PREVIEW: Potvrdí kohouti svou formu? Doma v odvetě vyzvou Vítkovice

Eliška Faltýnková
Hanáci v přípravě pokračují ve výborných výkonech. Už tento čtvrtek je čeká domácí utkání proti Rideře. První zápas ve vítkovické Ostravar Aréně skončil poměrně jasným vítězstvím Olomouce 5:2. Jak si oba celky povedou v odvetě, můžete sledovat 5. září v plecharéně od 18 hodin. Vstupenky zakoupíte ZDE.

FOTO: Petr Kotala

Vstupenky na utkání si můžete obstarat online zde. Pokladny zimního stadionu pak budou otevřeny klasicky dvě hodiny před zápasem.

Z KABINY MORY:

Stále platí, že je Olomouc v domácích přípravných zápasech stoprocentní. V posledním utkání porazila doma v odvetě Slovan Bratislava jednoznačným výsledkem 4:0. První start i čisté konto v dresu Olomouce si připsal brankář Matěj Machovský. Start extraligy se blíží a zdařilá příprava může hráče naladit na pozitivní vlnu.

„Upřímně moc nevím, jak na tom kluci byli v předchozích zápasech, možná krom poslední výhry v Ostravě. Dobrá příprava ale určitě pomůže i atmosféře v týmu, ta je zatím skvělá. Začíná nám to dobře, takže doufám, že si formu přeneseme dál do ostré sezóny,“ zhodnotil momentální rozpoložení týmu Machovský.

INFO O SOUPEŘI: HC VÍTKOVICE RIDERA

Vítkovicím uplynulá sezóna vůbec nevyšla podle představ. Jako první odnesli slabé výkony trenéři Miloš Holaň a Radek Philipp. Na podzim pak z týmu na vlastní žádost odešel Peter Mueller – dle svých vlastních slov kvůli vyhoření. V předkole se Ridera střetla s Hradcem Králové, s nímž měla v play off nedávnou zkušenost ze sezóny 2022/23, kdy prohrála semifinálovou sérii. Ostravský klub tak měl lvům co vracet. Jeho hra však vyvolala rozpaky a bez jediné výhry v předkole vypadl.

V létě skončilo ve vítkovickém kádru hned dvanáct hráčů. V další sezóně by jim mimo jiné měli pomoct i hráči ze zahraničí. Z druhé nejvyšší švédské ligy se do Ostravy stěhuje kanadský útočník Chad Yetman. Čtyřiadvacetiletý hráč, který prošel i draftem NHL, byl v minulé sezóně nejproduktivnějším hráčem svého týmu. V modrobílém dresu se potká s další kanadskou posilou Anthonym Nellisem. Ten prošel prestižní univerzitní soutěží NCAA i americkou ligou ECHL. Poslední dvě sezóny strávil ve Spiššské Nové Vsi, kde patřil k nejproduktivnějším hráčům.

Do svého posledního zápasu se Slovanem Bratislava nastoupily Vítkovice velice aktivně. Už po první třetině odcházely do kabin za stavu 4:1 díky trefám Demela, Lednického, Barinky a Nellise. Slovan však zápas ještě dokázal zdramatizovat. V průběhu třetí třetiny snížil na rozdíl dvou gólů, na Rideru se však nedokázal dotáhnout a modrobílí zpečetili svou výhru gólem do prázdné brány.

NA KOHO SI DÁT POZOR: JAN BAMBULA

Bambula už v posledních třech sezónách v dresu Olomouce ukázal, že může být velmi platným a nepříjemným hráčem. V kvalitních výkonech pokračuje také v ostravském celku. Během šesti přípravných zápasů stihl zaznamenat už osm bodů s bilancí 1+7.

MINULÝ ZÁPAS VÍTKOVIC

HC Slovan Bratislava – HC Vítkovice Ridera 3:6 (1:4, 0:0, 2:2)

Branky: 15. Bakoš (Kukumberg), 47. Acolatse (Pecararo), 48. Bakoš (Pecararo, Acolatse) – 2. Demel (Zdráhal, Barinka), 11. Lednický (Mikuš, Bialy), 12. Barinka (Marcel, Bambula), 13. Nellis (Abdul, Glos), 44. Abdul (Demel), 59. Kalus (Hladonik)

HC Vítkovice Ridera: Pařík (Smolka) – Prčík, Košťálek, Marcel, Demel, Mikuš, Bialy, Glos – Abdul, Yetman, Nellis – Bambula, Barinka, Zdráhal – Kalus, Hladonik, Lednický – Vehovský, Hašek, Glas

SOUPISKA VÍTKOVIC

Brankáři: Lukáš Klimeš, Lukáš Pařík

Obránci: Yohann Auvitu, Patrik Demel, Jan Košťálek, Lukáš Kovář, Patrik Marcel, Juraj Mikuš, Suart Percy, Matěj Prčík

Útočníci: Jindřich Abdul, Valentin Claireaux, Jan Bambula, Marcel Barinka, Rihards Bukarts, Roberts Bukarts, Petr Hašek, Jan Hladonik, Marek Kalus, Vojtěch Lednický, Anthony Nellis, Jonáš Peterek, Matěj Přibyl, Chad Yetman, Patrik Zdráhal