KOM – OLO 1:4: Kohouti v moravském derby uspěli! Z Brna vezou tři body

Aneta Vrabcová
B R N O - V rámci pátého kola Tipsport extraligy čekalo kohouty tradiční derby s Brnem. Zápas se pro Moru ze začátku nevyvíjel úplně nejlépe, když se vedení ujala Kometa, ovšem ve druhé třetině se jim podařilo skóre vyrovnat. Do třetí třetiny kohouti vstoupili s cílem zápas otočit, což se jim rychlým gólem podařilo. Poté přidali ještě další dvě branky, a tím si zajistili vítězství.

Foto: Timotej Pavlík

Na začátku první třetiny poslal puk Zohorna na pravou stranu Flekovi, který si všiml najíždějícího Pospíšila, avšak puk za záda Machovského nedostal. Po zákroku hostujícího brankáře se strhla potyčka a došlo k vyloučení na obou stranách za hrubost.

Po několika nevýrazných akcích se kohouti dostali do přečíslení, Anděl vybízel Ministra k zakončení, ale ten v klíčovém momentě puk promáchl. Následně při střídání udělala Mora chybu a hrála v šesti, a tím nabídla Kometě první přesilovou hru. Brňané si ale v celé početní výhodě nevypracovali dobrou střeleckou pozici, a tak skóre bylo stále bezbrankové.

V 19. minutě byl opět vyloučen hráč hostí, tentokrát Jak Knotek za držení. Po odehrané minutě v početní výhodě se ke kotouči dostal Tomáš Marcinko a poslal Kometu do vedení. Na konci úvodní třetiny byl ještě vyloučen autor prvního gólu, takže si také Olomouc zahrála první přesilovku.

Jihomoravští si oslabení pohlídali, ale následně Navrátilovu střelu vyrazil Postava pouze na hokejku Fridricha, ale ani ten dostal puk do sítě. Skvělý zákrok předvedl i Machovský po střele Kollára. V čase 26:55 si brněnská obrana nepohlídala Michala Kunce, jenž se dostal do samostatného úniku a bekhendovým blafákem překonal Postavu.

Po vstřelené brance se dostali do protiútoku Brněnští, ale Flekovo zakončení šlo těsně mimo olomouckou branku. Ve 30. minutě si opět domácí zahráli přesilovku. Ani akce Beaundina se Zaťovičem v brance neskončila, odražený puk poté napálil Ščotka, ale Machovský zakročil. Po necelé půl minutě byl znovu vyloučen hostující hráč, ale modrobílým se nepodařilo dostat podruhé do vedení.

Ve hře v plném počtu si Sirota vyměnil puk s Káňou, ale ani jejich zakončení se nedostalo mezi tři tyče. Na druhé straně Pospíšilovi scházely centimetry k usměrnění puku za Machovského. 20 vteřin před koncem druhé třetiny se kohouti dostali do přečíslení, ale Postava kotouč vychytal. V čase 39:56 dostali dvouminutový trest domácí, a tak Olomoučtí si v úvodu třetího dějství zahráli přesilovou hru.

Hosté sice početní výhodu nevyužili, ale pár vteřin po jejím konci dostal puk do jízdy Jakub Orsava, který vymetl růžek brněnské klece. Po necelých čtyřech minutách se Nahodil ocitl s pukem za domácí brankou a ve slotu našel Petra Fridricha, který poslal kotouč za Postavu.

Po inkasované brance Kometa ožila, ale snížit skóre se nepovedlo ani jednomu ze svěřenců Kamila Pokorného. Dvě minuty před koncem posledního dějství si domácí vzali oddechový čas a zkusili hru v šesti. Jenže puk ve středním pásmu získal Martin Kohout a přesnou trefou do prázdné branky upevnil výhru Mory na 4:1.

OHLASY TRENÉRŮ

Kamil Pokorný (HC Kometa Brno): „V první třetině jsme byli více na puku, měli jsme pár nebezpečných střel a dali jsme gól do šatny. To vše hrálo pro nás. Ve druhé třetině Olomouc spoléhala na brejky, hráče jsme na to upozorňovali. Nakonec nám ale stejně odjela a vyrovnala na 1:1. Gól, abychom se dostali zpět do vedení, jsme nedali, měli jsme s tím problém. Ve třetí třetině nás uzemnila branka na 1:2 a už jsme se z toho nezvedli. V závěru nás Olomouc k ničemu nepustila a utkání dotáhla do vítězného konce.

Jan Tomajko (HC Olomouc): „My jsme dnešní utkání nezačali úplně dobře. Nemůžu říct, že bychom špatně bránili, v tom problém nebyl. Ale v první třetině jsme toho moc nepředvedli s pukem, špatně jsme s ním nakládali a hned jsme jej ztráceli. Dostali jsme navíc gól na konci první třetiny, což nám také úplně nepomohlo. Pak jsme ale přežili dvě oslabení a to si myslím, že rozhodlo. Odskočili jsme pak na rozdíl jednoho gólu a ten konec jsme poté sehráli výborně, hlavně co se týče obrany. Poučili jsme se z posledního přípravného zápasu, kdy jsme tady nevyhráli jediný souboj a byli jsme všude druzí. Tentokrát jsme hráli úplně jinak.“

HC Kometa Brno - HC Olomouc 1:4 (1:0, 0:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 20. Marcinko (Pospíšil, Ščotka) – 27. Kunc (T. Černý), 44. Orsava (Škůrek, Sirota), 48. Fridrich (Nahodil), 60. Kohout

HC Kometa Brno: Postava (Krošelj) – Bartejs, Ščotka, Beaudin, Holland, Gulaši, Ďaloga, Svoboda – Pospíšil, H. Zohorna, Flek (A) – Zaťovič (C), Cingel, Rachůnek – Konečný, Marcinko (A), Kos – Říčka, Kollár, Jedlička.

HC Olomouc: Machovský (Sedláček) – Ondrušek (C), T. Černý, Sirota, Řezníček, Rašner, Rutar, Škůrek – Káňa (A), Kusko, Kohout – Fridrich, Nahodil (A), Navrátil – Kunc, P. Musil, Orsava – Anděl, Knotek, Ministr.