Report ze zápasu PLZ vs. OLO (5:4)

HC Škoda Plzeň

logo

5:4

(1:1, 2:2, 2:1)

logo

HC Olomouc

Po více jak měsíční pauze se do brány postavila olomoucká stálice Branislav Konrád, který se hned od úvodu zápasu rozhodně nenudil. Vojtěch Budík skvěle vystihl špatnou rozehrávku Mory, protáhl se kolem pravého mantinelu a zamířil do přečíslení. V něm ještě hledal rozjetého spoluhráče, ten se díky aktivnímu napadání Hanáků ale k zakončení nedostal. Následně prověřil pozornost gólmana s číslem 42 na zádech Lang, jenž střílel z ostrého úhlu. V čase 14:55 se konečně měnilo skóre. Nahození Jakuba Navrátila vypadlo Miroslavu Svobodovi z výstroje, při zmatku v plzeňském brankovišti se volného puku jako první zmocnil Dalibor Řezníček, jenž ho dostrkal za brankovou čáru.

Po vstřelené brance byli červenobílí jako na koni, z vytvořeného tlaku ale žádná nebezpečná šance nevzešla. Naopak v přesilovce zahrozili ostrým pokusem z pravého kruhu domácí, Konrád jejich projektil nakonec mezi rukou a tělem udržel. Hned nato se Hanáci nechali vyloučit ještě jednou, Indiáni početní převahu pět na tři rychle využili. Petr Zámorský pobídl Jakuba Poura ke střele z první, ten z pravého kruhu vyrovnal přesnou ránou do vzdálenějšího růžku olomoucké klece.

Hned na začátku druhé třetiny se domácí opět prosadili. Po chybě Silvestera Kuska před vlastní svatyní doputovala černá pryž přímo na hůl Filipa Suchého, který ji pouze zametl mezi tři tyče. Vzápětí mohla Plzeň vést už o dvě trefy, nicméně Branislav Konrád se proti střele Aleksi Rekonena stačil včas přesunout a jeho pokus velkolepým zákrokem zneškodnit. Na druhé straně byl blízko odpovědi na inkasovaný gól Rostislav Olesz, jenž zpracoval ledabylou rozehrávku Škodovky, jeho projektil ze slotu ale mířil mimo.

Do zajímavé šance se dostala také první olomoucká formace, avšak Káňa krásnou souhru při přechodu do útočného pásma překombinoval, finální přihrávka už na Jana Bambulu neprošla. Na začátku 26. minuty bylo zaslouženě vyrovnáno. Jakub Orsava přelstil domácí obránce šikovným pasem z rohu kluziště o spodní oblouk plzeňské klece, kotouč se odrazil přímo do brankoviště na Silvestera Kuska, který jej poslal ke vzdálenější tyči.

Zanedlouho si Olomouc zahrála další přesilovku, na jejíž využití stačilo Kohoutům pouhých devět sekund. Střela Lukáše Nahodila se odrazila příhodně pro Jakuba Orsavu, jenž zblízka zakončil do vrchních pater plzeňské svatyně. Už to vypadalo, že si Hanáci své jednobrankové vedení odnesou i do třetího dějství, pouhých 12 vteřin před závěrečnou sirénou však Indiáni znovu udeřili. Michal Houdek vyslal od modré čáry tvrdou pumelici, která se zastavila až v olomoucké síti.

Do závěrečné části hry vstoupili aktivněji domácí, kteří Moru drželi v obranném pásmu, přesto si mnoho šancí nevypracovali. Aleksi Rakonen naservíroval kotouč zpoza brány na připraveného Jana Piskáčka, jeho následná střela z pravého kruhu ale letěla zcela mimo. Olomouc se po dlouhé době konečně podívala do útočného pásma, z čehož vytěžila maximum. Jan Bambula křižným pasem oslovil Jana Káňu, ten šikovně pouze naznačil střelu a kotouč postrčil na osamoceného Jana Knotka v prostoru mezikruží, jenž překonal Svobodu bekhendovou střelou.

Domácí se ale jen tak nevzdali. Psal se čas 52:27, když se Adrián Holešinský prokličkoval do výhodné střelecké pozice, odkud se nádherně trefil do levého růžku Konrádovy klece. Za minutu už domácí znovu vedli. Rána Marka Baránka se od olomouckého brankáře odrazila přímo na hůl Jana Schleisse, jenž si Konráda krásně položil a poté zamířil přesně pod horní tyč.

Velice blízko vyrovnání byl nebráněný Jakub Navrátil v prostoru mezi kruhy, v souboji jeden proti jednomu byl však úspěšnější plzeňský gólman. V závěrečných minutách se místo útočení ale musela Olomouc bránit v oslabení. Přesto se trenéři rozhodli odvolat brankáře, skvělou šanci si vytvořil Jan Knotek, jeho pokus na poslední chvíli vytěsnil Svoboda špičkou betonu. Plzeň tak z velice vyrovnaného zápasu odchází po těsném výsledku 5:4 jako vítěz.

OHLASY

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Bylo to bláznivé utkání. Třikrát jsme prohrávali, takže bych chtěl poděkovat klukům za tu vůli ještě zápas obrátit. První třetina byla velice dobrá, i když jsme prohrávali. Pak už to bylo nahoru dolů. Jsme rádi za tři body, ale bylo tam spousta zbytečných chyb. Musíme také pochválit soupeře, Olomouc hrála velice dobře.“