Morálka každého z nás bude rozhodovat, hlásí junior Stanislav Ruda. Jak hodnotí první dvě utkání?

Zuzana Spurná
O L O M O U C - Jméno Stanislava Rudy je s Olomoucí spojeno už osm let, loňský ročník měl být ale jeho posledním v mládeži kohoutů. Díky rozhodnutí ČSLH ale nakonec i on dostal šanci si působení v Olomouci prodloužit. Stejně jako Adam Havel nebo David Stratil totiž spadá mezi „over-age“ hráče.

„Dostal jsem nějaké nabídky do druhé ligy, ale dávalo mi větší smysl zůstat ještě jeden rok v juniorce v Olomouci. Roli sehrála také parta v kabině a škola, kterou tady mám ještě na rok,“ vysvětloval. I on si prošel v minulé sezóně těžkým obdobím, neboť juniorka skončila poslední. Do nového ročníku si tak nedává konkrétní cíle, v jednom má ale jasno. „Cíl je určitě skončit lépe než minulou sezónu,“ řekl odhodlaně urostlý útočník.

Vzhledem k novému modelu nejvyšší juniorské soutěže nakonec extraliga odstartovala brzo, a to už 26. srpna. Junioři tak měli na přípravu pouhý měsíc na ledě. „Nějak nám to nevadilo, všichni už jsme stejně byli natěšení, až to začne. Akorát je trochu nezvyklé hrát soutěž už během prázdnin,“ tvrdil s úsměvem.

Hned na úvod vyrazili Hanáci do Pardubic, kterým přátelské zápasy vyšly velice dobře. A to se projevilo i na ledě. Dynamo totiž brzy vedlo 2:0. Olomoučtí se ale nevzdali a třemi góly dokázali vývoj utkání otočit. Jenže ani domácí si nechtěli nechat výhru vzít, a tak se na konci gólové přestřelky z vítězství radovali Východočeši. „Start nebyl úplně ideální, neplnili jsme to, co po nás trenéři vyžadují. Řekl bych, že potom se to trochu zlepšilo a zápas jsme otočili. Pak ale přišly dvě chyby, které soupeř potrestal. Domácí už si zbytek zápasu pohlídali,“ vracel se k ne úplně povedenému startu.

Program letošního ročníku juniorské extraligy je opravdu nabitý, a tak už o dva dny později přivítali kohouti v rámci domácí premiéry Přerov. První extraligové derby po mnoha letech vypadalo dlouho jednoznačně pro domácí, i Zubři ale zabrali. Po šedesáti minutách ale nakonec přece jen svítilo na tabulích skóre 5:4 pro Olomouc. „Od začátku jsme dělali to, co máme, a to se projevilo na skóre. Za stavu 5:1 jsme si ale začali myslet, že to už půjde samo, ale opak byl pravdou. Měli jsme zbytečně moc vyloučených a soupeř využil přesilovky. Ještě můžeme být rádi, že nám Frgy (Dominik Frgál) chytil dva nájezdy,“ ocenil Ruda olomouckého gólmana.

Už na 5:1 zvyšoval zhruba v polovině utkání právě Stanislav Ruda. Ten se tak letos dočkal svého prvního gólu. „Jsem rád, že jsem se trefil a pomohl týmu k vítězství. Dost se mi ulevilo, že to bylo hned na začátku sezóny, protože minulá sezóna se mi z individuálního hlediska vůbec nepovedla,“ přiznal dvacetiletý hokejista.

Přestože je Olomouc po minulé sezóně tak trochu outsiderem soutěže, ukázala, že i s ní se musí počítat. Růžky ale vystrkují i nováčci z Přerova a Českých Budějovic, kteří potvrzují, že nebudou snadnými soupeři. „Myslím si, že soutěž bude vyrovnaná a budou rozhodovat detaily i osobní morálka každého z nás,“ měl jasno.

Po dvou velmi zajímavých prvních kolech, ve kterých Hanáci vyzvali suverénní Pardubice a doma si zahráli derby, je čeká třetí, neméně atraktivní kolo. Do Olomouce totiž dorazí Kometa v čele s bývalým trenérem juniorů Karlem Beranem. „My, kteří jsme pod panem Beranem hráli, jsme určitě nahecovaní a odhodlaní Kometu porazit. Očekávám, že Kometa bude hodně bruslit, napadat a rychle otáčet hru,“ uvažoval. Může být ale právě bývalý trenér olomoucké juniorky esem v rukávu Jihomoravanů? „Těžko říct, na zápas se určitě dobře takticky nachystáme,“ řekl forvard nosící číslo 88.

Juniorům je zcela jasné, že jim nepovedený uplynulý ročník čas od času někdo ze soupeřů připomene, sami se ale soustředí na sezónu, která se právě rozběhla. „Já osobně jsem minulou sezónu hodil za hlavu. Myslíme ale rozhodně na to, že už takovou sezónu zažít nechceme,“ uzavřel odhodlaně.