Preview: Kohouti míří do Brna, čeká je první moravské derby s Kometou

Petr Martínek
B R N O - Svěřenci Jana Tomajka by rádi navázali na výhru proti Českým Budějovicím. Šanci budou mít v pátek ve Winning Group aréně proti Kometě Brno, která má podobnou formu jako náš celek. Jihomoravané mají na úvod soutěže střídavou formu a malou produktivitu. Zda tomu bude i proti Olomouci můžete sledovat v pátek, úvodní buly padne v 18:00.

Foto: Michal Struž

Z kabiny Mory

V úterý bylo čekaní prolomeno a Mora se doma proti Českým Budějovicím dočkala prvního vítězství v sezoně a také prvních bodů. „Ono to není jednoduché pro každého. Důležité bylo klukům dostat do hlavy: V klidu, je začátek sezony není to jednoduché. Vše to bylo o soubojích, v tom jsme trochu stagnovali a řekli jsme si, že nejlépe každý musíme vyhrát. I kdyby to byl souboj u mantinelu nebo bruslařský nebo na buly, to byla pointa tohoto utkání. Každý se zlepšil i třeba když se nějaký souboj nevydařil, tak bylo nastavení v hráčích. Každý zabojoval,“ řekl Róbert Petrovický.

Hanáci zlepšili obranu. Zatímco předtím inkasovali kohouti čtyři a více branek, v úterý Motor procedil kotouč do branky jen jednou, a to ještě po nešťastné rozehrávce Matěje Machovského v předbrankovém prostoru. „Každý ten zápas je těžký, po delší době se nám dařilo ve druhé třetině. Zkrátka to bylo v těch soubojích a v tom nastavení každého našeho hráče, musel se tam postavit a být v něm silný,“ upřesnil.

Posily, které přišly v létě do klubu, se postupně začínají prosazovat. V předchozích zápasech vyvolávali fanoušci Petra Fridricha, proti Motoru hned dvakrát Martina Kohouta. Trefa po výborném úniku ve vlastním oslabení se dokonce dostala do výběru Buly hokej živě v kategorii Zlatá helma. „Jsem za něj velmi rád. Hledáme ty lídry našeho celku a on je zrovna dobrý bruslař, má na to fyzické předpoklady. To je ta jeho hra a v tomto duelu se maximálně na to koncentroval, přistoupil k tomu skvěle a hokej mu to vrátil. Skvělá práce z jeho strany,“ pochválil jeho výkon Petrovický.

Info o soupeři: HC Kometa Brno

Jihomoravané po špatném startu minulého ročníku už po třech zápasech měnili svého kouče. Patrika Martince nahradil Jaroslav Modrý a tým se pod ním postupně zlepšil až tak, že po základní části obsadila Kometa konečné čtvrté místo, které obhájila v závěrečné honbě o tři body před Litvínovem a Českými Budějovicemi. Po špatném startu čtvrtfinále s Litvínovem srovnal soupeř sérii na 2:2, další utkání ale opět patřily Vervě a Brno skončilo ve čtvrtfinále.

Trenérský post doznal změn i po konci loňského ročníku. Zachránce Jaroslav Modrý v červnu na vlastní žádost oznámil svou rezignaci z rodinných důvodů a na jihu Moravy opět hledali náhradu. O pár dní později oznámili nástupce, kterým se stal Kamil Pokorný, jenž brněnské prostředí znal předtím jako asistent.

I kádr Komety má hned několik tváří. Do finského Ilves Tampere odešel Daniel Gazda, do Assatu zase Radek Kučeřík. Obměnila se i brankářská dvojice, po odchodu Dominika Furcha do Mladé Boleslavi vsadila Kometa na mládí v osobě Michala Postavy z Přerova, který byl nejlepším brankářem loňské sezony první ligy v dresu Přerova. Odešel Štěpán Lukeš na Kladno, naopak přišel z Banské Bystrice Slovinec Gašper Krošelj. Hned dva hráče lovila Kometa v Karlových Varech, spolu přišel Tomáš Rachůnek a Tomáš Bartejs, druhý jmenovaný se do Brna vrátil po několika letech.

Kometa byla naším soupeřem v přípravě ve dvou zápasech. Napoprvé jsme Brno zdolali doma 2:1, v generálce na extraligu se zase lépe dařilo Jihomoravanům po výhře 3:0. Brno hrálo doma zatím jen jednou, Liberci vyšel začátek duelu a i přes snížení Brna vyhrál 2:1. Stejný výsledek se zrodil v Hradci Králové, tentokrát to bylo ve prospěch Komety. A do třetice výsledek 2:1, ale tentokrát po nájezdech v Třinci. V nich udržel gólman Postava čisté konto. Fanoušci naopak nebyli rádi za úterní výsledek na Kladně, kde Brňané padli 1:4.

Brno je po čtyřech zápasech na 11. místě, získalo pět bodů a skóre 6:8.

Na koho si dát pozor: Michal Postava

Když Kometa angažovala 22letého gólmana Michala Postavu, bylo jasné, že Brno získalo do svého kádru kvalitní náhradu za Furcha. V 51 zápasech zaznamenal úspěšnost zákroků 93,89 % a průměr 1,98 gólů za zápas. Dočkal se ocenění nejlepšího brankáře tehdejší Chance ligy a skvěle se aklimatizoval na Tipsport extraligu. Po čtyřech zápasech má na kontě procentuální úspěšnost 93,52 % a průměr 1,72 gólu na utkání. I díky této dobré statistice nedostal jeho parťák Gašper Krošejl zatím v brankovišti žádný prostor.

Minulý zápas HC Kometa Brno

Rytíři Kladno – Kometa Brno 4:1 (2:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 2. Hanousek (Pytlík), 6. Smoleňák (Hanousek, Nemčík), 59. Pytlík, 60. Smoleňák (Jarůšek, Šenkeřík) – 31. Kollár (Konečný)

HC Kometa Brno: Postava (Krošelj) – Bartejs, Ščotka, Beaudin, Holland, Gulaši, Ďaloga, SvobodaH. Zohorna, Cingel, Flek (A) – Pospíšil, Marcinko (A), ZbořilZaťovič (C), Kos, ŘíčkaJedlička, Kollár, Konečný.

Soupiska HC Kometa Brno

Brankáři: Petr Hradil, Jan Kavan, Gašper Krošelj, Michal Postava

Obránci: Tomáš Bartejs, Nicolas Beaudin, Brandon Davidson, Michal Gulaši, Rhett Holland, Denis Svoboda, Marek Ďaloga, Jan Ščotka

Útočníci: Lukáš Cingel´, Jan Ekrt, Jakub Flek, Maroš Jedlička, Andrej Kollár, Jakub Konečný, Jakub Kos, Tomáš Marcinko, Zdeněk Okál, Kristán Pospíšil, Tomáš Rachůnek, Martin Zaťovič, Adam Zbořil, Hynek Zohorna, Robert Říčka

Trenér: Kamil Pokorný