Report ze zápasu OLO vs. KVA (4:1)

HC Olomouc

logo

4:1

(2:0, 1:0, 1:1)

logo

HC Energie Karlovy Vary

Zápas začali daleko lépe domácí, kteří se už po padesáti sekundách dostali do vedení, když po pasu Bambuly se zcela osamocen před brankou objevil Silvester Kusko, jenž nadvakrát dostal černou gumu za brankáře Lukeše - 1:0. Prvním vyloučeným hráčem série byl Knotek. Karlovarská přesilovka byla hned v úvodu sehrána rychle a přesně, avšak Lukáš vytáhl vynikající zákrok ramenem. V 8. minutě zůstali před Lukešem dva volní olomoučtí útočníci, jenže brankář Energie záměr Kuska přečetl.

O čtyři minuty později svěřenci trenérů Tomajka a Žabky využili zkrácenou přesilovku. Střela Orsavy vypadla do brankoviště, kde se nejlépe zorientoval dorážející Pavel Musil - 2:0. Další průběh první třetiny výraznější šanci nenabídl, a proto se po dvaceti minutách šlo do kabin za stavu 2:0.

V kabinách ovšem byli hokejisté déle než původně předpokládali. Problém s rýhou v ledu se ani po dvou hodinách pořádně vyřešit nepodařilo, a tak se utkání nakonec dohrávalo o den později v 18:00. Hanáci také do čtvrteční dohrávky vstoupili aktivněji. Utkání však bylo poměrně vyhrocené a často se vylučovalo. Hokejově se poprvé připomněl Jiskra, jehož rána skončila na Lukášově vyrážečce. Následné přečíslení táhl Navrátil, který se snažil co nejrychleji vystřelit, avšak jeho projektil se od hokejky bránícího hráče odrazil nad bránu.

Karlovarští znovu zahrozili díky Kružíkovi, který těsně před Lukášem tečoval kotouč, avšak zkušený olomoucký brankář si také v tomto případě poradil. Vyloučení Černocha domácí zhruba v polovině řádné hrací doby využili. Knotek zpoza brány vybídl Musila, jenž si všiml na levém kruhu lépe postaveného Jakuba Orsavy a ten už neměl problém trefit poloprázdnou klec - 3:0. Ve 33. minutě minul prázdnou bránu Káňa a o chvíli později protáhl Lukeše ostrou střelou Švrček. Na konci periody mířil sám na brankáře hostující Koblasa, Ondrušek se ale stačil vrátit a společně s Lukášem situaci vyřešil.

Na začátku třetí části vybídl Navrátil v přečíslení Klimka, kterého však skvělým zákrokem Lukeš vychytal. Energie se své první branky dočkala v čase 43:18, kdy olomoucké defenzívě ujel Martin Kohout, jenž přesně zamířil okolo vyrážečky Lukáše. Západočeši se ale po vstřelené brance příliš nezvedli. Ani neměli tu možnost, neboť na trestnou lavici odešel Havlín. Mora se čtvrtého gólu dočkala až po skončení přesilovky. Karel Plášek poslal kotouč do brankoviště, načež za čáru si hrací předmět nešťastně srazil Stříteský.

V 54. minutě se do sebe pustili Ondrušek s Jiskrou, tudíž se následné dvě minuty hrálo ve čtyřech. Štěstí zkusil po svém průniku po křídle Koblasa, jehož bekhendové zakončení Lukáš vytáhl. Zhruba čtyři minuty před závěrečnou sirénou byl olomoucký kapitán znovu vyloučen. Energie dlouho kombinovala v útočném pásmu, několikrát ohrozila Lukáše, avšak obětaví Hanáci oslabení přežili bez úhony. V úplném závěru si kohouti vychutnávali potlesk publika, díky výhře 4:1 tedy v sérii vedou 1:0 na zápasy.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): „Zápas byl sice odložený do dvou dnů, ale všechny třetiny byly takové, jaké mají v play-off být. Musíme v tom pokračovat, protože pořád to je pouze jeden zápas. Je to otevřené, Vary jsou těžký soupeř, který dobře bruslí, takže musíme být nachystaní na další duely.“