PREVIEW: Poslední týden základní části začne Mora doma s Libercem

Petr Martínek
O L O M O U C - Základní část Tipsport extraligy míří do finiše a Olomouc má stále naději na posun do nejlepší osmičky, aby mohla začít předkolo v domácím prostředí. Pro udržení této naděje je potřeba bodovat v následujícím duelu s Bílými Tygry z Liberce. Úvodní buly úterního klání je na programu v 18:00.

FOTO: Michal Struž

Vstupenky si můžete koupit online na tomto odkaze. Pokladny Zimního stadionu budou otevřeny klasicky dvě hodiny před úvodním buly.

Z KABINY MORY

Kohouti po čtyřech nezdarech za sebou poprvé po reprezentační pauze vyhráli. Na ledě Hradce Králové uspěli poměrem 4:2 především díky povedené druhé i třetí třetině. „První třetina z naší strany byla špatná. Neměli jsme nic, ani pohyb, ani souboje. Díky Kubovi Sedláčkovi jsme to nějak zvládli, že jsme prohrávali jen o gól a v šatně byl trochu rachot. Jsme rádi, že následující střídání nás nakopla a ke konci jsme to uhájili,“ ohlédl se za zápasem kapitán Mory Jiří Ondrušek.

Hanáci tak stále mohou pomýšlet na to, že po základní části skončí osmí, čímž by si zajistili výhodu domácího prostředí v úvodu předkola. „Je tam varianta, že dostaneme zrovna Hradec, se kterým dlouhodobě máme vyrovnané zápasy, ale většinou o gól nebo o dva je ztrácíme,“ doplnil obránce s číslem 23 na zádech.

Právě Jiří Ondrušek by měl v pátek na ledě Mladé Boleslavi odehrát svůj tisící soutěžní zápas v olomouckém dresu. Nejprve se ale musí soustředit na domácí duel s Libercem. „Může přijít zranění, cokoliv... Člověk musí myslet na zítřek a ne tolik dopředu,“ uzavřel Ondrušek.

Vzájemné zápasy mezi Olomoucí a Libercem pokaždé v sezóně 2023/2024 ovládl domácí tým. Bílí Tygři doma uspěli 4:1 a 5:2, Mora naopak zvítězila 3:2.

INFO O SOUPEŘI: BÍLÍ TYGŘI LIBEREC

Severočeši mají stále naději, že se vyhnou předkolu a jejich pouť v play-off započne ve čtvrtfinále. Jejich forma je kolísavá, což Liberec sráží a tím ztrácí cenné body. Poslední čtvrtinu základní části zahájil výhrou v Mladé Boleslavi, pak ale nestačil na Hradec Králové, Spartu Praha a Oceláře Třinec. Ze tří duelů měl jen bod. Reputaci si olomoucký soupeř napravil dvěma vysokými výhrami: 6:2 s Litvínovem a 7:2 s Kladnem. Uplynulý víkend ale nevyšel dle představ Liberce, když v Pardubicích schytal debakl 1:7. V nedělním utkání s Vítkovicemi vedli Severočeši už 3:0, Ostravané ale utkání otočili a zvítězili po prodloužení.

A tak před úterním zápasem je Liberec na sedmé pozici se 76 body, na čtvrtou příčku mu chybí pět bodů. Před uzávěrkou přestupů provedl managment Bílých Tygrů pár změn v kádru. Výměnou s Hradcem Králové se zpátky pod Ještěd vrátil útočník Marek Zachar, opačným směrem putoval gólman Lukáš Pařík. Kanadské bodování týmu i nadále táhne Tomáš Filippi s 58 body, po 39 bodech mají hned dva jeho spoluhráči: Jakub Rychlovský a Adam Najman.

NA KOHO SI DÁT POZOR? TOMÁŠ FILIPPI

S končící základní částí se také vyřeší otázka, kdo se stane králem kanadského bodování. Ve hře je Tomáš Filippi s 58 body za 24 branek a 34 asistencí. Už teď je to pro něj nejlepší ročník z osobních statistik a celkové vítězství by pro něj byla krásná třešnička na dortu.

MINULÝ ZÁPAS LIBERCE

Bílí Tygři Liberec- HC Vítkovice Ridera 3:4pp. (1:0, 2:0, 0:3 - 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Bulíř (Birner, Flynn), 21. Rychlovský (Filippi), 31. Flynn (Kel. Klíma, Galvas) – 41. Barinka (Percy, Fridrich), 48. P. Zdráhal (Auvitu), 59. Chlán (Mikuš), 64. Ri. Bukarts (Krieger).

Bílí Tygři Liberec: Hrenák (D. Král) – McCoshen, Knot, Ivan, Melancon, Derner, Budík, Galvas – Rychlovský, Filippi (A), Faško-Rudáš – Flynn, A. Najman, Kel. Klíma – Birner (C), Bulíř (A), Hawryluk – Vlach, Šír, Zachar.

SOUPISKA LIBERCE

Brankáři: Dávid Hrenák, Daniel Král.

Obránci: David Aubrecht, Vojtěch Budík, Lukáš Derner, Jakub Dvořák, Tomáš Galvas, Michal Ivan, Ronald Knot, Petr Kolmann, Adam Král, Ian McCoshen, T. J. Melancon, Jakub Šedivý.

Útočníci: Michal Birner, Michal Bulíř, Adam Dlouhý, Martin Faško-Rudáš, Tomáš Filippi, Oscar Flynn, Jayce Hawryluk, Kelly Klíma, Adam Najman, Daniel Pekař, Jaromír Pérez, Jakub Rychlovský, Jaroslav Vlach, Jan Šír, Marek Zachar, Miroslav Mucha, Lukáš Plos.