PREVIEW: Další venkovní zápas! O body budou Hanáci usilovat na Hlinkově stadionu

Daniel Fekets
L I T V Í N O V - První polovinu základní části Tipsport extraligy uzavřou olomoučtí hokejisté na litvínovském ledě. S Vervou se podruhé v sezóně utkají v pátek 8. prosince v 17:30.

Z KABINY MORY

Do utkání v Litvínově jdou kohouti ve velmi dobré formě. Vyhráli totiž pět z posledních šesti utkání. V minulém týdnu se jim podařilo uspět nad Libercem 3:2 a v neděli i 4:2 nad Mladou Boleslaví. „Pro nás to bylo hodně těžké utkání. Inkasovali jsme na začátku zápasu, což psychice nikdy moc nepomůže. Docela rychle jsme se zvedli. Ve druhé třetině jsme hráli výborně, právě tam jsme utkání rozhodli,“ hodnotil hlavní trenér Olomouce Jan Tomajko.

„Ve třetí části jsme sice dostali gól v oslabení, ale snažili jsme se to udržet. Boleslav jsme nechtěli pouštět do šancí, což se povedlo. Máme tři body, spokojenost je tedy maximální,“ pokračoval. „Celý zápas jsme se snažili hrát nějakým našim stylem. Dařilo se nám, ovšem nějaké chyby se tam samozřejmě vždy dají najít. V Boleslavi ale všichni hráči podali výborný výkon. Od Kuby Sedláčka po poslední křídlo čtvrté lajny,“ chválil lodivod Hanáků.

Spokojen mohl být také s výkonem dvougólového Roka Macuha, který ovšem do následujících dvou utkání nezasáhne, neboť od Disciplinární komise obdržel trest na dva zápasy za napadení rozhodčího. Celá situace však vypadala nezaviněně.

První vzájemné utkání dopadlo lépe pro Moru. Kohouti na domácím ledě dokázali zastavit litvínovskou vítěznou šňůru díky výhře 2:1. Na branku Ondřeje Jurčíka ve druhé třetině odpověděl Jakub Navrátil. Vítěznou trefu si v části třetí připsal Jan Bambula.

INFO O SOUPEŘI: HC VERVA LITVÍNOV

Litvínov prožil fantastický vstup do sezóny. V prvním kole sice Verva padla v Pardubicích, následně ale vyhrála jedenáct utkání za sebou, což je nový klubový rekord. O svou vítěznou šňůru ovšem svěřenci trenéra Karla Mlejnka přišli právě v Olomouci, kde padli 1:2.

V další čtvrtině soutěže se už Litvínovu tolik nedařilo. Severočeši po duelu na Hané vyhráli jen dva ze šesti dalších utkání, poté si ovšem zlepšili chuť vítězstvím 3:2 po nájezdech v Třinci a 6:4 nad Karlovými Vary. Momentálně má Litvínov za sebou čtyři venkovní zápasy, ve kterých ani jednou nebodoval. V Českých Budějovicích prohrál 0:1, na Spartě 1:3 a s Kladnem 0:3. V minulém kole Verva podlehla Vítkovicím 2:6.

Chemici se tedy tabulkou nejvyšší soutěže postupně propadají, i tak ale stále drží čtvrtou příčku, která by jim zajistila přímý postup do čtvrtfinále play-off. Na pátý Hradec Králové však mají pouhý jednobodový náskok, na třetí Třinec naopak ztrácí bodů pět. Litvínov je velice silný směrem do ofenzívy, jenže v defenzívě je to mnohem horší. Inkasoval už 73 branek, což je po Liberci, Kladnu a Mladé Boleslavi čtvrté nejvyšší číslo.

V útoku se Litvínov stále může spolehnout na Ondřeje a Davida Kašovi. Bratrská dvojice zapsala dohromady 45 kanadských bodů (David 23, Ondřej 22). Za nimi jsou v týmové produktivitě Jindřich Abdul (19 bodů) nebo Petr Koblasa (17 bodů). Nejproduktivnějším zadákem mužstva je Marek Baránek se dvěma góly a devíti asistencemi.

Slovenský brankář Matej Tomek v tomto ročníku zasáhl do osmnácti zápasů, ve kterých si držel 90,69% úspěšnost zákroků. O více než dvě procenta je na tom lépe Šimon Zajíček, jenž ovšem tolik prostoru nedostává. Letos chytal jen v osmi duelech.

Do utkání proti Olomouci nezasáhne již zmíněný Ondřej Kaše, který po verdiktu Disciplinární komise extraligy dostal trest na dva zápasy.

NA KOHO SI DÁT POZOR? DAVID KAŠE

V nominaci trenéra Radima Rulíka pro nadcházející reprezentační turnaj ve Švýcarsku se objevil také šestý nejproduktivnější hráč TELH David Kaše. Šikovný útočník se v minulých dvou sezónách ve Spartě spíše trápil, ale právě po boku svého bratra Ondřeje se mu znovu začalo dařit. Kaše ve své kariéře odehrál i sedm zápasů v NHL v dresu Philadelphie Flyers.

MINULÝ LITVÍNOVSKÝ ZÁPAS

HC Vítkovice Ridera – HC Verva Litvínov 6:2 (1:0, 2:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 13. Barinka (Peterek, Auvitu), 22. Bukarts (Dočekal, Krieger), 31. Bukarts, 45. Dočekal (Barinka, Zdráhal), 48. Lakatoš (Percy, Krieger), 50. Barinka (Dočekal, Zdráhal) – 23. Abdul (Baláž), 43. Demel (Baránek, Kirk).

HC Verva Litvínov: M. Tomek (Zajíček) – Baránek, Demel (A), Czuczman, Zeman, Zile, Baláž, Šalda – Koblasa, Zygmunt, Kudrna – Hlava, D. Kaše (A), O. Kaše (C) – Maštalířský, Kirk, Abdul – Válek, Gut, Havelka.

SOUPISKA LITVÍNOVA

Brankáři: Matej Tomek, Šimon Zajíček, Lukáš Klika.

Obránci: Kevin Czuczman, Janis Jaks, Marek Baránek, Radim Šalda, Jan Strejček, Patrik Demel, Kristaps Zile, Denis Zeman, Ondřej Baláž, Fabien Kočí.

Útočníci: Ondřej Kaše, David Kaše, Jindřich Abdul, Liam Kirk, Nicolas Hlava, Petr Koblasa, Matúš Sukel', Andrej Kudrna, Michal Gut, Martin Havelka, Filip Helt, Ondřej Jurčík, Lukáš Válek, Pawel Zygmunt, Matěj Maštalířský, Josef Jícha.