Po suché přípravě panuje spokojenost, líbila se i hráčům, říká Jan Tomajko. Jak vidí (staro)nové posily?

Daniel Fekets
O L O M O U C - Společně se svými svěřenci a trenérským týmem vyjel k prvnímu tréninku na ledě také jednatel a hlavní trenér HC Olomouc Jan Tomajko. Rozpovídal se o nově příchozích hráčích, dalším případném posílení a také o tom, co Hanáky čeká v následujících dnech. „Tento týden bude probíhat zlehka, v tom příštím už toho začne být trochu více. Hráči si na led musí zvyknout, dlouho na něm nebyli a celkově ten pohyb zase bude trošku jiný,“ uvědomuje si olomoucký lodivod.

FOTO: Michal Struž

Trenére, poprvé před ročníkem 2023/24 jste se sešli na ledě, což značí, že sezóna se blíží.

Pro sezónu jako takovou to teď neznamená nic, ale samozřejmě jsme už chtěli nějak začít. Tento týden bude probíhat zlehka, v tom příštím už toho začne být trochu více. Hráči si na led musí zvyknout, dlouho na něm nebyli a celkově ten pohyb zase bude trošku jiný. Postupně budeme přidávat, dril začne příští týden.

Když jste odcházel z ledu, vypadal jste trošku zadýchaně.

To zase ne, já se tolik nezadýchal, pro nás trenéry to bylo v pohodě. (smích)

Trénování herních situací přijde na řadu až v dalších týdnech?

Něco ti kluci do sebe dostat musí, protože na bruslích dlouho nestáli. Člověk musí to bruslení pořádně natrénovat, aby v sezóně vydržel. Samozřejmě se ale musí makat i v sezóně, takže to není tak, že teď bychom to rvali a od začátku ligy nasadili tempo lážo plážo. Nyní ale budou tréninky delší a bude toho více.

Hodláte kádr ještě nějak doplnit?

Uvidíme. Může se stát, že někdo přijde. Řeknu to takhle, není to úplně uzavřené.

Máte v tuto chvíli někoho na zkoušce?

Na zkoušce nikoho nemáme. Kádr nějakým způsobem široký je, každý o to musí zabojovat. Některé pozice možná jsou dopředu jasné, ale pak tam jsou i místa, kde máme na výběr tři nebo čtyři hráče. Taková normální konkurence tady určitě je.

Na prvním tréninku se objevilo také hodně mladších hráčů.

Je to tak. Z juniorky tady máme Michala Tomečka, ale jsou s námi i kluci, kterým je dvacet nebo jednadvacet. I oni o to budou bojovat.

Do útoku přišli Aron Chmielewski a Rok Macuh. Máte představu, kam je zařadíte?

Sestava se bude postupně krystalizovat. Když se třeba podívám na minulou sezónu, stabilní pětky jsme neměli, neustále se měnily. Příprava je o tom, abychom zjistili, jestli to některým klukům pospolu jde. V průběhu sezóny se to pak dá vyzkoušet.

Nejnovější akvizicí je Jakub Sirota, jenž hrál sedm let v USA. Pro nás v Evropě je zatím poměrně neznámý. Jaké o něm máte informace?

Když jsem trénoval starší dorost, byl zrovna ve Zlíně. Něco jsme viděli, věděli jsme, kde hrál. V poslední sezóně navíc na univerzitě dělal kapitána. Uvidíme, jak bude vypadat, samozřejmě i my tam máme otazníky, také nemůžeme říct, že bychom jej znali úplně dokonale. Na prvním tréninku ale vypadal výborně, tudíž věřím, že nám zvýší konkurenci. Je vysoký a dobře bruslí. Bude pro nás posilou.

Přišel také Jakub Sedláček, kterého naopak známe velice dobře.

Je tady sice potřetí, ale teď už konečně naplno. Vypadá velice dobře, je natrénovaný. Věřím, že i on bude velkou posilou a na výkony, které tady už předváděl, naváže.

V pondělí s vámi trénoval také Jan Lukáš. Jak dlouho tady bude?

Je s námi jen tento týden. V sobotu nebo v neděli by měl podle mých informací odletět do Finska.

V tuto chvíli máte na soupisce deset obránců. Je to adekvátní počet?

Musíme brát v potaz, že někteří hráči se v sezóně zraní, ale v tuto chvíli si myslím, že tento počet je dostačující. Minulý rok jsme tuším měli obránců devět a ani to nám v některých zápasech nestačilo.

Suchá příprava trvala zhruba dva měsíce. Jak vůbec probíhala?

Hráči v létě něco dělat musí. Za nás panuje spokojenost, líbilo se nám to, ale pravda se ukáže na ledě a v sezóně. Ani hokejisté si nestěžovali, to právě naopak.

Tato otázka samozřejmě musí padnout. Média začala spekulovat o možném návratu Davida Krejčího. Jak to s ním nyní vypadá?

Je hrozně těžké k tomu něco říct, je to otázka na něj a ne na nás. My bychom byli samozřejmě rádi a bylo by to pěkné, ale uvidíme. Sezónu měl vynikající. Dá se říct, že úplně stejně, jak hrál tady, hrál i tam, jen v jiném levelu. Klobouk dolů před ním.