PREVIEW: Kohouti se těší na další domácí utkání. Tentokrát změří síly s Vítkovicemi

Daniel Fekets
O L O M O U C - Olomoucké hokejisty v tomto období čekají hned tři domácí zápasy za sebou. Svěřenci Jana Tomajka a Róberta Petrovického se mezi svými mantinely představili už v pátek, kdy po velmi dobrém výkonu podlehli Spartě 2:4. Tentokrát je ale čekají Vítkovice. Utkání 46. kola proběhne v plecharéně v neděli 18. února od 18:00.

FOTO: Jakub Šustr

Vstupenky si můžete koupit online na tomto odkaze. Pokladny Zimního stadionu budou otevřeny klasicky dvě hodiny před úvodním buly.

Z KABINY MORY

Mora před reprezentační pauzou vyhrála čtyřikrát v řadě, krátce po ní ale prohrála na ledě Třince. Do domácího prostředí se vrátila v pátek proti Spartě. S favoritem na titul odehrála velmi kvalitní utkání, jenže duel nakonec rozhodly chyby, které vyzněly ve prospěch Pražanů.

„Je to taková nešťastná náhoda, ale je to hokej, prostě chyby jsou jeho součástí. Když soupeř dostane takovou možnost a umí ji využít, určitě se dostane nahoru. Dřeli jsme, bojovali jsme. Ale situace byla taková, že vždy jsme doháněli. Každopádně utkání mělo výbornou úroveň. Každý odvedl maximální možný výkon,“ chválil po zápase se Spartou asistent trenéra Róbert Petrovický.

Další domácí zápas čeká na kohouty už v neděli 18. února, kdy přivítají Vítkovice. Zajímavostí je, že všechny tři předchozí vzájemné duely se musely rozhodovat až v prodloužení, přičemž pokaždé se radoval domácí tým. V Ostravě dvakrát uspěly Vítkovice, v Olomouci naopak Mora. „Těšíme se na každý domácí zápas, protože fanoušci jsou tady opravdu výborní. Podporují nás, i když se nedařilo. V tomto je to parádní. Teď jsme dvakrát za sebou prohráli, takže to budeme chtít zlomit a získat body,“ hlásil útočník Lukáš Anděl.

INFO O SOUPEŘI: HC VÍTKOVICE RIDERA

Vítkovicím tato sezóna rozhodně nevychází dle předsezónních představ. Loňský semifinalista se od začátku ročníku drží ve spodních patrech tabulky. Po první čtvrtině byl dokonce až poslední, na což vedení klubu reagovalo. Po dohodě u týmu Vítkovic skončil hlavní trenér Miloš Holaň, momentálně ostravský celek trénuje trojice Pavel Trnka - Jiří Veber - Roman Šimíček.

Začátkem prosince se Ridera zvedla, od té doby víceméně střídá výhry a prohry. Momentálně je na desátém místě tabulky, když ve 45 zápasech nastřádala 57 bodů. Příliš se jí nedaří v domácím prostředí, kde je po Kladnu a Mladé Boleslavi třetí nejhorší. Venku jí to jde v extraligovém měřítku o poznání lépe, tam patří Vítkovicím osmá pozice.

Z posledních šesti utkání mají Vítkovice tři výhry, avšak všechny tři přišly proti poslednímu Kladnu. Před reprezentační pauzou tým okolo kapitána Dominika Lakatoše podlehl 2:6 Třinci, tuto středu padl 3:5 v Pardubicích a v pátek 5:7 s Českými Budějovicemi.

Oproti povedené loňské vítkovické sezóně je největší rozdíl ve střílení branek. V minulém ročníku mnoho ostravských hráčů atakovalo nejvyšší místa v produktivitě celé Tipsport extraligy, ale letos je tomu přesně naopak. Nejproduktivnějším hráčem mužstva je už zmíněný Lakatoš, jenž nasbíral 29 kanadských bodů. Druhý Marek Kalus má o osm bodů méně, přičemž Roberts Bukarts nebo Peter Krieger zůstávají lehce za očekáváním. Momentální jedničkou v brankovišti Ridery je Lukáš Klimeš s 92,29% úspěšností zákroků, v uplynulých dvou zápasech ale střídal.

NA KOHO SI DÁT POZOR? ROBERTS BUKARTS

Ačkoliv Roberts Bukarts rozhodně nenaváže na minulý ročník, ve kterém i s play-off nasbíral 51 bodů, v posledních zápasech se střelecky zvedl. Lotyšský útočník pookřál po příchodu svého bratra Rihardse a skóroval ve třech zápasech v řadě. Zatím má na kontě třináct branek a pět asistencí.

MINULÝ ZÁPAS VÍTKOVIC

HC Vítkovice Ridera - Banes Motor České Budějovice 5:7 (1:3, 3:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 10. Lakatoš (Auvitu), 27. Chlán (Auvitu, Prčík), 29. Ro. Bukarts (Peterek, Krieger), 35. Fridrich (Barinka), 59. Ri. Bukarts (Auvitu, Claireaux) – 1. Ordoš (Gulaš, Kondelík), 1. Harris (Kachyňa, M. Beránek), 4. F. Přikryl (Koláček, Gulaši), 34. Vopelka (Harris, Koláček), 50. Harris (Valský, F. Přikryl), 58. Harris (Kubík), 59. F. Přikryl (Kubík, Hrachovina).

HC Vítkovice Ridera: Klimeš (4. Machovský) – Percy, Raskob, Mikuš (A), Grman, Auvitu, Prčík, R. Jeřábek – Kotala, Chlán, Lakatoš (C) – Fridrich, Barinka, P. Zdráhal – Ro. Bukarts, Krieger, Peterek – Ri. Bukarts, Claireaux, Přibyl.

SOUPISKA

Brankáři: Lukáš Klimeš, Matěj Machovský, Denis Irgl.

Obránci: Juraj Mikuš, Radek Jeřábek, Willie Raskob, Stuart Percy, Mário Grman, Lukáš Kovář, Jakub Stehlík, Matěj Prčík, Vojtech Zeleňák, Yohann Auvitu.

Útočníci: Dominik Lakatoš, Roberts Bukarts, Jakub Kotala, Peter Krieger, Rastislav Dej, Marek Kalus, Petr Chlán, Petr Fridrich, Valentin Claireaux, Vojtěch Lednický, Josef Krejsa, Roman Půček, Jakub Ślusarczyk, Matěj Přibyl, Rihards Bukarts, Patrik Zdráhal, Marcel Barinka, Jonáš Peterek, Martin Dočekal, Tomáš Šoustal.