OLO – SPA 3:2: Neprůstřelná Sparta potopena! Dvěma góly zářil Orsava

Aneta Vrabcová
O L O M O U C – V rámci 7. kola kohouti na domácím ledě vyzvali pražskou Spartu. Dvěma góly poslal Hanáky do vedení Jakub Orsava, ovšem Sparťané dokázali vyrovnat. Ale rychlá odpověď Tomáše Černého zařídila domácím vítězství.

Foto. Jakub Šustr

První větší šanci zápasu obstaral Chlapík, avšak při zakončení do prázdné klece mu kotouč utekl. Poté na buly zvítězil Michal Kunc, kotouč se dostal až na hokejku Adama Rutara, jehož ránu z první tečoval mimo Kořenářův dosah Jakub Orsava.

Sparťané se snažili rychle vyrovnat, ale jejich akce gólem neskončily. Ve 12. minutě jim snahu překazilo vyloučení Tomáše Tomka za podrážení. Oslabení si s přehledem ubránili a nepustili Moru do dvoubrankového vedení.

V čase 18:41 se rána Tomáše Černého odrazila na Knotka, jehož střela z úhlu zamířila až na Jakuba Orsavu, jenž dokázal překonat Kořenáře znovu. Pražanům se do konce třetiny nepodařilo vstřelit branku, a tak do šaten šli domácí ve vedení 2:0.

Ve druhé třetině první akci rozjeli opět hosté, kdy se Forman objevil sám mezi kruhy, ovšem jeho ránu z první Machovský zlikvidoval. Do další příležitosti se dostal Tomáš Hyka v brejku, ale zakončil pouze do pravé tyče.

V čase 24:42 se Sparta prosadila. Prudký pas Kryštofa Hrabíka našel Tomáše Tomka, který dostal puk za domácího brankáře. Po vstřeleném gólu začala tlačit Olomouc, ale její střely v síti neskončily. I hosté měli několik možností, ale ani jim se nepodařilo zakončit akci úspěšně.

Ve 32. minutě dostal dvouminutový trest hostující Forman, kohouti se usadili v útočném pásmu, avšak za záda Kořenáře kotouč nedostali. Naopak ve vlastním oslabení se snažil zakončit Chlapík, ale Machovský svůj celek podržel. Do konce prostřední třetiny se ani jednomu týmu nepodařilo změnit skóre zápasu.

Třetí třetinu začal Machovský skvělým zákrokem po Najmanově dorážce. Následně dostal dvouminutový trest domácí Orsava. Hosté první přesilovou hru proměnili šťastným odrazem od hokejky Ondřeje Najmana.

Olomouc ale ihned odpověděla. Jiří Ondrušek poslal puk po levém mantinelu na Tomáše Černého, jehož rána zamířila přesně do bližšího růžku soupeřovy branky. Hra se opět přesunula na druhou stranu, ale Machovský špičkou lapačky zasáhl proti Hykovi.

Následná rána olomouckého Fridricha zůstala v brankovišti, jenže nikdo ji nedokázal dorazit. Do přečíslení se dostal Hyka s Chlapíkem, ale domácí kapitán je fantastickým zákrokem dokázal zastavit. Ani ve hře v šesti se Sparťanům nepodařilo vstřelit branku, a tak si Mora připsala druhou domácí výhru.

OHLASY TRENÉRŮ

Jan Tomajko (HC Olomouc): „Náš vstup byl dnes výborný do zápasu a dá se říct, že jsme byli všude a je hrozná škoda, že druhou třetinu jsme trošku upustili od té naší jednoduchosti. Začali jsme hrát složitě, ztráceli jsme puky a dávali jsme Spartě příležitosti. I v obranném pásmu jsme prohrávali souboje. Sparta byla jednoznačně lepší ve druhé třetině. Samozřejmě potom zaslouženě srovnala. Ve třetí třetině jsme se zase vrátili k té jednoduchosti, byli jsme v soubojích trošku lepší. Matěj Machovský nás podržel a musím hráčům poděkovat za tu bojovnost a odhodlání. Díky tomu jsme si zasloužili tři body."

Pavel Gross (HC Sparta Praha): „Soupeř nastoupil do zápasu lépe než my, věděli jsme, o co tady jde a jak soupeř bude hrát. Připravili jsme se na to, ale nějak se nám to prostě nepovedlo. S tím prvním gólem z buly to byla škoda. Soupeř hraje agresivně, jednoduše, je silný v osobních soubojích. Všichni jsme to viděli, a tak si myslím, že po druhé třetině jsme trošku přidali, udělali jsme to, co jsme chtěli vlastně už na začátku zápasu. Podařilo se nám nějakým způsobem dát i ten gól, bylo tam víc šancí, ale dneska to tam nějak nepadlo, protože jsme někdy věci komplikovali v koncovce. Když už jsme se nadřeli na ten gól a padnul, tak zbytečně moc brzo dostanete ten třetí gól. Byla tam už pět vteřin předtím osudová šance, což se nemůže stát hned po gólu, co srovnáte. Potřebujete parádní střídání, abyste to uklidnili. A proto musím říct „gratulace", Olomouc vyhrála zaslouženě."

HC Olomouc - HC Sparta Praha

Branky a nahrávky: 5. Orsava (Rutar), 19. Orsava (Knotek, T. Černý), 44. T. Černý (Ondrušek, Nahodil) – 25. T. Tomek (K. Hrabík), 44. Najman (P. Kousal, K. Hrabík)

HC Olomouc: Machovský (Sedláček) – Ondrušek (C), T. Černý, Sirota, Řezníček, Korenčík, Rutar, Škůrek – Káňa (A), Kusko, Kohout – Fridrich, Nahodil (A), Navrátil – Kunc, P. Musil, Orsava – Anděl, Knotek, Mácha.

HC Sparta Praha: Kořenář (Volevecký) – Mašín, Kemiläinen, Krejčík (A), Mikliš, Kempný, Irving, T. Tomek – Salomäki, Lajunen (A), Hyka – Chlapík, Najman, P. Kousal – K. Hrabík, Vitouch, Forman (C) – O. Hrabík, Žmola, Ton.