Report ze zápasu VIT vs. OLO (2:1)

HC Vítkovice Ridera

logo

2:1

(0:1, 2:0, 0:0)

logo

HC Olomouc

Po čtyřdenní pauze vyrazili Kohouti na led Vítkovic, aby zabojovali o další body. Oba předchozí zápasy zvládli lépe Hanáci, oba se ale také odehrály na olomouckém stadionu. Poprvé tak Mora zavítala do ČEZ arény.

V prvních několika minutách utkání střídala akce akci, do větší šance se však oba týmy dostávaly jen těžko. Už po prvních čtyřiceti vteřinách hry si zásahy připsali jak Trvaj, tak o generaci mladší Dolejš. Vítkovičtí hráči navíc měli problémy dostat se do útočného pásma, Kohouti velmi pozorně bránili. I pokusy olomouckých hráčů ale zpočátku hledaly cestu do brány domácích marně.

Jiří Trvaj dál pochybovačům dokazoval, že věk je jen číslo. V šesté minutě prokázal bleskový postřeh, když ve skórování zamezil Szturcovi. O chvíli později si zuby na brankáři Mory vylámal i Svačina. První velkou šanci duelu si vytvořil Zuzin, když po zmatku při vhazování orazítkoval horní tyč Dolejšovy branky. Trvajovu pozornost pak znovu zkoušel Svačina, přelstít hostujícího strážce svatyně se mu ale nepodařilo. Ani Olesz nebyl úspěšnější, gólman, který ve Vítkovicích strávil část své bohaté kariéry, držel Moru nad vodou.

Chvíli po polovině první třetiny ale zvedali ruce nad hlavu Kohouti. Po špatné rozehrávce jednoho z vítkovických obránců se puk dostal k Divišovi, který našel mezi kruhy Dávida Buce, a ten se nemýlil. I nadále měli ze hry více Olomoučtí, naopak domácí se marně snažili dostat do útočné části. Pořádné starosti přidělal Dolejšovi Herman, který se nadvakrát pokoušel dostat kotouč za záda mladého brankáře. Vítkovický maskovaný muž mu to však nedovolil.

Ani ve druhé třetině hráči v červenobílé kombinaci neustávali ve své aktivitě. Vítkovičtí se sice snažili smazat jednobrankové manko, jejich pokusy ale končily na bezchybném Trvajovi. Olomoucký brankář měl ale i trochu štěstí, když se proti němu napřáhl Zíb. Střela donedávna třineckého obránce se odrazila od Trvajova ramena, gólman Kohoutů ji však ještě stačil chytit do lapačky. Domácí dál ostřelovali svatyni hostí ze všech stran, maskovaný muž ve službách Mory ale jako by bránu zamkl na tři západy a zahodil klíč.

Sotva uplynula polovina zápasu, Vítkovičtí se změnili v jiný tým. Pěknou akci převedl Vandas, který se protáhl až před bránu a natahoval se po přihrávce, ta se k němu však nedostala. Co se nepovedlo Vandasovi zhruba o půl minuty později napravil Rudolf Huna, který se pokoušel procpat puk za Trvaje. Už to vypadalo, že má olomoucký brankář puk někde ve své výstroji, černý nesmysl ale mezitím doklouzal za brankovou čáru.

Třiatřicet vteřin na to bylo s Olomouckými ještě hůř. Vandas našel přihrávkou volného Petera Húževku, který mířil přesně nad vyrážečku brankáře Kohoutů. Domácí otočením skóre ožili, v dalších minutách si však ani Vítkovičtí ani hostující hráči velké šance nevytvářeli. Až 39. minuta přinesla zajímavější okamžiky. Nejprve vyzval Húževka ke skórování Svačinu, který míjel branku, ten však zapomněl puk za sebou. Na druhé straně zkoušel překvapit Dolejše Rachůnek, když po objetí branky přihrával ještě jednomu ze svých spoluhráčů, olomoucká akce ale gólem neskončila.

Na začátku posledního dějství se hra opět vyrovnala, chvíli byli před brankou Olomoučtí, chvíli Vítkovičtí. Až ve 46. minutě si však vytvořili větší šanci domácí. Exolomoucký Kucsera vyhodil kotouč, který dobruslil Hlinka, mířil však jen do připraveného olomouckého brankáře. Mora si poté opět zahrála přesilovku, využít ji ale nedokázala. I po jejím skončení se však hráči s kohoutem na dresu drželi před bránou Dolejše, jejich pokusy se ale s úspěchem nesetkávaly.

Vítkovičtí hráči sice těsně před koncem začali chybovat, Hanákům se ale nedařilo chyby trestat. V přesilové hře pak domácí doslova vlétli do útočného pásma a i přesto, že se Olomoučtí svačinu pokoušeli vytlačit z pozice vhodné pro zakončení, dokázal útočník v modrém zblízka nastřelit tyč. Ke konci utkání už domácí jen hlídali těsný výsledek.