OLO - CEB 3:1: První výhra v sezoně! České Budějovice dvěma zásahy sestřelil Martin Kohout

Aneta Vrabcová
O L O M O U C - Druhý domácí zápas odehrála Mora proti Českým Budějovicím. Již v první třetině šli kohouti do vedení. Ve druhém dějství sice České Budějovice srovnaly, ale Mora si vzala své vedení zpět a již ho udržela do konce zápasu. Třetím gólem pojistil vítězství Olomouce Martin Kohout.

Foto: Jakub Šustr

První větší příležitost otevřít skóre obstaral Koláček, jenž v přečíslení přihrával na zadní tyč na Kašlíka, který mohl zakončovat do polo odkryté klece, ale na poslední chvíli byla jeho střela zablokována domácím hráčem.

Na druhé straně se kotouč odrazil k Sirotovi, avšak Strmeň včas zasáhl. Hra se opět otočila, Přikryl přihrál přes celé pásmo na Beránka, ale Machovský kotouč zastavil mezi betony. Jakub Navrátil využil volného prostoru, kličkou se zbavil obránce a puk poslal vysokým obloučkem až do sítě.

V 11. minutě byl vyloučen hostující William Reilly za podrážení, ale domácím se nepodařilo ani jednou vystřelit. Ve hře v plném počtu mohl Anděl dorážet do poloodkryté branky, jenže se nezorientoval dost rychle a promáchl. Poslední akce úvodní třetiny byl brejk Motoru, kdy v přečíslení čtyři na dva zakončoval z úhlu Jáchym Kondelík, ale kotouč za záda Machovského nedostal.

Na začátku druhé třetiny došlo k vyloučení Dalibora Řezníčka za podrážení. České Budějovice nejprve orazítkovaly tyčku, ale poté Jáchym Kondelík zacílil z mezikruží pod lapačku gólmana. Do vedení chtěl Moru poslat Michal Kunc, ale do sítě kotouč nedostal.

V čase 30:30 dostal dvouminutový trest domácí Pavel Musil. V oslabení ale Mora otočila zápas ve svůj prospěch. Martin Kohout si poradil v souboji jeden na jednoho a ranou na přední tyč nachytal Strmeně. Ještě v oslabení kohoutů byl za nedovolené bránění vyloučen hráč Motoru a o 30 vteřin později další hráč za hákování. Olomouc tak měla k dispozici více než minutovou přesilovku pět na tři, ale zvýšit náskok se jí nepodařilo.

Ve 37. minutě dostali početní výhodu Jihočeši po trestu Adama Rutara. Jejich kombinaci ale přerušil Silvestr Kusko a poslal puk až do středního pásma. Ve hře pět na pět se již do konce prostředního dějství nepodařilo ani jednomu z týmů upravit skóre.Třetí třetina začala střelou Fridricha, ale ten trefil pouze hůl bránícího hráče. Následně přišlo vyloučení Karla Pláška, a tak si Budějovičtí zahráli hru v početní výhodě. Motor se ale skoro nedostal do útočného pásma a kohouti už se vrátili do plného počtu. Ve 46. minutě Mora upláchla v přečíslení, avšak Navrátil orazítkoval pouze tyč.

Opět se ke kotouči dostal Navrátil, ale Strmeň ho nenechal zakončit. Poté Navrátilovu střelu i následnou dorážku budějovický brankář zlikvidoval. Na druhé straně měl příležitost vystřelit Kašlík, ale trefil pouze rameno Machovského. Další šanci obstaral Gulaš, když přihrával ze strany na zadní tyč, kam se domácí brankář nestihl přesunout, ale puk pouze minul branku.

Hosté v posledních pěti minutách zvýšili tlak, ale Olomoučtí ho ustáli. Tři minuty před koncem poslední třetiny odvolali brankáře a zkoušeli to v šesti. Vstřelit branku se jim nepodařilo, ale do útoku se vydal Martin Kohout a ránou do prázdné branky pojistil výhru kohoutů 3:1.

OHLASY TRENÉRŮ

Róbert Petrovický (HC Olomouc): „Byl to velmi těžký zápas na hlavu. Chtěli jsme být hned od začátku agresivní. Soupeř měl pár šancí, ale skvělý Machovský nás podržel výbornými zákroky. Zápas byl od každého výborný, poctivě odpracovaný. Některé věci ještě musíme zlepšit, soupeř měl skvělé dvě příležitosti, které jsme bojovností zvládli. Pomohl nám gól v oslabení, fanoušci se potom taky dostali do varu. Dnes nám neuvěřitelně pomohli.“

Jiří Hanzlík (Banes Motor České Budějovice): „Máme za sebou druhý zápas na venkovním hřišti, ale jen jeden vstřelený gól. Náš největší problém je efektivita. Ani nechci říct, že máme strašných šancí a neproměňujeme je. V závěrečné fázi nám chybí kvalita. V takových urputných a vyrovnaných zápasech bychom si měli pomoct přesilovkou, máme tam na to hráče. Nejsme nebezpeční v útoku, nevytváříme si šance, naopak jsme dostali gól v přesilovce. Jsme z výsledku zklamaní.“

HC Olomouc - Banes Motor České Budějovice 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Navrátil (P. Musil, Fridrich), 32. Kohout (Kusko), 60. Kohout (Anděl) – 22. Kondelík (Gulaš, Kovařčík)

HC Olomouc: Machovský (Sedláček) – Ondrušek (C), T. Černý, Rašner, Rutar, Sirota, Řezníček, Škůrek – Káňa (A), Kusko, Kohout – Fridrich, Nahodil (A), Navrátil – Kunc, P. Musil, Orsava – Plášek, Anděl, Ministr.

Banes Motor České Budějovice: Strmeň (Klouček) – Doudera (A), Kachyňa, Štencel, Reilly, Pýcha, Kubíček, Cibulka – Ordoš, Kondelík, Gulaš (C) – Kovařčík, Pech (A), Olesen – Kubík, Přikryl, M. Beránek – Kašlík, Koláček, Valský.