Teď víme, co máme napravit. Nad spadnutím nepřemýšlím, říká Adam Drábek

Zuzana Spurná
O L O M O U C - Příprava juniorů je v plném proudu. Kohouti mají za sebou i první přátelské zápasy a nevedli si špatně. Obránce Adam Drábek v Olomouci vyrůstá a za juniorku nastupuje už třetím rokem. I on zažil loňskou nepovedenou sezónu a právě z ní se chce spolu se svými spoluhráči poučit. Už teď vyhlíží start nového ročníku a věří, že se týmu povede mnohem lépe.

Adam Drábek vyrůstá v Olomouci od dětství a suchých příprav zažil nepočítaně. Letos ale zažil trochu odlišnou oproti předchozím, do jejího průběhu se totiž zapojili hned dva noví trenéři. Martin Ekrt, který se stal posilou trenérské dvojice a Filip Hořejší, který svým bývalým spoluhráčům naplánoval pestrou kondiční přípravu. „Samozřejmě nemůžu porovnávat suchou v mládeži s dorosteneckou a juniorskou. Vesměs každá suchá má za úkol připravit hráče na led a každý trenér k tomu má odlišný postoj. Zatím každá mě připravila a v letošním roce tomu nebylo jinak,“ tvrdil šikovný obránce.

Suchá příprava nebývá oblíbenou částí sezóny většiny hráčů, na té letošní si ale olomoucký odchovanec uměl najít i část, která ho bavila. „Jako každého mě nejvíce bavilo hraní her, jako byl basket, fotbal a hlavně florbal, který jsme hrávali ráno. Nejnáročnější byly schody. To neměl rád snad nikdo,“ přiznal.

Právě hry si bral často na starost Filip Hořejší, který ještě v uplynulé sezóně sdílel s juniory stejnou kabinu. Byť vrstevník některých juniorů, dokázal si olomoucký brankář získat respekt. „Věděli jsme, že nás má mít Filip na suchou. Nevím, jak ostatní kluci, ale já byl za to rád. Vím, že Filip se cvičení a celkově práci na suchu věnuje velmi aktivně a že nás může posunout dál. Jde vidět, že tomu rozumí a jeho posilovny byly velmi obohacující. Jenom mě mrzí, že už nás nemá dál na starost. Šlo vidět, že chtěl být autorita, ale pro někoho, jakožto našeho bývalého spoluhráče, to bylo těžké. Každý k němu měl určitou míru respektu, jelikož je to trenér. Někdo víc, někdo míň, ale to nemění nic na tom, že svou práci trenéra odvedl výborně,“ chválil obránce nastupující v uplynulém ročníku s číslem pět na dresu.

Trenérská dvojice pro sezónu 2023/2024 byla složena nově. Karla Berana v jeho funkci nahradil Mojmír Trličík, který už juniory zná z předchozího roku, k němu se v průběhu suché přípravy přidal Martin Ekrt, který sbíral zkušenosti v zahraničí. „Doufám, že nás trenéři posunou hokejově dál a pod jejich vedením si v sezóně zajistíme co nejvíce bodů,“ přál si.

Naopak hráčské složení doznalo změn jen z části. Jako „over-age“ hráči se vrátili olomoučtí odchovanci, kteří tým důvěrně znají, mezi juniory se posunula řada dorostenců, kteří svým starším spoluhráčům vypomáhali už v průběhu minulé sezóny. K týmu se přidalo jen několik nováčků. „Tým, co zrovna v šatně je, má určitě šanci na úspěch. Sestava ale ještě není uzavřená. Jsem přesvědčen, že ještě někdo přijde, někdo ale i odejde. Uvidíme, až začnou první zápasy. Doufám, že budeme mít skvělou partu a potáhneme za jeden provaz,“ věřil Adam Drábek.

Uplynulá sezóna nedopadla pro kohouty vůbec dobře. Díky rozhodnutí Českého svazu ledního hokeje o rozšíření extraligy však nakonec zůstali v nejvyšší soutěži. Junioři se ale k předchozímu ročníku vracet nechtějí a soustředí se především na ten nadcházející. „Loňskou sezónu jsme skončili špatně, ale to neznamená, že to tak musí dopadnout i tuhle. Tým se zase tak drasticky nezměnil a většina kluků, co hrálo loni, bude hrát nejspíš i letos. Myslím, že každý viděl nedostatky a do téhle sezóny vstoupíme úplně jinak. Teď už víme, co napravit,“ vysvětlil.

Olomoucký bek zůstal nohama na zemi a nešetřil ani sebekritikou. O svých cílech pro nadcházející sezónu má ale jasno. „Chtěl bych letos pomoct týmu, jak jen to půjde. Loni mi trenéři věřili a já neodvedl zrovna nejlepší práci. Letos to musím napravit. Přál bych si hrát s Olomoucí na vrcholu tabulky. Nad spadnutím nepřemýšlím,“ prozradil.

Před čtrnácti dny se Olomoučtí vrátili na led a stejně jako většina hokejistů, i Adam Drábek přivítal návrat mezi mantinely s nadšením. „Nevím, jak kluci, ale já se na led těšil. Dlouho jsem na něm nebyl a bylo to znát. My, co jsme na ledě nebyli, jsme měli velkou nevýhodu, ale zvládli jsme to všichni v pohodě,“ tvrdil sedmnáctiletý hokejista.

Hned v prvním přátelském utkání navíc právě Adam Drábek dostal důvěru trenérů a kapitánské céčko na dres. „I když to byl jen přátelák, byla to obrovská pocta,“ dodal s úsměvem.