VIT – OLO 7:1: Ani do třetice Hanáci nebodovali. Z Vítkovic si odvážejí vysokou prohru

Aneta Vrabcová
O S T R A V A – První gól utkání vstřelily Vítkovice sice až v polovině první třetiny, ale v těch dalších skórovali hned třikrát a Olomouc nedokázala rychle reagovat. Zatímco v přípravných utkáních Rideru vždy porazili, tentokrát se jim to nepodařilo.

Foto: Petr Kotala

Začátek třetiny byl klidnější a ani jeden z týmů se nedostal do větší příležitosti otevřít skóre. První možnost dostali hosté po vyloučení Claireauxe za hákování. Avšak po půl minutě se provinil hákováním Musil, a tak se síly na ledě vyrovnaly.

Do přečíslení se dostala Olomouc, ale Klimeš se proti Sirotovi blýskl skvělým zákrokem. V osmé minutě dostal dvouminutový trest Anděl za porušení postupu při vhazování. Domácí se ale do žádné dobré střelecké pozice nepropracovali.

Následné vyloučení bylo opět na straně Mory, tentokrát Jakub Doktor dostal pět minut plus do konce utkání za vražení na hrazení. Po uplynulých dvou minutách přesilovky si vzal kotouč Roberts Bukarts, který ho poslal na Rihardse Bukartse a ten vstřelil puk do odkrytého místa Sedláčkovy branky. Po vstřeleném gólu se kohouti snažili vyrovnat, ale Lukáš Klimeš si svou svatyni dokázal pohlídat.

V úvodu druhého dějství se domácí dostali do situace dva na jednoho, Patrik Zdráhal vzal zodpovědnost na sebe a poslal puk nad lapačku Sedláčka. Dvougólové vedení jim ale netrvalo ani jednu minutu, Anděl našel volného Alexe Rašnera, jenž trefil volné místo Klimešovy branky.

Následně dostal Orsava prostor ke střele, ale nastřelil pouze horní spojnici domácí branky. Na druhé straně se Vítkovičtí drželi před Sedláčkem, ten pochytal několik střel, avšak odražený puk nastřelil do branky Valentin Claireaux.

V čase 32:47 skóroval opět Valentin Claireaux, a tím poslal Rideru do tříbrankového vedení. Do konce prostředí třetiny se Olomoučtí snažili snížit vedení Vítkovic, ale nikomu z hráčů se nepodařilo dostat puk za záda Lukáše Klimeše.

Olomouc okamžitě po vhazování zamířila do útočného pásma, ale Klimeš ji nedovolil skórovat. Po několika akcích Hanáků došlo k souběžnému vyloučení za hrubost, hosté se ale špatně zorientovali v trestech a hráli v šesti, takže dostali trest za mnoho hráčů na ledě, a tím si Vítkovice zahrály dvouminutovou přesilovku. Nellis poslal z rohu puk do kruhu na Robertse Bukartse, který ho švihem poslal pod lapačku Sedláčka.

V 50. minutě byl vyloučen vítkovický Kovář, Olomouci se nedařilo držet v útočném pásmu a nedostala se ke střele. Po třech minutách dostal dvouminutový trest hostující Martin Kohout. Vítkovicím se ale podařilo zvýšit vedení na 6:1 po střele Chada Yetmana.

Následně v 57. minutě byl opět vyloučen hráč Mory, tentokrát Řezníček za podrážení. Nabídnutou přesilovou hru Vítkovičtí znovu využili. Abdul nahrál křižně přes brankoviště na Marka Kaluse, jenž rozvlnil síť za Sedláčkem. V posledních sedmi vteřinách ještě došlo k vyloučení v hostujícím týmu. Ani jednomu týmu už se nepodařilo upravit skóre, a tak Mora prohrála 7:1.

OHLASY TRENÉRŮ

Jan Tomajko (HC Olomouc): „První třetina z naší strany ještě snesla nějaké měřítko, a to i když jsme hráli sedm minut v oslabení. Na začátku druhé třetiny jsme ještě zvládli snížení na 1:2, ale poté už byly Vítkovice lepší, byly silnější v osobních soubojích. My jsme skoro nebyli na puku, od druhé třetiny byl prostě náš výkon velmi špatný.“

David Bruk (HC Vítkovice Ridera): „První třetina byla velmi náročná, soupeř nás k ničemu nepouštěl. Olomouc byla úvodních deset minut jednoznačně lepší, my jsme se poté dostali do hry tou přesilovou hrou. Druhá třetina se nám povedla, když jsme trochu odskočili, tak byla znát ta lehkost na ledě.“

HC Vítkovice Ridera - HC Olomouc 7:1 (1:0, 3:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 14. Ri. Bukarts (Ro. Bukarts), 23. Zdráhal (Bambula), 31. Claireaux, 33. Claireaux (Košťálek, Kalus), 47. Ro. Bukarts (Nellis, Ri. Bukarts), 55. Yetman (Ro. Bukarts, Auvitu), 59. Kalus (Abdul) – 24. Rašner (Anděl)

HC Olomouc: Sedláček (Machovský) – Ondrušek (C), T. Černý, Sirota, Rutar, Řezníček, Švrček, Rašner, Škůrek – Káňa (A), P. Musil, Orsava – Plášek, Kusko, Navrátil – Fridrich, Nahodil (A), Kohout – Kunc, Anděl, Doktor.

HC Vítkovice Ridera: Klimeš (Pařík) – Percy, Košťálek, Auvitu, Demel, Mikuš (C), L. Kovář, Marcel – Abdul, Yetman, Nellis – Bambula, Barinka, Zdráhal (A) – Ro. Bukarts, Hladonik, Ri. Bukarts – Kalus (A), Claireaux, Lednický – Hašek.