MBL - OLO 4:2: Výborná první třetina, pak zklamání v závěru. Olomouc jede z Mladé Boleslavi bez bodu

Michal Jonáš
MLADÁ BOLESLAV - První zápas Tipsport extraligy Olomouc odehrála v Mladé Boleslavi. Úvodních dvacet minut se Hanákům povedlo skvěle. Jako první se prosadila letní posila Petr Fridrich, za necelé dvě minuty přidal druhou branku Pavel Musil. Jenomže další střelec se v červenobílém dresu už nenašel. Bruslaři se v prostřední části dotáhli na rozdíl jedné branky, ve závěrečném dějství pak třemi góly zápas definitivně otočili.

Foto: Jan Pavlíček

První velkou šanci v utkání vytvořil Jiří Ondrušek, jehož pumelici v předbrankovém prostoru nebezpečně dorážel Jakub Navrátil. Zanedlouho se olomoucký kapitán vydal až k zakončení mezi kruhy, jeho prudká střeůa však šla pouze do Furchova betonu. Následně se Jakub Navrátil po krásné kličce na modré protáhl až do pravého kruhu a vypálil těsně nad horní tyč.

V čase 14:27 se poprvé měnilo skóre. Ránu Alexe Rašnera z dálky usměrnil Petr Fridrich milimetrovou tečí za brankovou čáru. Za 82 sekund se střela Jakuba Orsavy odrazila k osamocenému Pavlu Musilovi, který z první poslal kotouč nechytatelně do sítě.

Na začátku druhé třetiny ujela Mladá Boleslav do rychlého brejku, který po kombinaci Adama Jánošíka a Filipa Pavlíka zakončil bekhendovým pokusem Zdeněk Doležal. Poté se Hanáci museli bránit ve čtyřech, dvě minuty v oslabení ale zvládli skvěle.

Odpovědět na trefu Bruslařů mohl střelec první olomoucké branky v letošním ročníku Tipsport extraligy Petr Fridrich, jenomže jeho povedená rána šla jen těsně vedle tyče. Na druhé straně zahrozil Aleš Čech, i v tomto případě byl šťastnější muž s brankářskou maskou.

Ani do třetího dějství nevkročila Mora pravou nohou. Tři a půl minuty po buly ve středovém kruhu zůstal projektil Alexe Lintuniemiho ležet v brankovišti, odkud ho důrazný Pavol Skalický pohotově zametl do soupeřovy klece.

Vrátit zpět své vedení mohli svěřenci Jana Tomajka v následujících dvou přesilovkách, avšak přes dobrou souhru se jim nepodařilo prosadit. Necelých šest minut před koncem se po olomoucké chybě v rozehrávce z vlastního pásma dostal ke střele ze slotu Adam Jánošík. Kapitán Bruslařů střelu švihem umístil přesně k pravé tyči, Jakub Sedláček neměl proti tomuto pokusu nárok.

V 59. minutě se před gólmanem Mory objevil neobsazený Dominik Lakatoš, jenž přesně adresovanou přihrávku Tomáše Fořta napálil do sítě. Kohouti ke hře bez brankáře už neměli prostor, a tak z Mladé Boleslavi jedou bez bodu.

Ohlasy trenérů

Jan Tomajko (HC Olomouc): „Začali jsme výborně, první třetina byla z naší strany skvělá. Jakmile jsme dostali gól na 1:2, tak domácí nás předčili v soubojích a zaslouženě vyhráli.“

Richard Král (BK Mladá Boleslav): „Prvních pět minut nebylo z naší strany úplně špatných, ale pak byla Olomouc jednoznačně lepší. Prohrávali jsme osobní souboje, dostávali jsme se pod tlak a soupeř z toho vytěžil dva góly. Řekli jsme si, že tu hru musíme radikálně zlepšit. Chodili jsme do nich, přehrávali jsme je, sice jsme nedali tři vyložené šance, ale ve třetí třetině jsme to pak zvládli výborně.“

BK Mladá Boleslav - HC Olomouc 4:2 (0:2, 1:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 25. Doležal (Jánošík, F. Pavlík), 44. Skalický (Fořt), 55. Jánošík, 59. Lakatoš (Fořt) – 15. Fridrich (Rašner, Nahodil), 16. P. Musil (Orsava, Sirota)

BK Mladá Boleslav: Furch (J. Růžička) – Pyrochta (A), Čech, Gewiese, Lintuniemi, Jánošík (C), F. Pavlík, Havlín – Skalický, Fořt (A), Lakatoš – Buchtele, Hradec, Doležal – Junttila, Čajka, Rekonen – Dvořáček, Závora, Stránský – Malát.

HC Olomouc: Sedláček (Machovský) – Ondrušek (C), T. Černý, Sirota, Rutar, Rašner, Řezníček, Korenčík, Škůrek – Káňa (A), P. Musil, Orsava – Kunc, Kusko, Navrátil – Fridrich, Nahodil (A), Kohout – Anděl, Knotek, Doktor.