Kluci to odmakali, hodně mi pomohli a jsem moc rád, že jsme to zmákli, řekl Matěj Machovský po výhře nad Spartou

Petr Martínek
O L O M O U C - Kohoutům se povedl cenný skalp, když přerušili neprůstřelnost Josefa Kořenáře a za výhru 3:2 berou proti Spartě Praha plný zisk bodů. I přes dva inkasované góly podržel Moru v důležitých momentech brankář Matěj Machovský, který promluvil o středeční výhře, co pro něj znamenají zápasy se Spartou a jak vypadá jeho další působení na Hané.

Foto: Michal Struž

Machovský spojil s pražským celkem čtyři sezony, a tak nastoupit proti bývalému zaměstnavateli musí být pro něj speciální okamžik. „Tak proti Spartě je to vždycky speciální, i když jste tam nikdy nehráli. O to je to větší, když jsem tam hrál a znám tam ty kluky, se kterými jsem tam hrál. Někdy to ale může být horší, když jste přemotivovaný.“

„Jsem rád, že jsem dnes nevyvedl žádnou chybu, bylo tam trochu smůly a štěstí. Kluci to odmakali, hodně mi pomohli a jsem moc rád, že jsme to zmákli. Tři body jsme potřebovali, bylo to dost těžké. Musíme sbírat body i nadále, tady v extralize lehký zápas není. Ať už hrajete s kýmkoliv, ti soupeři jsou všichni kvalitní,“ uvědomuje si Machovský.

Machovský v utkání odváděl dobrou práci hlavně co se týče práce s betony při zákrocích, které musel řešit po střeleckých pokusech po ledě. „Je to moje práce, snažím se vždy dostat se do nejlepší pozice, aby se to ode mě odrazilo rychle pryč do rohu, anebo abych to chytil. Naštěstí to dneska vycházelo a vyhráli jsme.“

Sparta v závěru duelu prohrávala o jeden gól a šla do risku bez gólmana. Olomouc pojišťující branku nevstřelila, hosté naopak nesrovnali a udrželi hubený náskok do závěrečné sirény. „Kluci skvěle blokují, už od přípravy jsem si všiml, že jakmile se zamkne prostor před brankovištěm, tak tam málo kdy něco proletí. Je na soupeři, aby se tam dostal a vytvořil si vyloženou šanci. O to to mají soupeři právě horší. Škoda že nás tam Sparta zamkla a nedostali jsme se do středního pásma, ale většinou se hrálo v rozích a kluci skvěle blokovali,“ chválil si gólman nosící číslo jedna.

Za odchytané vítězství si mohl Machovský po utkání vychutnat děkovačku s domácími příznivci a přesvědčit se o atmosféře domácích utkání v prostředí naší plecharény. „Atmosféra skvělá, už v létě jsem říkal, že ten kotel to umí rozjet a určitě se soupeřům hraje hůř. Když jsem sem jezdil jako soupeř, ať už za Spartu nebo bez ní, tak vždycky ta atmosféra to ztížila.“

„Lépe se vám na ten zápas potom soustředí a vy víte, co od Olomouce čekat a že se budou snažit tlačit. O to víc je nyní příjemnější, že to zažívám z druhé barikády. Já jsem do Olomouce jezdil rád hrát, spousta lidí to tak neměla, ale u mě to je vzdáleností od domova,“ dodal Machovský.

Tématem před vzájemným zápasem byla neprůstřelnost Josefa Kořenáře. Předchozí soupeři Sparty jej nedokázali překonat a gólman Sparty usiloval o překonání hranice 200 minut s čistým kontem. Tento počin se mu po rychlém gólu Rutara překonat nepovedl.

Zato Machovskému se to povedlo při jeho působení v pražské celku. „Gólman to vnímá, ti co říkají že ne tak lžou. Snažíte se dělat to stejné, spoluhráči vám musí pomoct, samo to nejde. Nemůžu hodnotit za Pepu, ale dnes jsem to měl v hlavě víc než on sám, jelikož jsem doufal v rychlý gól z naší strany a že ten zápas se bude vyvíjet jinak než jak to soupeř zamýšlel,“ řekl.

Ondřej Najman v rozhovoru zmínil, že Machovský předčil na gólmanském postu svého maskovaného protivníka Josefa Kořenáře. Co na to domácí gólman? „Bylo to úplně jiné spektrum zápasu, co jsem měl já. On měl kolem brány, tak to byla tutovka nebo dorážka, takže to měl těžké. Já vím, jaké je to chytat na Spartě, máte pár střel a už je to většinou nějaká šance. Kluci to tam výborně trefili, clonili mu, takže za nás tři zlaté góly a Spartě se jen tak tři góly nedávají,“ pochválil své spoluhráče.

Machovský pustil svého kolegu Jakuba Sedláčka do branky jen dvakrát, jinak nově příchozí brankář odchytal veškeré duely Olomouce a dá se říct, že zastává pozici jedničky. Vnímá to tak? „Nevnímám to tak. Trenéři mě teď prostě staví, hráli jsme dobře, a tak to nechali. Kdybych chytal utkání ve Vítkovicích a dostali bychom tam tolik branek, tak by to asi bylo jinak. Bohužel chytal zápasy, kdy jsme mu vůbec nepomohli jako tým a bohužel to odnesl. Ten tým se následně ustálí, hraje jinak a tím že jsme tam vyhráli ten jeden zápas, tak se to trochu uklidnilo.“

Dohoda mezi klubem a Matějem Machovským platí do listopadu, nicméně z výkonů panuje spokojnost a ve hře je tak prodloužení spolupráce. „Vnímám ji hodně pozitivně, je tady skvělá parta v kabině a rád bych tady zůstal. Zatím nemohu říct nic bližšího, já sám nic bližšího nevím. Samozřejmě dotáhnout sezonu tady by pro mě bylo prioritou a pokud bude o to klub stát tak bych rád zůstal.“

„Není to ale jen na mně, jsou tady nějaké věci, co se musí plnit. Třeba se to brzy rozsekne, ostatně v říjnu nás čeká taktéž mnoho zápasů, tak uvidíme, co bude dál. Co bude následovat jsem více řešil v létě. Když vidíte, že všechny kluby zahajují přípravu, vy jste doma a nemáte nikde trénovat tak o to těžší to bylo. Když se ozvala Olomouc, že Braňo je mimo, tak se to domluvilo. Potřeboval jsem začít, šlo to den po dni, zápas od zápasu. Já se to nesnažil nijak moc řešit, protože to ovlivním jen tím, jak budu hrát hokej. Doufám, že kohoutům pomůžu a uvidíme, kam to dotáhneme,“ vyjádřil se k aktuální situaci.