PREVIEW: Extraliga pokračuje v rychlém tempu, Olomouc přivítá Motor České Budějovice

Petr Martínek
První extraligový týden kohoutům nevyšel a jako jediný celek v nejvyšší soutěži jsou bez bodu. Dalším odrazovým můstkem by mohl být domácí duel s českobudějovickým Motorem. V minulé sezoně se ve vzájemných duelech lépe dařilo tomu celku, který hrál v domácím prostředí. Bude série pokračovat i nadále? Utkání startuje v úterý od 18:00 na Zimní stadion v Olomouci. Vstupenky si můžete pořídit ZDE.

Vstupenky na utkání si můžete obstarat online zde. Pokladny zimního stadionu pak budou otevřeny klasicky dvě hodiny před zápasem.

Foto: Michal Struž

Z KABINY MORY

Neděle byla pro olomoucké hokejisty pořádně smolná, s Vítkovicemi Mora padla 1:7. Ještě v první třetině a v průběhu té druhé se kohouti drželi v kontaktu, poté už byla hra v režii Vítkovic. První třetina ještě snesla nějaké měřítko i přes hodně času v oslabení. Ve druhé třetině se nám ještě povedlo snížit na 1:2, ale potom už Vítkovice byly silnější a my jsme nebyly dost na puku. Musíme se zlepšit, náš výkon byl hodně špatný,“ zhodnotil nedělní duel Jan Tomajko, hlavní trenér A-týmu.

Tři zápasy a nula bodů není ideální start a před kohouty je nyní další nabitý týden, doma České Budějovice, venku Kometa Brno a doma Verva Litvínov. Co by se mělo zlepšit dle hlavního kouče? Minulé domácí střetnutí s Pardubicemi jsme sice prohráli, ale ten náš výkon byl dobrý. V Ostravě jsme od druhé třetiny hráli opět jako v Mladé Boleslavi. Musíme vydržet hrát celých šedesát minut,“ ví Tomajko.

O NAŠEM SOUPEŘI: BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE

Jihočeši po předchozí sezoně chtěli být lepší, a to se jim povedlo. Motor v závěrečném honu sice o tři body nešel do play off přímo ze čtvrtfinále, ale po rychlém procesu v předkole s Karlovými Vary se do něj přeci jen dostal. Zde čekal na českobudějovické hráče obhájce titulu z Třince. Oceláři vedli v sérii už 3:0 na zápasy, České Budějovice ale posléze zahájily stíhací jízdu a sérii srovnaly na 3:3. V 7. utkání však mistr nakonec překvapení nedopustil a Motor skončil po statečném výkonu ve čtvrtfinále.

V létě opustil brankoviště po několika letech Dominik Hrachovina, jenž odešel do Banské Bystrice. Náhradu našel Motor v Plzni angažováním Milana Kloučka, jenž doplnil stávajícího gólmana Jana Strmeně. Tou nejzajímavější akvizicí je příchod útočníka Ondřeje Kovařčíka, který se po povedené sezoně ve finském Jukuritu do Třince nevrátil a zamířil do Budvar arény. Trend návratů českých mladíků ze zámoří se projevil i na jihu Čech, do klubu se vrátil 22letý obránce Šimon Kubíček. České Budějovice posílily i o zahraniční hráče, ze švédské ligy dorazil dánský útočník Nick Olesen a z farmy Caroliny Hurricanes Charlotte 27letý obránce Will Reilly. Do úterního duelu by mohl naskočit nejnovější člen Jihočechů Tomáš Cibulka.

Kromě extraligových celků a těch z Rakouska se Motor v přípravě zúčastnil turnaje ve Švýcarsku, kde zdolal Davos a potrápil i Zug, s nímž padl v nájezdech. Vyhrát s čistým kontem se povedlo na domácím ledě s Berlínem, venku a doma porazili Jihočeši i Linec.

První zápas nové extraligové sezony vyšel Motoru na výbornou. Klouček, který mimo jiné vychytal Budějovicím návrat do nejvyšší soutěže, zaznamenal při výhře 3:0 nad Karlovými Vary čisté konto. Naopak gólově naprázdno vyšel náš další soupeř při repríze čtvrtfinále s Třincem, kdy Oceláři vyhráli 4:0. Cenné vítězství se zrodilo v nedělním 3. kole, když Motor doma dominoval nad Pardubicemi a Dán Nick Olesen vystřelil hattrick, čímž se tak stal prvním hráčem své národnosti, kterému se to v naší nejvyšší soutěži kdy povedlo. Po třech odehraných zápasech je Motor čtvrtý se ziskem šesti bodů.

NA KOHO SI DÁT POZOR: NICK OLESEN

České Budějovice ulovily v létě 28letého dánského útočníka Nicka Olesena, který v Oskarshamnu v 59 zápasech zaznamenal 23 bodů. Třikrát asistoval také na Mistrovství světa v Praze, kde s Dány skončil ve skupině. V přípravě poté vstřelil jeden gól a na čtyři přihrál. V základní části poté zaujal v neděli hattrickem proti Dynamu Pardubice, a tak by si na něj měli naši obránci dát bedlivý pozor.

MINULÝ ZÁPAS MOTORU

Banes Motor České Budějovice Dynamo Pardubice 6:1 (3:1, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. Olesen (Pech), 13. M. Beránek (Přikryl, Kubík), 16. Olesen, 21. Olesen (Pech, Kovařčík), 44. Valský (Kašlík, Kachyňa), 55. Koláček (Reilly) – 20. Smejkal (Kaut, Červenka)

Banes Motor České Budějovice: Strmeň (Klouček) – Doudera (A), Kachyňa, Štencel, Reilly, Pýcha, Kubíček, Vráblík – Ordoš, Kondelík, Gulaš (C) – Kovařčík, Pech (A), Olesen – Kubík, Přikryl, M. Beránek – Kašlík, Koláček, Valský.

Trenér: Ladislav Čihák

SOUPISKA BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE

Brankáři: Milan Klouček, Jan Strmeň

Obránci: Daniel Bukač, Milan Doudera, Ondřej Kachyňa, Šimon Kubíček, René Piegl, Pavel Pýcha, Will Reilly, Roman Vráblík, Jan Štencel

Útočníci: Martin Beránek, Tomáš Chlubna, Milan Gulaš, Stěpán hoch, Matej Kašlík, Josef Koláček, Jáchym Kondelík, Ondřej Kovařčík, Adam Kubík, Nick Olesen, Jan Ordoš, Lukáš Pech, Filip Přikryl, Matěj Toman, Jakub Valský

Trenér: Ladislav Čihák