PREVIEW: Kohouti míří na Kladno, kde chtějí prodloužit svou vítěznou sérii!

Eliška Faltýnková
Po čtyřech domácích utkáních čeká Moru opět venkovní zápas, síly poměří s Rytíři Kladno. V minulé sezóně měli ve vzájemných utkáních lepší bilanci Hanáci, vítězství si připsali hned ve třech duelech ze čtyř. Jak se jim bude dařit letos? Úvodní buly je naplánováno na neděli 13. října od 16 hodin.

Foto: Jakub Šustr

Z KABINY MORY

Hanáci si v posledním domácím duelu vyšlápli na úřadující mistry z Třince a přidali třetí výhru v řadě. Vítězství 2:0 navíc znamenalo první čisté konto pro gólmana Matěje Machovského, který momentálně s úspěšností 94,05 % vévodí tabulce brankářů.

Bylo to vyrovnané utkání. Třinec měl na začátku zápasu stoprocentní šanci, Matěj Machovský se dá říct, že chytl gól. Jeho výkon hráče uklidnil,“ ocenil maskovaného muže hlavní trenér Jan Tomajko, který mohl být po zápase spokojený s výkony celého mužstva: „Hráli jsme dobře. S Třincem se nedá hrát tak, že by neměl žádnou šanci. Šance si vytvořil, my taky. Hráli jsme výborně v obraně po tom, co jsme dali gól na 1:0. Třetí třetina byla, co se týká defenzívy, výborná.“

V domácích zápasech mívá Mora každou sezónu pozitivní bilanci. Letos zatím v plecharéně kohouti vyhráli čtyři ze šesti utkání. Je ale důležité vyhrávat také venku, což si velmi dobře uvědomuje i Jakub Orsava: „Chceme vyhrát každý zápas, nikdo neprohrává rád. Musíme jít zápas od zápasu a snažit se urvat nějaký bodík. Když jsou tři, je to nejideálnější. Máme za sebou čtyři zápasy doma, což je velká výhoda pro nás, a musíme to potvrdit ziskem dalších bodů na venkovních stadionech.“

Po tříbodové výhře nad Třincem se Hanáci s 15 body vyhoupli na 5. místo v tabulce. Kladno, které je jejich dalším soupeřem, má na kontě shodný počet bodů, i když Olomouc má jeden zápas k dobru.

INFO O SOUPEŘI: RYTÍŘI KLADNO

V minulém ročníku muselo Kladno už potřetí v řadě o svou příslušnost v Tipsport Extralize bojovat v baráži. Unavenému Vsetínu však Rytíři příliš šancí nedali a v sérii brali jednoznačné vítězství 4:0 na zápasy. Díky letním posilám by však rozdíl s ostatními týmy nemusel být tak propastný. A nutno podotknout, že zatím si Jágrův tým vede opravdu nad očekávání.

Ze zahraničí se Rytířům podařilo ulovit kanadského obránce Griffina Mendela, který prošel univerzitním systémem NCAA a následně strávil necelé tři sezóny na farmě v týmu Chicago Wolves. Ze Slovenska do týmu přišli třicetiletý italský obránce Phil Pietroniro a americký útočník Mitch Hults, který v minulém ročníku oblékal dres Zvolenu. K útočným řadám se připojil dvaatřicetiletý forvard Petr Straka, do obrany přišel zkušený Petr Šenkeřík, který už v nejvyšší soutěži oblékal dres například Karlových Varů, Českých Budějovic a posledně Třince. Svůj tým Kladno doplňovalo i mládím. Ze Švédska se vrátil odchovanec Sebastián Redlich. Dvacetiletý bronzový medailista z letošního mistrovství juniorů zatím dostává prostor převážně ve 4. útoku Rytířů.

Kladnu momentálně v extraligové tabulce patří 6. místo. Pohled, který by před sezónou čekal jen málokdo. V posledních zápasech si Rytíři poradili s mistrovským Třincem, poté doma po prodloužení nestačili na Karlovy Vary, z duelu s trápící se Plzní však brali opět tři body. Poslední utkání odehráli na ledě Českých Budějovic. Prohrávali už po čtrnácti minutách, když se z předbrankového prostoru prosadil Filip Přikryl. Motor následně přidal po jednom gólu i v dalších dvou třetinách a Kladno se domů vracelo bez bodu i bez gólu. V utkání s Olomoucí si určitě bude chtít spravit chuť. V útočných řadách mu však bude chybět lotyšská opora Eduards Tralmaks, který se odpykává dvouzápasový trest za podkopnutí.

NA KOHO SI DÁT POZOR? JIŘÍ TICHÁČEK

Loňská sezóna byla pro teprve dvacetiletého obránce Ticháčka přelomová. V 52 utkáních základní části nasbíral celkově 43 bodů s bilancí 13+30 a získal ocenění pro nejlepšího obránce. Zcela oprávněně si vydobyl místo v prvním obranném páru a dá se očekávat, že letos bude patřit k největším oporám Rytířů. Po prvních deseti utkáních má na kontě už čtyři body za dva góly a shodný počet nahrávek.

MINULÝ ZÁPAS KLADNA

Banes Motor České Budějovice – HC Rytíři Kladno 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Přikryl (Štencel), 34. Gulaš (Reilly), 58. Gulaš (Doudera).

Kladno: Lukeš – Ticháček, Mendel, Pietroniro, Šenkeřík, Nemčík, Hanousek, Jeřábek – Jarůšek, Melka, Smoleňák – Jágr, Hults, Pytlík – Redlich, Filip, Procházka – Strnad, Straka, Bláha – Vimmer.

SOUPISKA HC RYTÍŘI KLADNO

Brankáři: Adam Brízgala, Štěpán Lukeš.

Obránci: Tomáš Hanousek, Tadeáš Hejda, Radek Jeřábek, Griffin Mendel, Martin Nemčík, Phil Pietroniro, Petr Šenkeřík, Jiří Ticháček, Josef Trojna, Tomáš Vandas.

Útočníci: Ondřej Bláha, Matyáš Filip, Mitch Hults, Jaromír Jágr, Richard Jarůšek, Denis Kusý, Antonín Melka, Zdeněk Nedvěd, Martin Procházka, Jaromír Pytlík, Sebastián Redlik, Radek Smoleňák, Petr Straka, Jakub Strnad, Eduards Tralmaks, Štěpán Vimmer.