Report ze zápasu PCE vs. OLO (6:2)

HC Dynamo Pardubice

logo

6:2

(2:0, 3:1, 1:1)

logo

HC Olomouc

Že se na druhý vánoční svátek nebude nějak přehnaně bránit, naznačil už po deseti vteřinách Zohorna, který se proháčkoval obranou a svižnou střelou přivítal Vošvrdu. Olomouc se do největší šance dostala při slabém vyhození Vejmelky, které zachytil Rác a okamžitě pálil do opuštěné branky. Domácí gólman se stihl vrátit a kotouč vyrazit.

Dvě nadějné možnosti pak postupně neproměnili Marcinko a Půhoný, kteří nebyli před olomouckou brankou dostatečně důrazní. Lépe si vedl až ve 13. minutě Tomáš Zohorna, který se na hranici brankoviště na okamžik zbavil svého strážce a rychlým manévrem zasunul kotouč do sítě.

Ofenzivní pojetí sedělo oběma celkům, ovšem hosté své nadějné útoky nedotáhli k úspěšnému konci. A to ani při dvou přesilovkách. Naopak při signalizované výhodě Pardubic se do puku na modré čáře opřel Jakub Čutta a přesnou ranou do šibenice složil parádní zápisné.

Olomouc si část přesilovky přenesla i do druhé části a dostala se k jedné nebezpečné střele. Martin Vyrůbalík ranou z kruhu pro vhazování orazítkoval tyčku. Už při hře pět na pět pálil olomoucký bek přesněji a Vejmelka nestačil zakročit.

Pardubice pak sice nezužitkovaly přesilovou hru, ale dvoubrankové vedení si vzaly brzy zpět. Třetí útok odvedl v útočném pásmu výbornou práci, načež se kotouč dostal před branku, kde se díky důrazu prosadil Petr Čáslava.

Za necelou minutu se domácí radovali znovu. Bleskový protiútok zakončil po Sýkorově přihrávce znovu Tomáš Zohorna. Brankář Vošvrda po této brance přepustil své místo Jiřímu Trvajovi.

Hosté mohli zastavit rozjetého soupeře při přesilové hře čtyři na tři, ale během poměrně krátké chvíle nedokázali nic kloudného vymyslet. Jen Cibákovu ránu musel Vejmelka vyrazit svou rukavicí. V závěru druhé části přidali Východočeši pátou branku, když Petr Sýkora z metru doklepl kotouč za Trvajova záda.

Pardubice držely velice slušný náskok, ale rozhodnuto ještě nebylo. Olomouc se nechtěla vracet domů s nepříjemným nášupem, a tak se nadále jelo naplno. K potřebnému tlaku se sice hosté dlouho nemohli dostat, ale kýžený snižující gól přeci jen dali, když se ve 49. minutě šikovnou tečí prosadil Marek Laš.

Krátce nato hrála Olomouc přesilovou hru, ovšem Vejmelka si s několika středně těžkými pokusy poradil. Krátce po návratu vyloučeného Kauta na led byl blízko gólu Nahodil, od něhož se kotouč odrazil těsně vedle branky. Neujala se ani následná dorážka Tybora.

Šesté brance nakonec Trvaj přece jen nezabránil. Václav Benák vypálil od modré čáry, a přestože mu rána nesedla podle představ, kotouč zapadl za překvapeného Trvaje.

OHLASY

Miloš Říha (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): Odehráli jsme velmi dobré utkání, hráli jsme v pohybu a všechny formace pracovaly kompaktně, což se projevilo i tím, že se na hodně gólech podíleli obránci. Byli jsme jasně lepší, akorát na začátku zápasu nás přibrzdilo oslabení a pak jsme se do toho hůř dostávali. Hodně nám pomohl první gól. Od té chvíle jsme v utkání dominovali, jen ve třetí třetině jsme na několik střídání zbytečně polevili.