vejvoda (Rytíři Kladno): Je těžké prohrát, když soupeři dovolíte jen 14 střel. První třetina byla poměrně vyrovnaná. Poté hosté proměnili pár přesilovek, my jsme katastrofálně střídali. Celý zápas jsem cítil pozitivní atmosféru na střídačce. Je škoda, že jsme dostali hned gól po brance na 4:3. Z celkového výkonu rozhodně nejsem nespokojený, akorát škoda, že jsme to nedotáhli do konce.