PREVIEW: Olomouc míří do Hradce Králové. Naváže na vítěznou sérii?

Eliška Halamíčková
HRADEC KRÁLOVÉ – Po dalším vydařeném domácím zápase míří Hanáci na led Mountfieldu. Třiadvacáté kolo Tipsport extraligy mezi tabulkově blízkými celky nabídne odvetu říjnového utkání. Úvodní buly padne v úterý 28. listopadu v 18:00 v ČPP Aréně.

FOTO: Michal Struž

Z KABINY MORY

Mora vítězstvím nad Kometou natáhla sérii už na tři výhry v řadě. Tentokrát se radovala z plného počtu bodů za výhru v základní hrací době. „V kabině to určitě pomůže, když tým třikrát za sebou vyhraje,“ říká po moravském derby útočník Lukáš Klimek.

Do Hradce Králové tak tým pojede s dobrou náladou. „Jedeme s cílem natáhnout sérii,“ přitakává Klimek. „Jsou nepříjemní pohybem, na to se musíme připravit a postavit nějakou taktiku. Pokusíme se podat podobný výkon jako v posledních třech zápasech,“ má olomoucký útočník jasno před úterním střetnutím s Mountfieldem.

Kromě utkání s Hradcem čeká tento týden olomoucké hráče ještě Liberec a Mladá Boleslav. „Tři zápasy v jeden týden jsou možná i lepší. Záleží, v jakém jsme zrovna zdravotním stavu,“ přemýšlí Klimek a dodává: „Teď toho moc nebylo, takže vítáme, že jdou zápasy takhle rychle za sebou. Za chvilku je reprepauza, kdy se zase z toho tempa trochu ubere.“

První vzájemný zápas Olomouce a Hradce Králové odehráli Hanáci na domácím ledě v půlce října. O vítězi desátého kola musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Ty se lépe vydařily hostům, kteří kotouč třikrát dostali za Konrádova záda a odvezli si tak bonusový bod.

INFO O SOUPEŘI: MOUNTFIELD HK

Finalista loňského ročníku do soutěže vešel vítězně. V úvodním utkání přehrál Kometu 4:0, kterou porazil na jejím vlastním ledě. Na vydařený vstup Hradec navázal další výhrou nad Libercem. Z následujících utkání sice Východočeši vyšli bez výhry, ne ale bez bodů. První prohrou v základní hrací době pro ně byl až zápas s Karlovými Vary začátkem října.

Průběžně se Mountfield drží v půlce tabulky na 8. místě. Bodově je na tom přitom stejně jako Brno. Na páté místo Hradec navíc ztrácí pouze bod. Poslední utkání, které Východočeši odehráli, bylo nedělní derby v Pardubicích. V tom se z výhry nakonec radovali domácí.

Nejproduktivnějšími hráči kádru jsou po dosavadních odehraných kolech útočník Oliver Okuliar (15+6) a obránce Jérémie Blain (4+16). Mezi třemi tyčemi se pak s podobnou procentuální úspěšností střídají Patrik Bartošák a nově Jan Lukáš.

V průběhu sezóny z Hradce odešel útočník Ethan Werek (HC Slovan Bratislava). Dále pak brankář Henri Kiviaho, který se vrátil domů do Finska. Opačným směrem zamířil Jan Lukáš, který po Finovi převzal místo v bráně. Z finské ligy tým doplnil také Giorgio Estephan. Nejaktuálnější změnou na soupisce Mountfieldu je výměna obránců Filipa Pavlíka za Martina Pláňka, který do Hradce přichází z Mladé Boleslavi.

NA KOHO SI DÁT POZOR? OLIVER OKULIAR

Třiadvacetiletý rodák ze slovenského Trenčína je momentálně nejlepším střelcem extraligy. Ve dvaadvaceti zápasech nasázel soupeřům už 15 gólů. S jednadvaceti body navíc drží průměrnou úspěšnost necelého bodu na zápas.

MINULÝ ZÁPAS HRADCE KRÁLOVÉ

HC Dynamo Pardubice – Mountfield HK 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 4. R. Kousal (Zohorna, Čerešňák), 26. Kaut (Radil), 46. Kaut (Sedlák, Hyka), 49. Cienciala (R. Kousal, Zohorna), 59. Mandát – 24. Okuliar (Blain), 54. Šťastný (Blain).

Hradec Králové: Lukáš (Soukup) – Blain, Jank, Pláněk, Kalina, Freibergs, Pavelka, Marcel – Eberle, Miškář, Pavlík – Jasper, Tomáši, Okuliar – Estephan, Lalancette, Perret – Chalupa, Pilař, Šťastný.

SOUPISKA HRADCE KRÁLOVÉ

Brankáři: Patrik Bartošák, Jan Lukáš.

Obránci: Jérémie Blain, Ralfs Freibergs, Michael Gaspar, Bohumil Jank, Petr Kalina, Patrik Marcel, Tomáš Pavelka, René Piegl, Matěj Pinkas, Martin Pláněk.

Útočníci: Jan Eberle, Giorgio Estephan, Matěj Chalupa, Evan Jasper, Aleš Jergl, Christophe Lalancette, Kryštof Lang, Patrik Miškář, Petr Moravec, Oliver Okuliar, Lukáš Pajer, Radovan Pavlík, Jordann Perret, Radek Pilař, David Šťastný, Alex Tamáši, Marek Zachar.