OLO - PCE 2:4: Vyrovnání nestačilo. Mora si nepřipsala žádný bod

Aneta Vrabcová
O L O M O U C – Extraligový kolotoč se poprvé v novém ročníku přesunul také na Hanou. O první góly zápasu se postaralo Dynamo, kohoutům se sice na začátku třetí třetiny podařilo vyrovnat, ovšem Pardubice prodloužení nepřipustily. Dalšími dvěma góly rozhodly o svém vítězství na ledě Olomouce.

Foto: Jakub Šustr

První útočnou akci rozjeli domácí, ale k zakončení se nedopracovali. Ani na druhé straně se Danielu Herčíkovi nepodařilo otevřít skóre střelou na zadní tyč. Roman Will poté musel zakročit vyrážečkou proti Navrátilovi. V čase 11:21 ujel po pravé straně sám Tomáš Vondráček a Machovský neměl šanci kotouč vychytat.

Do dvoubrankového vedení poslal Dynamo znovu Tomáš Vondráček tentokrát z dorážky. Kohouti byli hned blízko snížení, avšak Will zakročil levým betonem a nedovolil tak Moře skórovat.

Ve 20. minutě přišlo vyloučení hostujícího Andreje Šustra na pět minut plus do konce utkání za sekání. Domácí okamžitě po vyhraném buly vyvinuli obrovský tlak a snížili skóre. Nebezpečné zakončení Káni Will vytěsnil, ale puk se odrazil na Lukáše Nahodila, kterému se povedlo propálit tři blokující hráče, a tím skončila první třetina.

Druhá třetina začala v početní výhodě pro Moru. Domácí byli v útočném pásmu, ale hosté je do zakončení nepustili. Při hře v plném počtu pálil tvrdě Čerešňák, ale Machovský včas zasáhl pravým loktem.

Ve 27. minutě došlo k vyloučení domácího Jana Káni za hrubost. Kaut těsně minul tyč a poté jim kohouti nedovolili rozjet další akci. Následně Machovský předvedl v rozštěpu skvělý zákrok proti Kousalovi. Na druhé straně rozjela akci Mora, na jejímž konci pálil z mezikruží Korenčík, ale pouze do ramena Romana Willa.

Dalším potrestaným na straně Dynama byl Patrik Poulíček za hákování, ale Pardubice si oslabení uhlídaly a do konce druhého dějství nikam nespěchaly a nepustily kohouty k žádné další akci.

Na začátku třetí třetiny dostal dvouminutový trest Jan Mandát. Will předvedl skvělý zákrok po střele Pavla Musila. Další akci zařídil Jakub Navrátil, když zpoza branky našel Petra Fridricha, kterému se podařilo překonat Romana Willa a srovnal na 2:2. Po vyrovnání se ke střele dostal Martin Kaut, ale Machovský vyškrábl puk okrajem lapačky mimo tři tyče.

V 55. minutě sklepl kotouč přesně mezi betony domácího brankáře Daniel Herčík a Dynamo se dostalo opět do vedení. Půl minuty poté byl vyloučen Jakub Doktor, ale po 20 vteřinách se síly na ledě vyrovnaly vyloučením Jiřího Smejkala. Ani jeden tým se nedostal do větší příležitosti upravit stav utkání.

V rychlém protiútoku posunul Vondráček puk na Jana Mandáta, jenž z bezprostřední blízkosti zakončil kolem vyrážečky Machovského a upevnil vedení Pardubic. Minutu před koncem poslední třetiny si Mora vzala oddechový čas, ale skóre se jí již nepodařilo upravit.

OHLASY TRENÉRŮ

Róbert Petrovický (HC Olomouc):„Samozřejmě, že nás to mrzí, závěr nám nevyšel. Když si vezmeme první třetinu, tak si myslím, že jsme měli dobrý vstup do zápasu. Měli jsme několik střel na jejich gólmana i od obránců, byly tam šance, ale potom přišly kruté chvíle, kdy to bylo rázem 0:2. Přesilovka nás potom dostala gólem zpět. Druhou třetinu jsme začali šancemi v přesilovce, to byla trochu škoda, ale drželi jsme se v pásmu a měli jsme tam několik šancí. Pak to byl boj až do závěru. Trochu nás to mrzí, ale myslím si, že tu byla skvělá atmosféra, bojovný hokej, muselo se to líbit. Až do čtvrtého gólu jsme ještě věřili, že budeme mít šanci odvolat brankáře, což se tedy stalo, ale už za jiného stavu. Ale podali jsme dnes o moc lepší výkon, byli jsme připravenější a dřeli jsme až do závěru.“

Marek Zadina (HC Dynamo Pardubice):„Myslím si, že jsme viděli velmi zajímavé utkání, bylo to rychlé, spousta osobních soubojů, bylo to nahoru dolů, spousta šancí, hodně vyloučených. Utkání bylo podle mě zajímavé pro diváky a z naší strany to bylo vybojované vítězství. Kluci hráli výborně, podali skvělý týmový výkon. Šli si za vítězstvím. Věděli jsme, co nás tady čeká - náročný hokej plný soubojů, hodně agresivity, což se potvrdilo. Já bych chtěl do kabiny dát velký dík a poděkovat hráčům za předvedený výkon. Jsme moc rádi, že si odvážíme tři body a že jsme vítězství zvrátili na naši stranu.“

HC Olomouc - HC Dynamo Pardubice 2:4 (1:2, 0:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 20. Nahodil (Káňa, Sirota), 44. Fridrich (Navrátil, Kusko) - 12. Vondráček (Will), 13. Vondráček (Šustr, Dvořák), 55. Herčík (Vála), 59. Mandát (Vondráček)

HC Olomouc: Machovský (Sedláček) – Ondrušek (C), T. Černý, Sirota, Rutar, Rašner, Řezníček, Korenčík, Škůrek – Káňa (A), P. Musil, Kunc – Plášek, Kusko, Navrátil – Fridrich, Nahodil (A), Kohout – Anděl, Knotek, Doktor.

HC Dynamo Pardubice: Will (Vomáčka) – Hájek, Čerešňák (A), Dvořák, Šustr, Vála, D. Musil, Houdek – Červenka (A), Sedlák (C), Smejkal – Radil, R. Kousal, Kaut – Mandát, Poulíček, Vondráček – Lichtag, Paulovič, Herčík.