PREVIEW: Poprvé v nové sezóně na domácím ledě! Kohouti přivítají vicemistry z Pardubic

Eliška Faltýnková
O L O M O U C - Plecharéna se chystá na první domácí zápas v extraligové sezóně. Ten, kdo má v plánu na hokej vyrazit, se může těšit na skutečně atraktivní podívanou. Kohouti totiž poměří síly s Dynamem Pardubice, které na úvod sezóny smetlo pěti góly Kladno. Jak si se silným kádrem poradí kohouti můžete sledovat už v pátek 20. září od 18 hodin. Vstupenky zakoupíte ZDE.

Vstupenky na utkání si můžete obstarat online zde. Pokladny zimního stadionu pak budou otevřeny klasicky dvě hodiny před zápasem.

Foto: Michal Struž

Z KABINY MORY

Hanáci se na úvod sezóny vrátili z Mladé Boleslavi s prohrou 4:2. Zápas přitom nezačali vůbec špatně. V první třetině dominovali a během 82 sekund dokázali vstřelit dva rychlé góly. Bruslaři ale ve druhé třetině nabrali dech a utkání dokázali zvrátit na svou stranu. „Začali jsme výborně, první třetina byla z naší strany skvělá. Jakmile jsme dostali gól na 1:2, tak domácí nás předčili v soubojích a zaslouženě vyhráli,“ ohodnotil první venkovní zápas trenér Jan Tomajko.

Nyní je však třeba soustředit se na pátek, kdy se v olomoucké plecharéně představí pardubický kádr nabitý hvězdami. Hanáci na domácím ledě doufají především v podporu svých fanoušků. „Doufám, že bude vyprodáno. Přijedou Pardubice, tak snad bude diváků co nejvíc, protože oni jsou náš šestý hráč a ženou nás k lepším výkonům,“ má jasno Alex Rašner.

A jak vnímá, že se postaví proti takovým esům jako Červenka, Sedlák nebo Smejkal? Těžkou hlavu si z nich olomoucký obránce rozhodně nedělá: „Já vůbec neřeším, koho bráním. Je to prostě soupeř a ke každému musíme přistoupit stejně.“

Info o soupeři: HC DYNAMO PARDUBICE

Pardubice v loňské sezóně jasně potvrzovaly roli favorita. V základní části dominovaly a na konci jim tak patřilo první místo v tabulce se 121 body. Podobně si vedly i v play-off. Bez větších potíží došly do finále, kde narazily na Třinec. Série se protáhla až na sedm zápasů a přinesla vynikající podívanou, ze které nakonec vyšli vítězně Oceláři. Dynamo si tak na svou mistrovskou radost bude muset ještě počkat. A nutno říct, že jde vstříc tomu, aby si ji mohlo užít už tento rok.

Přes léto provedly Pardubice v kádru jen několik úprav. Byly to však velmi diskutované změny. Jisté pozdvižení vyvolal odchod Tomáše Hyky, který si jako svůj nový tým zvolil Spartu, jednoho z hlavních vyzyvatelů Dynama v honbě za titulem. Ještě větší pozornosti – a zcela právem – se dočkal podpis Romana Červenky, kapitána čerstvých mistrů světa, který strávil osm posledních sezón ve švýcarské nejvyšší lize. Od osmatřicetiletého forvarda si Pardubice slibují velké zkušenosti i příspěvek do produktivity týmu.

Další výraznou letní posilou je sedmadvacetiletý útočník Jiří Smejkal. Před rokem se vydal na zkoušku do zámoří a pokusil se zabojovat o šanci v NHL za Ottawu Senators. Většinu sezóny strávil na farmě. V hlavním týmu se dočkal dvaceti zápasů a hned během své premiéry dokonce vstřelil gól. A skórovat stihl už i za Dynamo. Obranu by měl vyztužit třiatřicetiletý Andrej Šustr. Ten má z NHL bohaté zkušenosti. Odehrál tam více než 4OO utkání, především za Tampu. V minulé sezóně oblékal dres Kolína nad Rýnem. Dynamo si slibuje, že přinese do hry více tvrdosti a zkušeností.

Východočeši už mají za sebou stejně jako ostatní týmy první zápas nové sezóny. Na svém ledě přivítali Rytíře z Kladna. Byla to jasná záležitost. Skóre otevřel v osmé minutě Smejkal a od té doby Dynamo jasně dominovalo. Snížení, o které se na začátku třetí třetiny postaral Filip už zápas nijak nezdramatizovalo. Pardubice porazily Kladno 5:1.

Na koho si dát pozor: martin kaut

Loni Kaut ve 46 utkáních nastřílel celkem 19 gólů a přidal stejný počet asistencí. Letos se od něj očekává ještě větší role. Někteří ho dokonce pasují na krále střelců. Už v prvním zápase ukázal, že se s ním v této kategorii skutečně bude muset počítat. Proti Kladnu se trefil hned dvakrát, na další gól nahrával.

Minulý zápas pardubic

HC DYNAMO PARDUBICE – HC RYTÍŘI KLADNO 5:1 (2:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky:8. Smejkal (Sedlák, Červenka), 19. R. Kousal (Radil), 29. Kaut (R. Kousal), 31. Sedlák (Červenka), 48. Kaut (Čerešňák) – 43. Filip (Jágr, Pytlík).

Dynamo Pardubice: Will – Hájek, Čerešňák, Dvořák, Šustr, Vála, Musil, Houdek – Smejkal, Sedlák, Červenka – Radil, Kousal, Kaut – Paulovič, Zohorna, Herčík – Mandát, Poulíček, Vondráček.

Soupiska hc dynamo pardubice

Brankáři: Roman Will, Tomáš Vomáčka

Obránci: Peter Čerešňák, Tomáš Dvořák, Libor Hájek, Michal Houdek, Michal Hrádek, David Musil, Andrej Šustr, Ondřej Vála.

Útočníci: Roman Červenka, Daniel Herčík, Martin Kaut, Robert Kousal, Jan Mandát, Matej Paulovič, Patrik Poulíček, Lukáš Radil, Lukáš Sedlák, Jiří Smejkal, Tomáš Vondráček, Tomáš Zohorna.