Report ze zápasu OLO vs. KOM (1:4)

HC Olomouc

logo

1:4

(1:1, 0:2, 0:1)

logo

HC Kometa Brno

http://www.onlajny.com/match/index/id/153156?utm_campaign=hcolomouc&utm_source=WEB_A_2016_18_KOM

Zápas mezi Olomoucí a Kometou se nesl v duchu retro utkání, ještě před začátkem tak na ledě došlo k předání speciální plakety, a také vystoupení folklorního souboru, který zazpíval českou státní hymnu. Fanoušci neváhali a k souboru se přidali. Vhozením prvního buly bylo ale zapomenuto, že je zápas oslavou šedesátého výročí olomouckého klubu a vrátil se boj o tři body.

Už v první minutě zahrozil Zohorna, který ale svou střelu směřoval jen do ramene olomouckého brankáře. Jen pár sekund na to si dvě velké šance vytvořil i domácí Mikúš, s jeho pokusy si ale hostující strážce svatyně dokázal poradit. Kohouti se pak na delší dobu usadili před Čiliakem a zkoušeli své štěstí. Brněnský brankář ale prokázal své kvality a s pokusy Hanáků si dokázal poradit. Téměř v polovině první třetiny se nebezpečně blízko před Konráda dostal Malec, trefil ale jen chrániče domácího brankáře.

Pak ale zvedala ruce nad hlavu Kometa. Konrád se zřejmě nepochopil s jedním z domácích obránců, a tak měl David Ostřížek ulehčenou práci. Bývalý olomoucký hráč využil chyby Hanáků a poslal puk do horního růžku. Brněnské hokejisty vstřelená branka nakopla a stále častěji se objevovali před domácí svatyní. Na druhé straně to pak zkoušela druhá lajna Olomouckých, která si párkrát posunula puk a Kafka střílel. Olomoucká šestašedesátka ale minula prostor mezi třemi tyčemi.

Hanáci si pak zahráli hned dvě přesilovky v rychlém sledu, ani jednu však využít nedokázali. O motivaci měl ale zřejmě postaráno navrátilec z marodky, David Ostřížek, který v sedmnácté minutě znovu hledal, kudy by se dal olomoucký brankář prostřelit. Konrád si ale s jeho pokusem dokázal poradit. Jen chvíli na to se ale Hanáci radovali z vyrovnání, když své kvality prokázala první lajna Kohoutů. Mezi kruhy našel Marka Laše Knotek, domácí devětatřicítka neváhala a z první prostřelila Čiliaka.

Jen minutu před koncem mohli Olomoučtí vývoj zápasu otočit, když se ke střele dostal Jergl, před odkrytou brankou ale hosté puk stihli včas odklidit. Na začátku druhé třetiny si na nedostatek práce nemohl stěžovat Čiliak. Kohouti zkoušeli navázat na dobrý závěr první periody a ostřelovali brněnskou branku téměř odkudkoliv. Na druhé straně musel proti střele zkušeného obránce Kaberleho zasahovat Konrád. Olomoucký brankář ale dokázal zabránit Kometě ve vstřelení další branky.

Za faul vysokou holí pak byl ale na trestnou lavici odeslán Kafka, a tak měli domácí před sebou čtyřminutovku ve čtyřech. Hanáci ale horké chvilky oslabení zvládli a sami se pak mohli vydat do útoku. V polovině zápasu to tak byli znovu Olomoučtí, kteří zkoušeli své štěstí před brankou slovenského brankáře ve službách Komety.

Kohouti si pak vybrali i trochu štěstí, když střely Kováčika minuly olomouckou branku, ta druhá však jen velmi těsně. V jednatřicáté minutě měl na druhé brance Komety znovu podíl Ostřížek, který našel nejproduktivnějšího hráče Jihomoravanů, Jana Hrušku, jenže dokázal prostřelit Konráda. Po druhém inkasovaném gólu jako by se ale Olomouc znovu nadechla. Pár minut před koncem měl Čiliak znovu plné ruce práce, když se jen ohlédl za prudkou střelou Jergla.

Úspěšnější nebyl se svou střelou z mezikruží ani Knotek, jeho střelu totiž dokázal Čiliak v klidu zneškodnit. Těsně před brankou Komety se pak objevil Zeman, tomu ale přihrávka od spoluhráče vůbec nesedla. Vyzrát na brněnského brankáře se pak nepodařilo ani Mikúšovi s Eberlem. Dvě střely olomouckého benjamínka Rašnera, který mířil z pravého kruhu, nebyly o nic úspěšnější. Na konci prostřední části měli Hanáci pořádnou smůlu, naopak Kometa možná ani nečekala, že by z takové situace mohl být gól. Kotouč se totiž odrazil od zadního plexiskla před branku a Martin Dočekal neměl problém kus černé gumy uklidit za bezmocného olomouckého brankáře.

Na začátku poslední části Kometa svému soupeři znovu uskočila, když se ve zmatku před olomouckou brankou nejlépe zorientoval Vilém Burian. Čiliakovu pozornost pak zkusil prověřit Řípa, na maskovaného muže Jihomoravanů si ale nepřišel. Před Konrádem se pak objevil kapitán hostů, Leoš Čermák, jeho střelu ale Konrád stačil vyrazit. Chvíli na to hledal recept na Čiliaka Knotek, avšak bezvýsledně.

Hráči v retro dresech zabrali a natlačili se před branku Brna, dostat puk až za brankovou čáru ale nedokázali. Hanáci však nic nevzdávali a dál se snažili prostřelit brankáře s jedničkou na zádech, ten jim ale další branku nechtěl dovolit. Jen čtyři minuty před koncem měl na hokejce druhou branku domácích Kafka, jeho pokus ale jen orazítkoval horní tyčku.

OHLASY

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Utkání rozhodla orientace v předbrankovém prostoru, kdy Kometa byla vždy na správném místě a dostala se k dorážkám, což nám se nepovedlo. Nikdy jsme nebyli u puku, vždy u něj byli hráči soupeře. Co se týká nasazení a snahy hráčů, můžeme být spokojení, ale šikovnost nám trochu chybí. My jsme dali jeden gól, což je hrozně málo. Rozhodně se na tom podílel i brankář Čiliak.