Kvalitní výkon. Celý zápas jsme plnili věci, které jsme si řekli, hlásil Jakub Sirota po výhře nad Pardubicemi

Petr Martínek
O L O M O U C – Senzace na ledě Olomouce. Mora dokázala porazit lídra tabulky z Pardubic těsným výsledkem 2:1. I Dynamo se tedy muselo sklonit před domácí pevností, kterou si Hanáci z plecharény vybudovali. Vítěznou trefu měl na svědomí obránce Jakub Sirota, který mimo jiné promluvil i o soutěživosti mezi obránci nebo o povolání Jana Bambuly do reprezentace.

FOTO: Michal Struž

Kohouti získali tři body hlavně díky dobrému vstupu do první i druhé třetiny. Tímto položili základ k nečekanému skalpu lídra soutěže. „Z naší strany se jednalo o velice kvalitní výkon, kdy jsme si celý zápas plnili ty důležité věci, které jsme si řekli. V pár momentech a pasážích jsme některé věci mohli provést jinak a lépe, ale i tak to bylo z naší strany povedené. Z mého pohledu to byl zápas hodný play-off. Jestli takto budeme hrát i ve vyřazovací fázi, máme šanci uspět,“ poohlédl se Jakub Sirota za odehraným zápasem.

Olomouc vstřelila první gól již po 56 vteřinách, kdy debutujícího Dominika Pavláta překonal Lukáš Nahodil. „Je to bonus a výhoda, když takto brzy začneme gólem. Je to pohon pro celý tým a hned se nám lépe hraje.“

Velmi rychle padla branka také po startu druhé části, to stačilo 66 vteřin na gól Jakuba Siroty, jenž se trefil ranou z mezikruží. „Řekl bych, že jsem měl při té akci štěstí. Puk se odrazil ke mně a už to tam spadlo. Základem bylo dobré napadání, z toho vznikají tyto situace. Soupeř byl v tlaku a nechal tyto situace otevřené. K tomu stačí mít prostor. Z těchto momentů můžeme dát gól a vyhrát zápas,“ prohodil obránce s číslem 2 na zádech.

Mora šla do zápasu se šesti obránci v sestavě. Už dříve Sirota podotkl, že mu větší čas na ledě vyhovuje. Bylo tomu tak i proti Dynamu? „Určitě, každý z nás se lépe cítí, když je v tom větším tempu. S Pardubicemi bylo tempo hry hodně vysoké a člověk si fakt dá do těla. Komerční přestávky pomůžou trochu vydechnout si, odpočinout si,“ popsal.

Za vydřené tři body jako vždycky fanoušci odměnili hráče děkovačkou. A jak už bývá proti Pardubicím zvykem, na led létaly i perníky. „Je to krásné, příjemné a fanoušci skvěle fandí. Je to pocta si vychutnat takové ovace. S těmi perníčky to byl vtipný moment, velmi zajímavé,“ pobavilo Sirotu.

Tři body proti Východočechům a již šestá domácí výhra za sebou. Čím to, že je Mora doma v roce 2024 stále neporazitelná? „Někdy to tak nastane, že tým výhra nakopne, a o to víc usiluje o další. Je to krásná série, snad nás reprezentační přestávka nijak nerozhodí.“

Trojice obránců Jiří Ondrušek, Dalibor Řezníček a Jakub Sirota má aktuálně v kanadském bodování podobný bodový zisk. Padá toto téma v kabině? „Určitě ne, my to vůbec neřešíme. Sbíráme body i díky tomu, že nás trenéři nasazují na přesilovky. Když dostaneme prostor, ty body tam hned lépe naskakují. Takové téma jsme v kabině ještě nerozváděli.“

Nyní nastává třetí reprezentační přestávka. Z kádru Mory pojede na Švédské hokejové hry útočník Jan Bambula. „Tu nominaci si zaslouží. Když člověk vidí Honzu na ledě, tak si povšimne, že dokáže vybojovat spoustu kotoučů, v oslabení je velmi užitečný a v útočném pásmu je schopen vytvořit akci takřka z ničeho. Je to on, kdo pomáhá vyhrávat zápasy. Soupeř to dokáže vycítit, že když na tom ledě je, přijde o puk,“ zanalyzoval hru Bambuly jeho spoluhráč Sirota.

Díky svým skvělým výkonům si možná právě Sirota v následujícím období vybojuje pozvánku na jeden z reprezentačních turnajů. „Každý extraligový hráč by si někdy rád zahrál za reprezentaci a určitě by to byla pro něj pocta. Pokud by ta pozvánka někdy přišla, budu za ni moc rád, ale zatím se snažím hrát svoje,“ uzavřel Sirota.