Report ze zápasu OLO vs. CEB (3:0)

HC Olomouc

logo

3:0

(0:0, 2:0, 1:0)

logo

Banes Motor České Budějovice

Úvodní třetina dlouho nenabízela výraznější gólové příležitosti, oba celky bojovaly zejména ve středním pásmu a svého soupeře až před svého brankáře nepouštěly. Motor poté mohl zahrozit z první přesilové hry, gólman Olomouce Vošvrda, který vystřídal zkušenějšího Trvaje, si však žádný těžší zákrok připsat nemusel.

Bezbrankovým skóre mohl v desáté minutě pohnout Herman, který dostal do předbrankového prostoru přesnou nahrávku od Mataie, jeho střela z první však mířila přesně do míst, kde byl připraven českobudějovický Bláha. V podobné situaci se o několik minut později ocitl kapitán Patera, který v centru vedl nově sestavenou první formaci Mory, stejně jako předtím Herman však ztroskotal na hostujícím strážci svatyně.

O něco aktivnější byli domácí i v počátečních minutách druhé periody, z územní převahy mohl profitovat obránce Majeský, jeho dělovka se však otřela jen o tyčku Bláhovy klece. Mora byla i nadále agilnější, Vošvrda v brance Mory mnoho práce neměl. Zapotit se musel až pět minut před druhou sirénou, kdy jej vystrašila Nouzova střela zpoza obránce, Vošvrda byl ale připraven se svou vyrážečkou.

Bláha v brance Motoru se dlouho překonával, Ondruškovu střelu dokázal vytáhnout mimo tři tyče téměř zázračným způsobem. Na olomouckého beka po Zuzinově skvostném pasu zívala z poloviny prázdná klec.

Věci se začaly dít v samotném závěru druhé třetiny. Vše nasvědčovalo tomu, že se i po druhém dějství půjde do kabin za bezbrankového stavu, jenže opak byl pravdou. Lašovu dělovku z mezikruží dokázal Bláha sice vytěsnit, puk však nešťastně pro něj vyrazil jen do Pavla Skrbka, od něhož si kotouč našel cestu do sítě.

Sotva se Českobudějovičtí vzpamatovali z inkasované branky, dostal se puk za brankovou čáru podruhé. O půl minutu později nastřelil kotouč na branku Jakub Matai a na ochozech olomoucké plecharény bylo znovu veselo. Zprvu byl gól uznán právě Mataiovi, až později se ukázalo, že do nahození stihl vložit svou hůl kapitán Mory Pavel Patera.

Nešťastný konec druhé třetiny pro Motor měl pokračovaní i zkraje třetí dvacetiminutovky. V rozmezí sedmnácti vteřin se nechali vyloučit hostující Kuchejda s Boháčem, a Kohouti tak měli k dispozici dlouhou přesilovku pěti proti třem. Hanákům se v ní zpočátku příliš nedařilo, pak ale dostal na modrou čáru nabito zadák Tomáš Houdek, který svůj projektil poslal nekompromisně do horního rohu Bláhovy branky.

Budějovice se k šancím propracovávaly jen stěží, Mora si naopak bezpečně hlídala svůj náskok. Zápas nakonec dospěl do konce za stavu 3:0 pro olomoucké hokejisty, kteří tak dokázali zareagovat na svůj nepovedený výkon proti Chomutovu. Naopak Motor po dvou tříbodových vítězstvích nebodoval.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Jsme s výkonem spokojení, kluci hráli od začátku zápasu výborně. I když první třetina skončila bez branek, v porovnání s minulým zápasem to byl obrovský rozdíl. Šancí jsme měli hodně, ale předchozí tři utkání na nás trochu stopu prostě zanechala. Jsem rád, že jsme to ke konci druhé třetiny zlomili a vyhráli díky tomu celé střetnutí. Po třech nevydařených utkáních bylo potřeba s týmem něco udělat (proházení formací), doufáme, že to takhle bude potřebovat. Musíme v podobném přístupu pokračovat dalších pět kol. Po třech prohrách v řadě musíme pravidelně bodovat a neuspokojit se. A Tomáš Vošvrda? Máme dva vyrovnané brankáře, rozhodli jsme se tentokrát pro něj a musím říct, že byl jistotou. Neměl to však jednoduché. Nešlo na něj moc střel, i přesto musel být celou dobu soustředěný. O to těžší ta nula možná byla.