Report ze zápasu OLO vs. LIT (3:1)

HC Olomouc

logo

3:1

(1:0, 2:0, 0:1)

logo

HC Verva Litvínov

Olomouc byla jedním z šesti celků Tipsport extraligy, které nastoupily do víru extraligového kolotoče až po dvanáctidenní pauze. Olomouc s vědomím toho, že před extraligovou přestávkou přerušila sérii proher, Litvínov naopak po fantastickém startu tohoto ročníku sice postupně uvadal, ve středu ale zdecimoval Karlovy Vary. Utkání ovšem jakoukoliv logiku statistik popřelo již na začátku, po kiksu v obraně hostí se dostal k puku David Ostřížek a osamocenosti před bránou Jaroslava Januse využil na maximální možnou míru. Rána do šibenice byla pro třineckého odchovance první trefou v sezóně.

Svěřenci kouče Milana Razýma sice prohrávali už po 72 sekundách hry, nicméně o vzdávání duelu rozhodně nemohla být řeč. Konráda zejména hodně vylekala bomba z osy v podání Viktora Hübla. O podobně nebezpečnou tutovku se však postarala i Olomouc, Tomeček ale svou přízemní ranou pálil přeci jen o kousek vedle tyčky. Hanáci byli k nepoznání. Před reprezentační přestávkou měli problémy s udržením koncentrace i psychickou pohodou, tentokrát ale předváděli naprosto odlišný výkon.

Tyto teze potvrdily jen šance Nahodila, kterého v samostatném úniku zastavil až na poslední chvíli vystrčený beton Januse, i Strapáče. Exvítkovický bomber nicméně taktéž napálil pozorného litvínovského brankáře, jenž Vervu prvních sedm minut výrazně držel a po inkasování alespoň lehce krotil hanácké ofenzivní výpady. Olomouc sice i nadále svého oponenta tlačila, s přívalem šancí byl ovšem spíše přeci jen útlum. Vše změnil až další Ostřížkův majstrštyk. Křídlo domácí druhé formace mazácky vyčíhalo správný moment pro nahrávku na Tomečka, Janus proti adresátovi přízemní žabičky ale vytáhl fantastickým způsobem beton.

Olomouc následně musela jít nuceně do početní nevýhody, avšak právě v ní si připsala obrovskou tutovku. Po Irglově milimetrové ráně ovšem Kolouch pálil pouze těsně nad. Domácí pokračovali v tlaku podobně enormních rozměrů i po ubráněné litvínovské přesilovce. Jedním z důkazů byla třeba i tutovka Tomečka, které scházelo ke gólovému konci jen o pár stupňů vyšší úhel naklonění čepele. Gólovku si postupně zapsali i Irgl s Knotkem, při těchto dvou dělovkách ovšem bravurně tentokrát zasáhl Janus. Hegemonii kohoutů ještě v závěru periody stvrdil Burian, poměr střel 14 ku 7 ovšem nezměnil, vlastní dělovka mu zamířila těsně nad brankovou konstrukci.

Start druhé třetiny byl ve znamení výrazného litvínovského zlepšení. Razýmův výběr daleko lépe pracoval ve středním pásmu a zlepšil se ve většině kvalitativních ohledech. Nicméně první se výrazněji v kolonce s názvem „tutovky“ zapsali domácí, konkrétně snaživý Aleš Jergl, který ovšem při palbě  přímo z osy hřiště mířil těsně nad branku. Verva sice dlouhou dobu zažívala úspěchy i v defenzivním bloku, nakonec však relativně nešťastně znovu inkasovala ve 26. minutě. Knotkovi se sice podařilo díky fantastické rychlosti zavést kotouč před Januse, ten na útok domácího centra ještě reagoval. Povalující se puk ovšem našel na brankovišti Tomáš Dujsík ze druhé vlny, který mohl po přesné dorážce slavit premiérovou trefu v sezóně.

Chemici se nenechali ale úplně zaskočit, těsně po druhé hanácké trefě už uháněl na soupeřovu branku Petružálek, avšak ani on neuspěl. Posléze se duel na dvacet minut musel přerušit, tvrdý souboj Matouška se Škůrkem zapříčinil rozbití plexiskla u boxu časoměřičů. Oba celky tak putovaly do kabin, na led se vrátili až po komplexní opravě v podání olomoucké čety provozních pracovníků. Hned po vynucené pauze ale byl mezi hlavními aktéry znovu vytáhlý bek David Škůrek, jeho tečovaná bomba ale skončila v náručí Januse. Hanáci i přesto mohli slavit dokonce už třetí branku, přesilovku se totiž o chvíli později podařilo využít Janu Knotkovi.

Litvínov stále neskládal zbraně a Hanákům byl ještě mimořádně nepříjemným protivníkem, Mikúšův výjezd zpoza branky tak Konrád vystihl až na poslední chvíli. Za malý okamžik pak naopak z levé strany velice zajímavě vypálil Válek, leč pouze do připraveného slovenského fantoma v olomouckém brankovišti. Razýmův výběr tak trápil stále stejný problém, neproměňování šancí a i těch měli stále oproti soupeři jen menšinu z celkového počtu střel. Smůla Vervy se promítla i k hráčům samotným, Romančík musel po krvavém zranění v obličeji odbruslit na ošetření. Následně pak jen o pár milimetrů minul olomouckou síť krásnou bombou od modré Suchánek, Konrád se za pukem v tomto případě stačil jen ohlédnout. Domácí brankář v následném oslabení ale přidal další ekvilibristické zákroky, zejména třeba proti další dělovce v podání Hunkese. Mora i díky tomu zvládla litvínovskou početní výhodu ustát.

Litvínov i na startu třetí třetiny potvrzoval, že se na ledě herně postupně zlepšoval, avšak první větší tutovku si i tentokrát připsala Olomouc, když bombu z kruhů vyslal na připraveného Januse sám elitní centr Petr Kolouch. Na druhé straně kluziště se nenechal zahanbit ani Viktor Hübl, ale i on ztroskotal na strážci branky. Ten stejný hráč nicméně Konráda vylekal za malou chvilku později i podruhé, trefit ideálně skákavý puk se mu nepovedlo. Olomouc kontrovala megašancí v podání Viléma Buriana, exbrněnský plejer ale překonat v samostatném úniku Januse pomocí chytrého blafáku nezvládl. Litvínov se navíc chvíli předtím už radoval ze vstřelené branky, podle názoru sudích ale při velmi rychlém sledu události usoudili, že Mikúšův zásah byl kvůli omezení Konráda neregulérní.

V těchto momentech střídala jedna akce další, štěstí si tak vybrala i olomoucká eskadra, když Šcotkova pumelice orazítkovala jen bližší tyč. V dalším pokračování už ale přebrali iniciativu znovu domácí hokejisté. Před koncem signalizované výhody ale spálil tutovku Tomeček, v následné přesilovce pak v podobném duchu musel litovat promarněné možnosti i Nahodil s Holcem. Převaha domácích byla někdy až markantní. A navíc neustávala, což potvrdil i dalším únikem Tomeček. Vyjetý Jaroslav Janus ale znovu reagoval bravurně.

Litvínov ovšem z Olomouce neodjel s prázdnou, mírnou dramatizaci koncovky zařídil po palbě z ideálního prostoru před brankovištěm Jakub Válek po milimetrově přesné nahrávce Petružálka. Verva už ale neměla sílu na mohutný obrat skóre, její trenérský štáb ještě riskl power-play, avšak i kvůli početní nevýhodě v závěrečných minutách už další zásah nepřidala. Olomouc si tak připsala druhou výhru v řadě, Litvínov naopak na vítězství nad Karlovými Vary nenavázal.

OHLASY

Zdeněk Moták (HC Olomouc): Do zápasu jsme velmi dobře vstoupili. Měli jsme dobrý pohyb i dostatek gólových šancí, které jsme ovšem bohužel neproměnili. Kdyby se to v některých případech povedlo, možná jsme mohli dohrát utkání ve větší pohodě. Po vynucené přestávce z důvodu opravy plexiskla jsme z nastavené hry trochu ustoupili, na druhé straně se ovšem i soupeř dokázal zlepšit. Zbytečně jsme mu na moje poměry dovolili srovnat hru. Jsem velmi rád, že jsme zvládli koncovku, po 12 dnech pauzy je to velmi důležitý úspěch. Co se týče návratu Martina Vyrůbalíka, reálný je příští pátek proti Liberci, ale ještě to není stoprocentní.