Report ze zápasu OLO vs. HKM (2:4)

HC Olomouc

logo

2:4

(0:1, 2:1, 0:2)

logo

Mountfield HK

Od úvodní minuty se hrál vyrovnaný hokej, mírně ze hry měli možná hosté, kteří trávili více času v útočném pásmu. První vážnější šance zápasu se zrodila až v desáté minutě, kdy našel Matai křížnou přihrávkou na pravém kruhu Hrňu. Ten pálil z první, jenže královehradecký brankář Kantor se stihl včas přesunout. Vzápětí mohl otevřít skóre Dietz, jenž byl po nahrávce Šimánka zcela sám před Trvajem, svým projektilem ale branku Mory netrefil.

Olomouckým stadionem dvakrát zahučelo, když se nejprve až před branku Mountfieldu protlačil Hrňa a následně také po příležitosti Dlouhého, kterému ve stoprocentní gólovce nesedl kotouč. Na druhé straně zase zahrozil Dej, Trvaj si ale proti pokusu hostujícího útočníka věděl rady.

Už se pomalu zdálo, že půjdou oba celky do kabin za nerozhodného bezbrankového stavu, jenže Hanáci byli dvě minuty před sirénou potrestáni za mnoho hráčů na ledě a Mountfield dokázal početní výhodu využít. Jedovka Reného Vydareného se otřela o Šimánka, a nakonec o špičku brusle Jaroslava Kudrny, od níž putoval kotouč za Trvajova záda.

Úvod druhé části patřil hostujícímu Mountfieldu, Dietz mohl poslat Hradec Králové do vedení, jeho projektil však zamířil pouze do pravé tyče Trvajovy branky. Chvíli na to mohl na druhé straně rozvlnit síť slovenský útočník v barvách Olomouce Martin Cibák, brankář Kantor se však stihl fantasticky přesunout.

V sedmadvacáté minutě podruhé zvonila branková konstrukce branky Olomouce, tentokrát tvrdě vypálil Mertl. A proto přišlo na řadu nepsané pravidlo – nedáš, dostaneš. Marosz se po přiťuknutí od Kucharczyka ocitl v dobré palebné pozici, centr druhé formace však ještě vyšperkoval celou akci pasem na Martina Cibáka, kterému už jenom stačilo trefit odkrytou klec, Kantor v tomto případě neměl šanci zasáhnout.

O pět minut později se až před svatyni Mountfieldu dokázal proháčkovat útočník Hrňa, který však byl při svém zakončení faulován, a tak nemohlo následovat nic jiného než trestné střílení. Erik Hrňa tváří v tvář Kantorovi naznačil a následně zamířil přesně do levého horního rohu. Ani tentokrát neměl hostující brankář možnost zasáhnout.

Radost Hanáků z jednobrankového vedení ale Královehradečtí ještě před druhou sirénou dokázali zmrazit vyrovnávacím gólem. Jen půl minuty zbývalo ze druhé části, když si před Trvajovu branku najel Dávid Skokan, jenž dokázal usměrnit na milimetr přesnou Pláňkovu přihrávku za záda domácího gólmana.

Třetí třetina se nehrála v příliš velkém tempu, oba brankáři byli skoro bez práce. O něco aktivnější však byli hostující hokejisté, kteří se jen s bodem spokojit nechtěli. Postupem času získával převahu Mountfield, z čehož se mu nakonec podařilo vstřelit rozhodující branku. Šimánkova šance po chybě Patery ještě gólem neskončila, ovšem když Roman Kukumberg tečoval Dietzovu střelu mimo dosah domácího gólmana, mohli se hosté radovat.

Olomouc v posledních okamžicích zápasu zkoušela hru bez brankáře, vyplynula z toho ovšem jen pojišťující trefa Mountfieldu, o kterou se postaral Tomáš Knotek, jenž z neutrální zóny přesně zamířil do opuštěné domácí klece.

Olomoučtí tak prohráli doma podruhé za sebou, Mountfield naopak zaznamenal třetí výhru v řadě. Z Hané si odvezl tři body za vítězství 4:2.

OHLASY

Jiří Dopita (HC Olomouc): První třetinu to z naší strany nebylo špatné, ve druhé třetině bylo hodně šancí z obou stran. Měli jsme trochu štěstí, protože dvakrát zazvonila tyčka. Mohlo to být jinak, kdybychom lépe vyřešili naše příležitosti za stavu 2:1. Ve třetí periodě jsme dobře sehráli začátek, jenže nás nejspíše zlomila přesilovka pět na čtyři, která byla sehraná katastrofálně. Čekali jsme, že udržíme stav utkání na bod, jenže Hradec byl od naší přesilové hry lepší. V posledních minutách nám dali hosté gól, který si ze svého tlaku nejspíše zasloužili. Šli si v závěru za výhrou a to se jim vyplatilo. Je to pro nás velká škoda, padesát minut to bylo dobré, ale konec utkání celý náš projev zkazil.