OLO – LIT 1:2: Těsná prohra. Mora si neporadila s Litvínovem

Aneta Vrabcová
O L O M O U C – Třetí domácí zápas letošní sezony odehráli kohouti proti Litvínovu. Olomouc opět prohrávala, ale ve druhé třetině se ji znovu podařilo srovnat skóre jako v utkání s Kometou. Jenže Verva přidala další branku, kterou už Olomoučtí dotáhnout nedokázali. Litvínovští si tím prodloužili výherní šňůru na šest zápasů v řadě.

Foto: Michal Struž

Úvodní buly vyhrála Olomouc, která se vydala do útočného pásma a prověřila Šimona Zajíčka. Po několika neúspěšných zakončeních Litvínova poslal Hlava přihrávku do prostoru mezi kruhy, kde byl připravený Vojtěch Husinecký, který překonal domácího brankáře.

K vyrovnání mohlo dojít, když se Mora dostala do přečíslení, ale Kohout na Zajíčka nevyzrál. Další šanci si vypracovali Adam Rutar s Lukášem Nahodilem, ale ani tato kombinace brankou neskončila. Ve 12. minutě byl vyloučen hostující hráč za sekání, avšak kohoutům se přesilovka vůbec nevydařila.

Následně došlo k vyloučení i na domácí straně za podrážení. Ránu McIsaaca od modré tečoval Hlava jen těsně vedle pravé tyče. Olomoučtí si zbytek oslabení pohlídali a nepustili Vervu k žádné další příležitosti. Půl minuty před koncem první třetiny dostal dvouminutový trest Ondrušek. Litvínovským se nepodařilo zvýšit vedení, a tak vstoupili do druhého dějství v početní výhodě.

Přesilová hra se Vervě nepodařila proměnit. Naopak v čase 24:17 Lukáš Anděl našel Jana Knotka, který se na první pokus neprosadil, ale jeho následná dorážka už v síti skončila. O minutu později šel na trestnou lavici McIsaac, domácí si vypracovali jen jednu lepší střelu, ale ta skončila pouze na tyči.

Po chybné rozehrávce Olomouce se Kristaps objevil před Machovským sám, ale ten se blýskl skvělým zákrokem. Následně David Kaše sklepl nahození od modré, ale domácí gólman byl opět připravený se svojí lapačkou. Ve 30. minutě byl vyloučen Káňa, jenže o 7 vteřin později i hostující Hlava, takže hra pokračovala ve hře pět na pět.

Po faulu Zileho měli kohouti možnost se dostat do vedení trestným nájezdem, jenže Jakub Navrátil nedostal puk za záda Zajíčka. V čase 37:53 proběhlo souběžné vyloučení obou týmů a do konce druhého dějství se ani jednomu týmu nepodařilo upravit skóre zápasu.

Třetí třetina začala klidněji, ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu. Obě mužstva ale několikrát prověřily soupeřova brankáře, kteří ale kotouč do branky nepustily. Ovšem ve 48. minutě poslal Ondřej Kaše puk na Davida Kašeho, jenž usměrnil kotouč přímo do šibenice a hosté se tak znovu dostali do vedení.

Po vstřeleném gólu začali aktivně hrát hlavně kohouti, ale Ondřej Kaše unikl do brejku, avšak jeho bekhendové zakončení radost nepřineslo. Poté byl vyloučen David Kaše za podrážení, a tak Hanáci dostali možnost vyrovnat skóre v přesilové hře. Jenže jejich snaha brankou neskončila. Více jak minutu před koncem posledního dějství Mora odvolala Machovského a vzala si oddechový čas. Avšak ani to nestačilo a kohoutům se nepodařilo vyrovnat.

OHLASY TRENÉRŮ

Róbert Petrovický (HC Olomouc): „Zápas nezačal v nějakém rychlém tempu, hrálo se spíše takticky. Při prvním gólu vznikla nepřehledná situace, nebyli jsme na dobrých pozicích. Poté jsme se trochu zvedli, ale vlastní přesilovka nás zase srazila, dokonce jsme mohli inkasovat další gól z přečíslení. Druhá část byla z naší strany povedená, vyrovnali jsme, byly šance na obou stranách. Ve třetí třetině rozhodl jediný moment. Mrzí nás to, musíme se v některých věcech ještě zlepšit.“

Karel Mlejnek (HC VERVA Litvínov): „Chtěli jsme hlavně ustát první třetinu. Určitě jsme nechtěli hrát nějak zataženě, ale chtěli jsme hrát organizovaně a zodpovědně. Myslím si, že první třetina se nám, co se tohoto týče, povedla, bohužel jsme na to nenavázali. Soupeř srovnal na 1:1, po hrubce jsme mu dali dokonce k dispozici trestné střílení. Určitě jsme nebyli spokojení. Chtěl bych kluky pochválit za třetí třetinu, zase k tomu přistoupili zodpovědně. Byl to pro nás takový zápas na vlnách.“

HC Olomouc - HC VERVA Litvínov

Branky a nahrávky: 25. Knotek (Anděl, Řezníček) – 7. Husinecký (Hlava, O. Kaše), 48. D. Kaše (O. Kaše, McIsaac)

HC Olomouc: Machovský (Sedláček) – Ondrušek, T. Černý, Sirota, Řezníček, Švrček, Rutar, Škůrek – Káňa, Kusko, Kohout – Fridrich, Nahodil, Navrátil – Kunc, P. Musil, Orsava – Anděl, Knotek, Ministr.

HC VERVA Litvínov: Zajíček (Petrásek) – Zile, Baláž, Zeman, McIsaac, Polášek, Husinecký, Beran – Koblasa, Sukeľ, Sandberg – Hlava, D. Kaše, O. Kaše – Jurčík, Gut, Pekař – Vopelka, Jícha, Havelka.