Panuje úleva, že jsme to zvládli. Takhle jsme chtěli hrát, říká Jakub Orsava

Petr Martínek
L I B E R E C – Nervy drásající a napínavé utkání na severu Čech. Takový byl první duel předkola s Libercem, který jako teprve devátý v historii play-off skončil po šedesáti minutách 0:0. V prodloužení nakonec využila Mora přesilovku a vyhrála. O náročném zápase promluvil autor vítězné trefy Jakub Orsava.

FOTO: Jakub Šustr

Zpovídaný hráč se stal hrdinou okamžiku, když po nápřahu prostřelil gólmana Krále a zajistil pro kohouty vedení v sérii. Jakub Orsava děkoval clonícímu Janu Knotkovi. „Panuje úleva, že jsme to zvládli. Naštěstí to vyznělo v náš prospěch. Dobrá přesilovka, Honza Knotek tam výborně clonil před gólmanem a ten neviděl vůbec nic. Je to jeho zásluha, že to tak dopadlo. Snažil jsem se to trefit nějak ideálně, když jsem viděl omezený výhled brankáře. Chtěl jsem tak rychle zareagovat a naštěstí to prošlo,“ popsal rozhodující moment.

I přes bezgólový stav po šedesáti minutách diváci viděli aktivní hokej plný šancí na obou stranách, hlavní slovo ale měli oba brankáři. Branislav Konrád a Daniel Král nepustili za svá záda ve třech třetinách nic. „Chtěli jsme takhle hrát, tak snad nám to půjde i ve druhém utkání. Já bych tam našel dost nepřesností, hned několikrát nám puk přeskakoval přes hokejky. Neproměněné akce jsme mohli vyřešit jinak, ale ve druhém utkání chceme začít ještě líp,“ burcoval útočník s číslem 32 na dresu.

Liberečtí byli několikrát trochu bezradní, když se snažili rozebrat obranu Mory. Ta se ale nedala zmást, velkou pochvalu si vysloužil i gólman Branislav Konrád. „Braňo nás podržel v důležitých momentech. Hráli jsme pozorně do obrany, i díky němu se to podařilo. V dalším zápase tohle bude opět zásadní,“ poznamenal Orsava.

Celková hra Olomouce byla aktivní a rychlá. Jak moc podle Orsavy věřili Hanáci na to, aby Bílé Tygry zaskočili? „Soustředili jsme se na náš výkon. Brankaři byli výborní. Viděli jsme, že se hrálo ze strany na stranu, ale je to jen první zápas. Ve čtvrtek se bude zase začínat za stavu 0:0 a do utkání musíme vstoupit stejně.“

Olomoučtí už tedy jedno utkání pod Ještědem vyhráli, po dalším zápase tak mohou pomýšlet na vedení 2:0 v sérii. „První výhru máme, prostě zkusíme přidat druhou,“ uzavřel Orsava.