Olomoucký zimní stadion se zapíše mezi památky UNESCO

Antonín Přežilkonecsvěta
O L O M O U C – Když už se konečně začínalo blýskat na lepší časy a olomoucký zimní stadion se mohl do několika let dočkat rekonstrukce, objevila se nečekaná zpráva! Kohoutí plecharéna totiž bude 25. ledna 2013 s největší pravděpodobností zapsána na seznam památek UNESCO. Hrát se tak v ní zřejmě bude až do doby, dokud se opravdu nerozpadne.

Zprávu o tom, že se olomoucký zimní stadion dočká pocty a bude zapsán mezi památky UNESCO, přinesl člen Výkonné rady UNESCO.

„Skutečně tomu tak bude, veškeré podklady jsou již připraveny. Během ledna by měl být zimní stadion v Olomouci již památkou UNESCO,“ uvedl Metoděj Zachovejtepamátky.

Stadion přezdívaný „kohoutí plecharéna“ byl poprvé otevřen 25. ledna 1948. Vše zatím směřuje k tomu, že přesně o pětašedesát let později se zapíše do historie.

„Byli bychom rádi, kdyby k této slavnostní události došlo právě na den pětašedesátého výročí zimního stadionu,“ prozradil Zachovejtepamátky. „Situaci nám jen trochu komplikoval fakt, že stadion prý měl být v nejbližší době zrekonstruován, ale řekl bych, že tento problém jsme již vyřešili. K žádným opravám nedojde, stadion zůstane přesně v takovém stavu, v jakém aktuálně je.“

Zachovejtepamátky také odkryl, čím si olomoucký zimní stadion zasloužil své umístění mezi památky UNESCO. „Jedná se o nesmírně cennou architektonickou památku. Konstrukce zimního stadionu je tak pevná, že dokáže unést i tu hromadu prachu, co se drží na železných rámech. Navíc jeho nesmírná výhoda také spočívá v tom, že během letního období v něm není potřeba umělého osvětlení, protože do něj svítí dostatečné množství přírodního světla,“ vypočítával Zachovejtepamátky výhody na prstech ruky.

Názor člena Výkonné rady sdílí i skupinka obyvatel Olomouce, která čítá dva lidi. „Je naprosto správné, aby se olomoucký zimní stadion zachoval v tom stavu, v jakém existuje už po několik generací. Já na něj chodil už od jeho založení,“ pravil Patrick Stoletstarý, který v roce 2013 oslaví své devětadevadesáté narozeniny.

„Pamatuji si, jak jsem na něm oslavil svatbu. První, druhou, třetí i čtvrtou. To ještě nebyl zastřešený. Vždy to byl nezapomenutelný pocit,“ vzpomínal Stoletstarý.

Někteří ale z faktu, že k rekonstrukci zimního stadionu nakonec nedojde, tak nadšení zase nejsou. „Je sice fajn, že se v srpnu a září ušetří na elektřině, ale když vám neustále svítí slunce do obličeje, tak to také není dvakrát příjemné. Asi budu muset začít nosit pod maskou kšiltovku. Nebo sluneční brýle,“ řekl hokejový brankář Jaroslav Nikdynicnechytil.

„Na druhou stranu musím přiznat, že nechápu, proč se někteří diváci na hokeji rozčilují, že je jim při minus patnácti zima. Hokej je přece sportem zimním, tak nemůžou očekávat, že jim bude teplo jak při sledování plážového volejbalu,“ doplnil Nikdynicnechytil.

Ať už si o tom nakonec myslí každý, co chce, tak Olomouc se rozroste o další památku UNESCO. Je jen škoda, že zimní stadion už nebude tolik vynikat, když je schovaný za novou administrativní budovou.

Článek má jen zábavný charakter. Věřme, že nového zimního stadionu se již brzy dočkáme:)

Přejeme vám hodně zdraví a štěstí do nového roku 2013!