Rok Macuh přispěl k návratu Slovinska zpět mezi elitu

Jan Čapka
O L O M O U C - Hlavní část mistrovství světa v ledním hokeji odstartovala až v těchto dnech, avšak jsou zde týmy, které už mají své mistrovství odehrané. Řeč je o Divizi I A, ve které se utkalo šest zemí o postup do elitní divize. Jednou ze zemí ucházejících se o postup bylo Slovinsko, v jehož řadách nastoupil hráč kohoutů Rok Macuh. Ten za celý turnaj zapsal dva kanadské body a pomohl vyhoupnout svou zem zpět mezi elitní týmy.

V italském Bolzanu se odehrála 28. dubna až 4. května kvalifikace o postup na MS 2025. To se bude konat příští rok ve švédském Stockholmu a dánském Herningu. O první dvě postupové příčky se utkalo dohromady šest celků (Maďarsko, Slovinsko, Itálie, Jižní Korea, Rumunsko a Japonsko), z nichž jeden měl ve svých řadách olomouckého hráče. Hlavní trenér slovinské reprezentace Edo Terglav ukázal právě na Roka Macuha. Ten se představil ve všech pěti utkáních a zaznamenal dvě asistence.

První utkání poznali slovinští hokejisté bránící odpor Jižní Koreji. Tu sice přestříleli v poměru 32:25, ale finální skóre hovořilo ve prospěch Jihokorejců v poměru 4:2. Ti si připsali první a zároveň poslední výhru na turnaji. Další utkání už bylo pro Slovince o poznání lepší. Nejen jasnou střeleckou převahou, ale i konečným výsledkem. Proti Rumunsku dokázali nasázet šest branek a inkasovat pouze jedinou. Zde olomoucký forvard zaznamenal první kanadský bod, byla to asistence na brance Rožle Bohince.

Ve třetím zápase nastoupili Slovinci proti domácí Itálii. Poprvé v turnaji okusili, jaké to je čelit střelecké převaze soupeře, ovšem zásluhou Gašpera Krošelje, který je všem jistě povědomý ze svého extraligového působení v Mladé Boleslavi, si mohli připsat svěřenci Terglava další tři body do tabulky. O dva dny později došlo na duel, kde si mohli Slovinci pojistit postup. V zápase s Japonskem byly oba týmy aktivní, každá strana vyslala na soupeře jednatřicet střeleckých pokusů, naštěstí pro Roka Macuha byl jeho celek tím úspěšnějším. Vítězstvím 3:1 mohli Slovinci odšpuntovat postupové oslavy. Asistenci si v utkání připsala i olomoucká sedmačtyřicítka, a to na branku Jana Drozga. V posledním střetnutí se už nemuseli Slovinci hnát za vítězstvím, přesto dokázali Maďarsko přestřílet. Nicméně stejně jako tomu bylo v prvním zápase skupiny, na výhru to nestačilo. Maďarsko vyhrálo 2:1 a vyhouplo se do čela. Stalo se tak druhým postupujícím celkem.

Konečné pořadí

1. Maďarsko

2. Slovinsko

3. Itálie

4. Rumunsko

5. Japonsko

6. Jižní Korea