PREVIEW: Mora míří na západ Čech. Uspěje venku s trápící se Plzní?

Petr Martínek, Štěpán Navrátil
Hanáci míří na západ Čech! Doma se Moře nadmíru daří, avšak body by ráda získala i z venkovního prostředí. V neděli přitom zamíří na led Plzně, která se od začátku sezóny trápí a se třemi výhrami ze dvanácti zápasů je v tabulce celé soutěže poslední.

FOTO: Michal Struž

Z KABINY MORY

Olomouc na domácím ledě naskočila zpátky na vítěznou vlnu, když porazila Karlovy Vary 3:1. Rozhodla přitom už v první části hry, kdy zužitkovala dvě početní převahy. „Pomohli jsme si přesilovkami, které nám úplně nejdou, a právě i dorážkami. Kluci tak vidí, že góly z přesilovek nejsou jen o hezkých akcích, ale většinou právě takhle,“ chválil své svěřence hlavní trenér Jan Tomajko.

Po defenzivně nepovedeném utkání na ledě Kladna se obrana Mory vrátila ke svému standardu. Jsme skvělá parta bojovníků. To je asi ono. Podržel nás v bráně Machy, což je důležité,“ vracel se k výkonu proti Karlovým Varům Karel Plášek. Sám přitom skóroval už ve dvou duelech v řadě: Trošku to ze mě spadlo, že jsem tam dal góly. Tohle týmu pomůže.

Doma Hanáci válí, na hřištích soupeřů se jim však tolik nedaří. Ze čtyř utkání od začátku sezony dokázali zvítězit pouze v Brně poměrem 4:1. Nepříznivou bilanci by však chtěli napravit s Plzní, která v prvních kolech nezažívá nejlepší extraligové časy.

INFO O SOUPEŘI: HC ŠKODA PLZEŇ

Indiáni v posledním ročníku vyhlásili postup do čtvrtfinále, což se jim ale nepovedlo. Škodovka se pohybovala kolem spodní poloviny tabulky a ke konci základní části ji zastihla série porážek. Nakonec však zvládla udržet dvanácté místo o čtyři body před Mladou Boleslaví. V předkole ale Plzni došly síly a po třech zápasech s Litvínovem její cesta skončila.

V létě tak byl cíl jasný, a to posílit. Po sezoně se ale počítaly i odchody, gólman Klouček odešel do Českých Budějovic a Hlavaj do Minnesoty Wild. Náhradou za ně se stal Nick Malík, jenž přišel z finského KoKoo, Dávid Hrenák zase z Liberce. Pour a Bučko přijali nabídku Hradce Králové, Fin Rekonen přijal nabídku Mladé Boleslavi a Lakso posílil Kiekko-Espoo. Útočné řady na druhé straně posílil kladenský veterán Jakub Klepiš, Christophe Lalancette dorazil z Hradce Králové. Obrannu vyztužil Ukrajinec Igor Merezhko ze Spišské Nové Vsi a Lotyš Kristians Rubins ze švédského MoDo. Plzeň posílila i skrze hostování, z Pardubic získala Ondřeje Rohlíka a Tomáše Urbana, Sparta Praha zase vyslala k Indiánům Petra Hausera.

Plzeň vstoupila do ročníku výhrou 3:2 po prodloužení na ledě Vítkovic, poté ale Indiáni padli 1:3 v Litvínově, po prodloužení 1:2 s Mladou Boleslaví a vysoko doma se Spartou Praha 0:5. Výhrou 2:1 po prodloužení v Liberci a za tři body doma s Kometou Brno ještě přidali do tabulky potřebné body, poté ale započala herní krize. Ze šesti utkání získal soupeř jediný bod za prohru v prodloužení s Třincem. Jinak se nedařilo v Hradci Králové ani doma s Kladnem. Porážka o pět branek přišla v derby s Karlovými Vary a s Dynamem Pardubice.

Před pátečním duelem nastala v kádru změna, nejprve odešel do Košic kanadský útočník Olivier Archambault, a poté se místo Jana Schleisse stal kapitánem mužstva Jakub Lev. Ani to však nepomohlo a Plzeň padla 1:2 v Českých Budějovicích. Skóre po dvanácti zápasech má Škoda 18:39 a v tabulce nejvyšší soutěže je poslední.

NA KOHO SI DÁT POZOR? NICK MALÍK

Když v létě odešli oba maskovaní muži, vybral si managment Plzně bývalého mládežnického reprezentanta Nicka Malíka. Syn obránce Marka Malíka dorazil z finské ligy, kde chytal pravidelně za tým KooKoo. I v brance Škodovky dostává zatím více prostoru a dá se říct, že je v nevýrazných plzeňských výkonech nejlepším hráčem. Za devět utkání má 90% úspěšnost zákroků a průměr 2,99 inkasovaných branek za zápas. Volba na něj padla i posledních čtyřech duelech.

MINULÝ ZÁPAS PLZNĚ

BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC ŠKODA PLZEŇ 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 33. Gulaš (Pech, Adam Kubík), 55. Reilly (Štencel, Kondelík) – 7. Matýs (Klepiš)

HC Škoda Plzeň: Malík (Hrenák) – Malák, Zámorský, Skok, Merežko, Piskáček, Pšenička, Brůna – Söderlund, Lalancette, Lev (C) – Schleiss (A), Klepiš (A), Holešinský – Simon, Mertl, Matýs – Urban, Pitule, Šiler – Hauser.

SOUPISKA PLZNĚ

Brankáři: Dávid Hrenák, Nick Malík

Obránci: Patrik Brůna, Tomáš Dujsík, David Kvasnička, Daniel Malák, Igor Merezhko, Jan Piskáček, Max Pšenička, Kristians Rubins, Jan Skok, Petr Zámorský

Útočníci: Petr Hauser, Adrián Holešinský, Miroslav Indrák, Jakub Klepiš, Christophe Lalancette, Jakub Lev, Ondřej Matýs, Tomáš Mertl, Tomáš Pitule, Ondřej Rohlík, Jan Schleiss, Dominik Simon, Tim Söderlund, Marek Soukup, Lukáš Strnad, Jakub Šiler, Tomáš Urban