PREVIEW: Vrchol sezóny je tady! Kohouti míří do Liberce k úvodním zápasům série

Daniel Fekets
L I B E R E C - Play off 2024 je za rohem! Svěřenci trenérů Jana Tomajka a Róberta Petrovického se chystají na start série Předkola play off Tipsport extraligy proti Liberci. Úvodní dvě utkání se odehrají pod Ještědem. První klání proběhne ve středu 6. března od 19:00, o den později začne druhé utkání v 18:00.

FOTO: Michal Struž

Z KABINY MORY

Základní část Tipsport extraligy uzavřela Mora na desáté pozici se ziskem osmašedesáti bodů. Až nájezdová loterie v utkání s Litvínovem určila, že kohouti se v předkole play off utkají s Libercem. „Člověk si nevybere. Každý soupeř má své kvality, každý je silný. Před posledním zápasem jsme nevěděli, s kým budeme hrát. Věřím, že pro postup uděláme maximum. Čekají nás zápasy, které budou mít energii, kvalitu a rozhodovat budou maličkosti, detaily... Velmi důležité bude sérii dobře začít,“ uvědomuje si asistent trenéra Róbert Petrovický, jenž následně popsal soupeře, se kterým budou kohouti tento týden bojovat.

„Víme, že Liberec je rychlý tým. Je třeba hrát tak, abychom dělali správná rozhodnutí. Ty hráče má Liberec opravdu rychlé a zároveň má skvělé brejkové situace. Čím méně chyb ve střední zóně uděláme, tím lepší to bude,“ prozrazuje slovenský kouč.

Liberec v základní části platil za tým, jehož výsledky byly v některých duelech velice divoké. Na konci prosince Bílí Tygři například podlehli Kladnu 4:8, v Českých Budějovicích ale vyhráli 8:1, v Kladně 7:2 a v posledním kole uspěli 6:3 v Plzni. Nedávno ovšem podlehli Kometě 4:6 nebo Pardubicím 1:7. „Chceme využít naše přednosti a zároveň jejich slabiny. Chceme hrát co nejdéle u nich v pásmu a nedat jim tu možnost se dostat do nebezpečných situací,“ navazuje mistr světa z roku 2002.

A jak to vypadá s olomouckou sestavou? Pokud vše dobře půjde, chybět by ze zdravotních důvodů nemusel nikdo. „Braňo Konrád si posledně trošku odpočinul. Věřím, že ve středu budeme kompletní a postavíme to tak, aby tam byli ti nejlepší hráči,“ uzavírá Petrovický.

INFO O SOUPEŘI: BÍLÍ TYGŘI LIBEREC

Liberec patří mezi tradiční účastníky vyřazovací fáze. Od svého postupu do nejvyšší soutěže v roce 2002 chyběl v play off pouze čtyřikrát, letos bude hrát rozhodující boje poosmé za sebou. Největším úspěchem libereckého hokeje je titul z roku 2016, Severočeši ale mají na kontě také několik dalších finálových účastí. Těsně pod vrcholem se museli sklonit v letech 2017, 2019 a 2021. Základní část ovládli už šestkrát.

V minulé sezóně Liberci unikl přímý postup do čtvrtfinále jen o kousek. Bílí Tygři se štěstím postoupili mezi nejlepších osm týmů přes Plzeň, ale v následném čtvrtfinále celkem jasně, 1:4 na zápasy, nestačili na Hradec Králové. Přes léto se k libereckému týmu vrátil na pozici hlavního trenéra Filip Pešán, jenž nahradil Patrika Augustu.

Ani v této sezóně nebyli Severočeši daleko k přímému postupu do čtvrtfinále, ale nakonec se museli spokojit se sedmým místem. Obrovskou sílu má Liberec v ofenzívě. V základní části nastřílel 174 branek, což je po Pardubicích druhé nejvyšší číslo. Nepříliš jistě si však vedla defenzíva, která inkasovala ve 165 případech. Liberec měl spolu s Litvínovem druhou a třetí nejprostupnější obranu, což tedy dokazuje, že v zápasech Tygrů většinou padal velký počet branek.

Vzhledem k těmto okolnostem tak není překvapením, že Liberec má ve svém středu vítěze kanadského bodování Tomáše Filippiho, který nasbíral 63 kanadských bodů. Aby toho nebylo málo, nejlepším střelcem této sezóny se stal šestadvacetigólový Jakub Rychlovský, jenž se naposledy na Hané prosadil třikrát. Z poměrně nezkušené brankářské dvojice si lépe vedl Daniel Král s 91,29% úspěšností zákroků. Dávid Hrenák na 90% úspěšnost nedosáhl.

V průměru nejvíce času na ledě z libereckého týmu trávil již zmíněný Filippi, kterému ale v této statistice zdatně sekundoval obránce Ronald Knot. Kouč Pešán se může spolehnout také na jisté služby zámořských zadáků Iana McCoshena a T. J. Melancona. Velmi dobrou základní část mají za sebou i Adam Najman s Oscarem Flynnem.

VZÁJEMNÉ ZÁPASY ZE ZÁKLADNÍ ČÁSTI 2023/2024

11. kolo, 16. října, Liberec - Olomouc 4:1

Branky a nahrávky: 2. A. Najman (Rychlovský, Hawryluk), 47. Flynn (A. Najman), 55. Ivan (Flynn, D. Král), 59. Rychlovský (Derner) – 21. Bambula (Řezníček, Knotek).

24. kolo, 1. prosince, Olomouc - Liberec 3:2

Branky a nahrávky: 7. Klimek (Rašner, Nahodil), 8. Macuh (Kunc, Sirota), 42. Kunc (Anděl) – 3. Birner (Bulíř, Vlach), 48. Ivan (Filippi).

37. kolo, 19. ledna, Liberec - Olomouc 5:2

Branky a nahrávky: 10. Filippi (Melancon), 27. Faško-Rudáš (Rychlovský, Filippi), 34. Flynn (Hawryluk), 42. A. Najman (Melancon), 54. Vlach (Bulíř, Galvas) – 1. Navrátil (Anděl, Ondrušek), 1. Sirota.

50. kolo, 27. února, Olomouc - Liberec 2:5

Branky a nahrávky: 17. Orsava (Klimek, Rašner), 22. Orsava (P. Musil) – 31. Rychlovský (Flynn), 39. Vlach (Zachar, Galvas), 43. Rychlovský (A. Najman, Flynn), 53. Rychlovský (Melancon, A. Najman), 57. Bulíř.

LIBERECKÁ SOUPISKA

Brankáři: Dávid Hrenák, Daniel Král.

Obránci: David Aubrecht, Vojtěch Budík, Lukáš Derner, Tomáš Galvas, Michal Ivan, Ronald Knot, Petr Kolmann, Adam Král, Ian McCoshen, T. J. Melancon, Jakub Šedivý.

Útočníci: Michal Birner, Michal Bulíř, Adam Dlouhý, Martin Faško-Rudáš, Tomáš Filippi, Oscar Flynn, Jayce Hawryluk, Kelly Klíma, Adam Najman, Daniel Pekař, Jaromír Pérez, Jakub Rychlovský, Jaroslav Vlach, Jan Šír, Marek Zachar, Miroslav Mucha, Lukáš Plos.