PREVIEW: Kohoutům začíná nová extraligová sezona, poprvé se ukážou v Mladé Boleslavi

Petr Martínek
Změny v kádru, nové tváře a přípravné zápasy. Jak všechno toto promluví do hry olomouckých kohoutů se nyní ukáže, začíná nová extraligová sezona. Do té Mora vstoupí ve středu na ledě Mladé Boleslavi, kde odehrála v březnu poslední venkovní utkání v rámci základní části minulé sezony. Olomouc chce zlepšit umístění z minulého ročníku a opět si zahrát i ve čtvrtfinále. Jak se povede v premiéře sezony 2024/2025 sledujte ve středu od 17:30.

Z kabiny Mory

V pondělí proběhla v prostorech Bistra Helen v Galerii Šantovka předsezonní tisková konference, na které se probírala uplynulá příprava. Připomeňme bilanci: z osmi odehraných zápasů vyhrála Mora šest duelů, zaznamenala dvě porážky a třeba na domácím ledě nikdo naše mužstvo neporazil. Tuto bilanci si pochvaloval na úvod tiskovky asistent trenéra Robert Petrovický, který zahájí svou druhou sezonu v této pozici. „Příprava proběhla velmi dobře, i výsledkově. Hlavně jsme měli ale čas a prostor, aby se chlapci rozběhli na ten těžký začátek. Myslím si, že máme velmi dobře připravené mužstvo. Ve středu nám to začíná a věřím, že budeme mít dobrý start,“ přeje si Petrovický.

I plány do právě startujícího ročníku byly předmětem tiskové konference. Konec v předkole s týmem Bílí Tygři Liberec a celkové 10. místo označil hlavní trenér Jan Tomajko za zklamání a dodal: „Nikdy nevíte, co vás v sezoně potká. Když se dostanete do předkola play off, chcete něco uhrát.“ Zdrženlivější byl i kapitán Jiří Ondrušek, olomoucký patriot naskočí do své 20. profesionální sezony. „Každý sportovec se chce určitě zlepšovat každou sezonu. Chtěli bychom nakouknout i do čtvrtfinále,“ byl by rád Ondrušek.

Otázka ohledně stavu kádru taktéž nezůstala bez povšimnutí. Na úvod soutěže se krom Branislava Konráda musí obejít Hanáci i bez objevu loňské sezony Roka Macuha. „Jeho absence bude trošku delší, ale musím zaklepat, Roky se z toho dostává docela dobře. To je jediná taková dlouhodobější záležitost. Další je Braňo Konrád, který není stoprocentně v pořádku. Je to těžko predikovatelné a nedá se moc dopředu říct, kdy se vrátí do hry,“ nastínil Tomajko. I proto má klub širší kádr, aby se mohl připravit na případnou větší marodku. Využít může i hráče ze střídavých startů. Je to dravé mládí v podobě Daniela Ministra a Joshua Jamese Máchy hrající za Přerov nebo i zkušenosti Lukáše Klimka ve Frýdku-Místku.

Info o soupeři: BK Mladá Boleslav

Od společného postupu v roce 2014 zažila Mladá Boleslav nejhorší sezonu, po základní části skončila 13. Ročník poznamenaly dlouhé série proher na podzim, které Středočechy držely dlouho na posledním místě tabulky. Tři výhry po sobě dokázal zaznamenat soupeř v září, navázat na výhru se povedlo až na konci roku 2023. Situace se začala zlepšovat v polovině ledna, kdy Bruslaři sbírali body už pravidelně a napomohla tomu i krize Kladna. Mladá Boleslav se nejprve dotáhla na Rytíře a ve finiši sezony se vyhoupla na 13. místo. Na to dostat se do předkola už síly nezbyly, nicméně Škodovka už nemusela řešit starosti s baráží.

Neopakovat loňskou sezonu se snažil přes léto managment klubu. Nepodařilo se udržet bodového tahouna Lantošiho, který přestoupil do Liberce, nebude pokračovat ani třeba gólman Filip Novotný, chytat bude za Hradec Králové. Právě otázku brankoviště vyřešilo angažování Dominika Furcha, zkušený gólman přišel z brněnské Komety. Zkušenosti přišly v osobě Jana Buchteleho, 34letý útočník opustil po mnoha letech Spartu Praha. Krom přestupů se povedlo domluvit i dlouhodobé hostování, z Vítkovic se do středních Čech dostal 27 letý forvard Dominik Lakatoš, produktivní hráč posledních let. Bruslaři angažovali i cizince, z Plzně se povedl dotáhnout přestup Fina Aleksi Rekonena a z Komety Brno měl být v roli bodového lídra příchod Steva Mosese. Ten se ale v přípravě vážně zranil a jeho rekonvalescence potrvá několik měsíců. Tuto mezeru vyplnil klub nejnovějším příchodem a to v sobě 33letého finského útočníka Juliuse Junttily.

V přípravě odehrála Mladá Boleslav sedm zápasů a střídala výhry s porážkami po každém utkání. Vyhrála s Litoměřicemi 7:4, 4:2 s Mladou Boleslaví, hubená výhra 1:0 s Karlovými Vary a v odvetě 4:2. Hned dvakrát po porážkách 1:3 a 1:4 nestačili Bruslaři na Plzeň a po gólové přestřelce 3:5 přišla porážka od Kladna.

Na koho si dát pozor: Dominik Lakatoš

Po rozporech s Vítkovicemi bylo hned několik zájemců o jeho služby, dohoda se povedla dovést do zdárného konce s naším prvním soupeřem. 27letý útočník může Mladé Boleslavi velmi pomoct s produktivitou. Ve 44 duelech v základní čísti zaznamenal 29 bodů, dalších 12 přidal ve 12 zápasech Ligy mistrů, kde došel s předchozím zaměstnavatelem až do semifinále play-off.

Minulý zápas BK Mladá Boleslav

BK Mladá Boleslav – HC Energie Karlovy Vary 4:2 (0:1, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 34. Čajka (Pyrochta, Lakatoš), 36. Lakatoš (Pyrochta, Fořt), 42. Doležal (Hradec, Buchtele), 60. Dvořáček (Čajka) – 12. Jaks (Redlih), 31. Salsten (Jaks, Mamčics)

BK Mladá Boleslav: Furch (Růžička) – Pyrochta (A), Čech, Gewiese, Lintuniemi, Jánošík (C), Pavlík – Skalický, Fořt (A), Lakatoš – Buchtele, Hradec, Doležal – Malát, Čajka, Rekonen – Dvořáček, Závora, Stránský

Trenér: Richard Král

Soupiska BK Mladá Boleslav

Brankáři: Dominik Furch, David Hora, Jan Růžička

Obránci: David Bernad, Petr Gewiese, Tomáš Havlín, Adam Jánošík, Karel Křepelka, Alex Lintuniemi, Filip Pavlík, Filip Pyrochta, Adam Vlasák, Aleš Čech

Útočníci: Jan Buchtele, Zdeněk Doležal, David Dvořáček, Tomáš Fořt, Vojtěch Hradec, Julius Junttila, Dominik Lakatoš, Sebastián Malát, Vojtěch Malínek, Aleksi Rekonen, Pavol Skalický, Jan Stránský, Filip Suchý, Kristers Zvagulis, Jan závora, Petr Čajka

Trenér: Richard Král