PREVIEW: Těžká zkouška hned po reprezentační pauze! V pondělí se Hanáci představí v Pardubicích

Daniel Fekets
P A R D U B I C E - Pondělí 18. prosince nabídne předehrávku 30. kola Tipsport extraligy. Na konci tohoto měsíce totiž Pardubice budou startovat na Spenglerově poháru, a proto se jejich utkání s Olomoucí bude hrát už o pár dnů dříve. Úvodní buly padne v pardubické enteria areně v 18:00.

FOTO: Barbora Balvanová

Z KABINY MORY

Před druhou reprezentační pauzou Hanáci přivítali Kladno. Se Středočechy prohrávali o dva góly, nicméně utkání dokázali otočit a nakonec uspěli poměrem 3:2 po prodloužení. „Myslím si, že první třetinu jsme neměli dobrou. Udělali jsme tam pár chyb, soupeř šel do vedení. Poté jsme se trošku zvedli, pomohl nám ten gól. Celkově nám ale nešly přesilovky, stagnovali jsme v nich, soupeř obětavě bránil a blokoval střely. Nakonec ale skvělá práce, vítězství nad Kladnem si hodně ceníme. Každý bodík potěší,“ řekl po utkání asistent trenéra Róbert Petrovický.

Nenápadným hrdinou v souboji s Kladnem byl Michal Kunc, jenž zaskočil na pozici obránce po předčasném odstoupení zadáků Tomáše Černého a Dalibora Řezníčka. „Museli jsme improvizovat. Kuncík ale zaskočil výborně, pro útočníka to jednoduché není. Zvládl to na výbornou,“ pochválil Petrovický. „Je dobrý bruslař. Když hraje v útoku, často pomáhá obráncům. Pro něj to jednoduché nebylo, ale má na to nohy, dokáže ty situace dobruslit.“

Momentálně mají Hanáci velmi dobrou formu, vyhráli totiž hned sedm z posledních osmi utkání. „Těšíme se z toho, hodně jsme dřeli. Teď jsme si trošku oddechli, ale už se soustředíme na další utkání. Přichází velmi těžká část sezóny, ve které se láme chleba,“ zakončil slovenský trenér.

Olomouc sehraje s Pardubicemi v letošní sezóně už třetí vzájemný duel. Ačkoliv v obou předchozích případech hrála s Dynamem kvalitní zápasy, jednou se Pardubice radovaly 3:1, podruhé pak poměrem 5:1.

INFO O SOUPEŘI: HC DYNAMO PARDUBICE

V loňské sezóně Pardubice vyhrály základní část, načež ve čtvrtfinále vyřadily Olomouc, jenže v semifinálové sérii nakonec v sedmi zápasech nestačily na Třinec. Sen o mistrovském titulu se tedy Dynamu rozplynul, stále tak platí, že Hockeytown čeká na zlatou medaili od roku 2012.

Také do letošního ročníku vstoupily favorizované Pardubice skvěle, k obhajobě prvního místa po základní části mají velmi dobře našlápnuto. Tým kouče Václava Varadi v sedmadvaceti odehraných zápasech nasbíral 61 bodů, jeho náskok před druhou Spartou je čtyřbodový.

Poslední extraligové utkání před reprezentační přestávkou Východočeši prohráli, na domácím ledě totiž nestačili na Litvínov poměrem 2:4. Předtím ovšem Dynamo hned pětkrát za sebou zvítězilo, nad Vítkovicemi uspělo po samostatných nájezdech, s Českými Budějovicemi po prodloužení. Hlavní favorit soutěže má za sebou také zápasy v Lize mistrů, ve které ovšem vypadl ve čtvrtfinále s finským Lukko Rauma.

Pardubice mají dle očekávání v produktivitě celé Tipsport extraligy několik hráčů. Druhým nejčastěji bodujícím hokejistou je Robert Kousal se šesti góly a jednadvaceti asistencemi, jen o dva body méně má Lukáš Radil. Dynamo se může spolehnout také na Tomáše Zohornu, Tomáše Hyku nebo Lukáše Sedláka, dobře si vedou i Robert Říčka, Peter Čerešňák nebo David Cienciala. V poslední době má velmi dobrou formu také Martin Kaut.

Východočeský celek je ale nesmírně silný také v defenzívě, tu navíc po příchodu ze zámoří nově vyztužil obránce Libor Hájek, který dlouhá léta působil v organizaci New Yorku Rangers. Přetlak v útoku vyřešily Pardubice tím, že Tomáše Vondráčka poslaly do konce ledna do Vítkovic, mladík Tomáš Urban naopak pomáhá Litvínovu.

Jasnou brankářskou jedničkou týmu je Roman Will, který si drží 91,91% úspěšnost zákroků. Milan Klouček tedy zasáhl kvůli Willově vytížení jen do šesti utkání.

NA KOHO SI DÁT POZOR? TOMÁŠ HYKA

Třicetiletý útočník má v letošní sezóně na kontě deset branek a stejný počet asistencí. Každého fanouška zaujme svým ladným bruslením a především velkým přehledem. Tomáš Hyka válí v Pardubicích už druhým rokem, předtím působil tři sezóny v ruském Čeljabinsku a mezi lety 2017 až 2019 zapsal starty ve Vegas Golden Knights. Mladoboleslavský odchovanec si zahrál na dvou světových šampionátech, po boku Davida Krejčího a Lukáše Sedláka startoval na ZOH 2022 v Pekingu.

MINULÝ PARDUBICKÝ ZÁPAS

HC Dynamo Pardubice - HC Verva Litvínov 2:4 (0:0, 0:2, 2:2)

Branky a nahrávky: 47. Říčka (Cienciala), 47. A. Musil (Čerešňák, T. Dvořák) – 28. Urban, 32. Šalda (Hlava, Urban), 41. Maštalířský (Koblasa), 60. Koblasa (Jícha).

HC Dynamo Pardubice: Will (Klouček) – T. Dvořák, Čerešňák, Kolář, Košťálek, Bučko, Hrádek, Švec – Cienciala, Sedlák (C), Hyka – R. Kousal, Zohorna (A), Radil – Říčka, A. Musil, Kaut – Mandát, Poulíček (A), Paulovič.

SOUPISKA PARDUBIC

Brankáři: Roman Will, Milan Klouček.

Obránci: Peter Čerešňák, Jan Košťálek, Jan Kolář, David Musil, Tomáš Dvořák, Ondřej Vála, Michal Hrádek, Martin Bučko, Libor Hájek.

Útočníci: Lukáš Sedlák, Tomáš Hyka, David Cienciala, Robert Říčka, Tomáš Zohorna, Lukáš Radil, Martin Kaut, Robert Kousal, Patrik Poulíček, Jan Mandát, Daniel Rákos, Adam Musil, Matej Paulovič, Ondřej Rohlík.