PREVIEW: Mora přivítá pražskou Spartu. Poradí si s neprůstřelným Kořenářem?

Eliška Faltýnková
Kohouty čeká v sedmém kole Tipsport extraligy Sparta. V minulé sezóně se ve vzájemných duelech dařilo lépe pražskému celku, v posledních třech venkovních utkáních navíc Sparta soupeře vždy vynulovala. Přerušit jejich vítěznou šňůru se Hanáci pokusí ve středu 2. října v plecharéně. Start utkání je naplánován na 18 hodin a studenti si mohou koupit vstupenky jen za 100 Kč na odkazu ZDE.

Vstupenky na utkání si můžete obstarat online zde. Pokladny zimního stadionu pak budou otevřeny klasicky dvě hodiny před zápasem.

Foto: Michal Struž

Z kabiny Mory

Poslední domácí utkání dopadlo pro kohouty prohrou o jediný gól s rozjetou Vervou. „Zápas nezačal v nějakém rychlém tempu, hrálo se spíše takticky. Při prvním gólu vznikla nepřehledná situace, nebyli jsme na dobrých pozicích. Poté jsme se trochu zvedli, ale vlastní přesilovka nás zase srazila. Druhá část byla z naší strany povedená, vyrovnali jsme, byly šance na obou stranách. Ve třetí třetině rozhodl jediný moment. Mrzí nás to, musíme se v některých věcech ještě zlepšit,“ zhodnotil duel asistent trenéra Róbert Petrovický.

Teď už se hráči i realizační tým musí soustředit na další utkání. Ve středu do plecharény zavítá Sparta, která i přes početnou marodku vyhrála poslední tři zápasy. Josef Kořenář, který stráží sparťanskou svatyni, má navíc na kontě už čtyři vychytané nuly. „Neřešíme, s kým si to rozdáme. Víme, kdo přijede, s kým hrajeme. Zásadní ale je soustředit se na vlastní hru. Na to, aby každý dodržoval systém, který praktikujeme, a pak se to může přiklonit na naši stranu. Jen musíme být produktivní,“ ví dobře Jakub Navrátil před dalším důležitým duelem.

Info o soupeři: HC SPARTA PRAHA

Ambiciózní celek z hlavního města republiky skončil minulý rok těsně před branami finále. V základní části se Pražané přetahovali o vedení v tabulce s Pardubicemi. Nakonec jim patřilo druhé místo se 111 body. Ve čtvrtfinále si hladce poradili s Libercem a i semifinále s Třincem mělo zprvu podobný průběh. Sparta vedla už 3:0 na zápasy a postup se zdál být jistý. Oceláři ale předvedli neuvěřitelnou bojovnost a sérii zvrátili na svou stranu. Sparta se tak musela spokojit pouze s bronzem.

Přestože po vypadnutí z play off zavládlo velké zklamání, management klubu se rozhodl neprovádět v kádru příliš velké změny. Mužstvo opustili Miloslav Hořava, Jan Buchtele, Jakub Konečný, Nicolas Beaudin, Stephen Harper, Josh Kestner, Oldřich Cichoň, Petr Hauser či Michael Krutil. Nově bude dres Sparty oblékat například hvězdný útočník Tomáš Hyka, kterého pražský klub přetáhl z Dynama. V minulé sezóně si Hyka připsal celkem 51 bodů v 65 zápasech. Příspěvek do týmové produktivity se od něj čeká i na Spartě.

Sparta získala i dvě finské posily. První je třiadvacetiletý obránce Valtteri Kemiläinen, který ví, jak se vyhrává mistrovský titul. V dresu Tappary ho ve finské nejvyšší lize získal hned třikrát. Dalším finským rodákem je jednatřicetiletý Miikka Salomäki, jenž by měl do útočných řad vnést tvrdost a důraz. Zatím ale nezaostává ani v produktivitě. V šesti zápasech si připsal už dva góly a tři asistence. Obranu by měl vyztužit Dominik Mašín. Osmadvacetiletý odchovanec Kolína se do Česka vrací po deseti sezónách v zahraničí. Poslední tři roky hrál za finský celek Ilves.

Sparta vlétla do nové sezóny ve velkém stylu, když si smlsla 3:0 na mistrovském Třinci. Pak ji ale začala trápit čím dál početnější marodka a přišly prohry s Kladnem a Karlovými Vary. Naposledy se pražský celek utkal s rivalem z Pardubic. Přestože se musel obejít hned bez devíti hráčů, vynuloval Dynamo a slavil zásluhou čtyř gólů. K vítězství mu pomohla především velká nedisciplinovanost pardubických hráčů, kterou hned třikrát potrestal.

Na koho si dát pozor: JOSEF KOŘENÁŘ

V minulé sezóně Josef Kořenář kryl záda svému brankářskému kolegovi Jakubu Kovářovi. Celkově se dostal do 25 zápasů, které odchytal s úspěšností 92,21 %. Do letošního ročníku vstoupil ve výborné formě a hlásí se o pozici jedničky. V posledních třech utkáních za svá záda nepustil jediný gól a sérii neprůstřelnosti tak drží už přes 191 minut. Celkově se po šesti odehraných kolech chlubí už čtyřmi čistými konty, což žádný gólman před ním nedokázal.

Minulý zápas HC SPARTA PRAHA

HC DYNAMO PARDUBICE – HC SPARTA PRAHA 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 19. Chlapík (P. Kousal, Mašín), 31. K. Hrabík (P. Kousal, Krejčík), 44. Krejčík (P. Kousal, Irving), 51. Lajunen (Salomäki, Chlapík).

HC Sparta Praha: Kořenář – Mašín, Kemiläinen, Krejčík (A), Mikliš, T. Tomek, Irving, Tůma – Salomäki, Lajunen (A), Hyka – Chlapík, Najman, P. Kousal – K. Hrabík, Vitouch, Forman (C) – O. Hrabík, Žmola, Ton.

Soupiska

Brankáři: Josef Kořenář, Jakub Kovář, Tomáš Volevecký

Obránci: Aaron Irving, Valtteri Kemiläinen, Michal Kempný, Jakub Krejčík, Dominik Mašín, Ondřej Mikliš, Michal Moravčík, Vojtěch Mozík, David Němeček, Tomáš Tomek.

Útočníci: Miroslav Forman, Roman Horák, Kryštof Hrabík, Ondřej Hrabík, Tomáš Hyka, Filip Chlapík, Pavel Kousal, Jani Lajunen, Ondřej Najman, Michal Řepík, Miikka Salomäki, Vladimír Sobotka, David Vitouch.