Šel jsem štěstí naproti, bylo to i o dobré souhře, komentoval Silvester Kusko první hattrick za Moru

Petr Martínek
Olomouc navázala na středeční výhru se Spartou Praha a v pátek zdolala opět před domácím publikem Hradec Králové hrající v podobné formě. Na výhře 4:1 se podílel prvním hattrickem v Tipsport extralize slovenský útočník Silvester Kusko, který jej zkompletoval při nečekaném risku Mountfieldu bez brankáře při přesilovce už v polovině třetí části. Kusko prozradil i to, kolik ho bude stát tento počin a jak oslaví tři góly po utkání.

Foto: Jakub Šustr

Vstřelil jsi první hattrick v dospělém hokeji. Vzpomeneš si na svůj úplně první a kdy to bylo?
Myslím, že to bylo v dorostu někdy v roce 2013.

Co říkáš na hattrick proti Mountfieldu?
Nevím úplně, jak na to reagovat. Jen snad, že není poslední, jsem za to samozřejmě moc rád. Napadalo mi to tam, dvakrát z dorážky a jednou do prázdné branky. Šel jsem tomu štěstí naproti, jak se říká.

Potěší ještě víc, že se jedná o první branky v sezoně?
Samozřejmě, že ano. Trochu jsem si pofňukával u Jakuba Siroty, který sedí vedle mě, že mi to tam nijak nepadá. Potěšilo mě to tedy moc.

V loňské sezoně jsi zaznamenal celkem devět gólů, teď jsou to tedy tři. Kde se to letos zastaví?
Vůbec nevím. Já jen doufám, že tam něco ještě padne. Nejsem úplně typický střelec, ale chci jich dát co nejvíc to půjde.

Vraťme se k brankám. Dokázal bys je popsat?
První z dorážky, druhá byla provedena podobně a třetí se mi povedla přes celé hřiště do prázdné branky. Kluci to tam poslali, já tam stál, gólman to vyrazil a já to tam jen dorazil. Ten třetí mi to bránicí hráč tak odevzdal, že jsem to do té prázdné dal. Věděl jsem, že tam ta prázdná klec je a zkusil jsem to, protože v té chvíli by to nebyl icing.

Už jsi někdy zažil, že by soupeř uprostřed třetiny hrál dvakrát přesilovku bez gólmana?
Nesetkal. Hradec hraje takový odvážnější hokej a v ten moment to byl překvapující krok. Oni prostě takoví jsou.

Říkáš, že góly byly o štěstí, ale tvoje postavení v předbrankovém prostoru bylo dobré a někdy se to odrazit muselo. Hraje štěstí takovou roli, nebo si hráč musí umět to místo najít?
Je to i o tom si to místo najít. Na druhou stranu je to o dobré souhře mých spoluhráčů, kteří dají kotouč do předbrankového prostoru. Pak je to o protihráčích, třeba mají špatný den. Zrovna u té druhé trefy o mě soupeř zlomil hokejku a neměl jinou možnost mi to vzít.

Asistent trenéra Mountfieldu Peter Frühauf, který zároveň působí i u slovenské reprezentace, tě měl před očima zrovna v tomto duelu. Bylo to příjemné i z tohoto hlediska?
Samozřejmě je vždycky čest reprezentovat. Nominace není úplně v mých rukách, ale snažím se předvádět ty nejlepší výkony, protože hrát tady v Olomouci je čest a je to zábava. Parta je tady dobrá, fanoušci jsou skvělí, stejně tak realizační tým, a to od kustodů přes marketingový tým, dál bych mohl vyjmenovat lidi z kanceláře, třeba i paní účetní (smích). Je tady taková rodinná atmosféra.

Jaký byl Hradec jako soupeř? Třebaže v první třetině byl hokej takový opatrnější.
Celkově v extralize těch lehkých soupeřů moc není a když říkám, že moc jich tam není, víceméně tam není žádný. Nevím, kdo je teď poslední, ale třeba Kladno jako aspirant na poslední místo, nyní hraje střed tabulky a doma si poradilo se Spartou. Spartu jsme tady doma porazili, ale v kádru měla několik zraněných hráčů. S Pardubicemi jsme sice padli, hráli jsme ale vyrovnaný zápas. Hradec je ve výsledku těžký soupeř, bruslí, napadá a je nepříjemný. Snažíme se s tím nějakým způsobem vyrovnat a jsme rádi za výhru vzhledem k horšímu startu do soutěže v podobě tří porážek v řadě. Jako tým jsme se z toho oklepali a teď snad budou přibývat výhry.

Jak oslavíš hattrick?
Všichni jsme unaveni, máme v nohách spoustu utkání. Vidím to na nějakou týmovou večeři, jít spát a regenerovat.

Kolik tě ten hattrick bude stát peněz?
Koukal jsem do tabulek a vychází to na tři tisíce. Půjde to do kasičky, takže ještě to celkem jde (smích).

A nad rámec kasičky?
Nic. Já jsem už předtím vypisoval za zápasy a myslím, že dva jsme vyhráli, takže tam jsem kromě hattricku za sedm tisíc. Předtím jsem platil za narození syna, takže jsem platil až až. Doufám, že mě žádné další pokuty čekat nebudou (smích).

Další zápas vás čeká až za týden proti Třinci a aktuálně máte na kontě dvě po sobě jdoucí výhry. Nevnímáš to trochu jako škodu, že teď bude pauza, nebo jsi naopak rád za delší odpočinek?
Určitě jsme rádi za odpočinek. Osm utkání v šestnácti dnech je opravu hodně a všichni toho máme dost. Lítají nějaké virózy, tak to můžeme případně vyležet a vyléčit se. Věřím, že se v pátek vrátíme v plné síle.