PREVIEW: Kohouti míří do O2 areny. Dokáží proti Spartě zlomit smůlu na venkovních kluzištích?

Petr Martínek
P R A H A - Ve středu přišla těsná porážka se silným Třincem, tentokrát čeká Moru duel v Praze proti Spartě. Motivací pro Hanáky může být vzájemná bilance z loňské sezony, kdy hned tři vítězství putovala na konto Olomouce. Úvodní buly je v O2 areně na plánu v pátek 29. září od 18:30.

Z KABINY MORY

Olomoučtí hokejisté odehráli ve středu velmi dramatické utkání proti Třinci. V závěru dotahovali tříbrankovou ztrátu, ale nakonec jim chyběl jen jeden gól na vyrovnání. „Udělali jsme chyby v obraně, za to nás Třinec potrestal. Opticky to možná špatné nebylo, ale takové chyby dělat nemůžeme. Jestliže nedáváme tolik gólů, tak jich tolik nemůžeme dostávat, tak to je. Proti Třinci jsme sice dostali některé góly po tečovaných střelách, ale měli jsme tam mít lepší postavení,“ řekl po zápase hlavní trenér Jan Tomajko.

Proti Ocelářům si své první body v extralize, konkrétně za dvě asistence, připsal obránce Jakub Sirota. „Musí si na to trošku zvyknout. Je to trochu jiný hokej, než na který byl zvyklý. Myslíme si ale, že se pořád zlepšuje. Potenciál v sobě má, ale ještě ho nevydal na sto procent,“ má jasno olomoucký kouč.

Oproti přípravným zápasům se zatím neprosazuje Aron Chmielewski, nicméně trenér ví, že jeho čas přijde: „Zatím se ještě netrefil, nějaké příležitosti tam ale měl. Musí být trpělivý a ono se to vrátí.“

Mora nyní pokračuje ve velmi náročném čtyřboji. V Pardubicích hrála v neděli, s Třincem ve středu, v pátek ji čeká Sparta a v neděli Vítkovice. „Potvrdili jsme si, že i s těmi nejlepšími mužstvy se dá hrát, ale máme nula bodů, takže se musíme zlepšit, uzavřel Tomajko.

Hned v prvním vzájemném utkání se v minulé sezoně na ledě plechárny zrodila jasná výhra 4:0 pro Olomouc. Spokojeni mohli být kohouti a hlavně fanoušci v rámci Mora expresu na konci října v 16. kole po výsledku 5:2. Špatný nebyl ani druhý duel na Hané v prosinci, na góly chudší a bodově přijatelnější byl však po hubené výhře 1:0 pro Pražany. V posledním vzájemném zápasu se rozhodovalo až v nájezdech, kdy v poslední únorový den vystřelil výhru 2:1 Knotek.

INFO O SOUPEŘI: HC SPARTA PRAHA

V loňském ročníku byla Sparta pasována do role favorita soutěže. Tým nabitý hvězdami prožil strastiplnou základní část, kterou i s problémy a výměnou trenéra v jejím průběhu zakončil s 99 body na třetím místě. V play-off se předpovídal útok na titul, který měl začít u obhájce z Třince. Repríza předchozího finále začala vyrovnaně, avšak v utkání pět a šest došel Spartě dech a po vysoké prohře 1:5 v rozhodujícím duelu byla sezona Pražanů u konce.

Z kádru Pražanů také odešlo několik opor. Pro Litvínov se rozhodl David Kaše, Švéd Gustaf Thorell zvolil návrat do rodné země, konkrétně do Karlskogy. Reprezentant David Tomášek přijal nabídku švédského Färjestadu, Erik Thorell se dohodl s Frölundou a Stefan Warg se upsal Vídni. Ostap Safin se nechal zlákat nabídkou Lady Togliatty z KHL, Adam Polášek zůstal v Česku a hraje za Třinec, Dominik Simon zase v Českých Budějovicích.

Miloslav Hořava se na trenérské lavičce posunul do role asistenta, naopak pozici hlavního kouče nyní plní Pavel Gross z Mannheimu. Z nedaleké Mladé Boleslavi přišel Ondřej Najman a dobrou zprávou byl návrat Filipa Chlapíka z Ambri-Piotty. Vojtěch Mozík přišel z Rögle a z Davosu se do nejvyšší soutěže vrátil Kanaďan Aaron Irving. Fin Jani Jalunen dorazil z Örebra a útočník USA Josh Kestner z finského Lukko Rauma.

Po povedené přípravě si vydařené výkony přenesl soupeř i do začátku Tipsport extraligy. Doma proti Českým Budějovicím zapsali sparťané výhru 5:2. Poté se dvakrát rozhodovalo utkání až na nájezdy, oba duely však putovaly na konto Pražanů – 3:2 proti Třinci a 4:3 proti Pardubicím. Další body do tabulky putovaly za vysoké vítězství na Kladně 7:1 a za těsný úspěch v Plzni 3:2. Sparta zatím nepoznala hořkost porážky.

NA KOHO SI DÁT POZOR? FILIP CHLAPÍK

Nejen olomoucké, ale i ostatní obranné řady by měly být opět v pozoru. Do nejvyšší soutěže se po jedné sezoně vrátil šestadvacetiletý útočník Filip Chlapík. Ten po přesunu ze zámoří zvolil dres s velkým S na hrudi, v němž se mu náramně dařilo. Se sedmdesáti body opanoval kanadské bodování a s 31 góly byl nejlepším střelcem základní části. Pravidelně bodoval i v play-off, kde došel do finále. V minulém ročníku si vyzkoušel prostředí švýcarské ligy za Ambri-Piottu. V padesáti duelech posbíral 37 bodů, s týmem se do vyřazovací fáze ale nepodíval. Po návratu do Sparty navázal na svou formu z extraligy a v pěti utkáních zapsal již osm bodů.

MINULÝ ZÁPAS SPARTY

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 13. Lev (Straka, Indrák), 44. Mertl (Zámorský, Rekonen) – 18. Buchtele (Hauser, Lajunen), 24. Forman (O. Najman), 49. Řepík (Chlapík).

Sparta: J. Kovář (Cichoň) – Němeček, Mozík, Kempný, Irving, Krejčík, Moravčík, Mikliš – P. Kousal (A), Horák, Kestner – Chlapík, O. Najman, Řepík (C) – Buchtele, Lajunen, Hauser – Forman (A), Vitouch, Konečný.

SOUPISKA

Brankáři: Jakub Kovář, Josef Kořenář, Oldřich Cichoň.

Obránci: Aaron Irving, Michal Kempný, Jakub Krejčík, Michael Krutil, Ondřej Mikliš, Michal Moravčík, Vojtěch Mozík, David Němeček, Tomáš Tomek.

Útočníci: Jan Buchtele, Miroslav Forman, Petr Hauser, Roman Horák, Filip Chlapík, Josh Kestner, Jakub Konečný, Pavel Kousal, Jani Lajunen, Ondřej Najman, Michal Řepík, Vladimír Sobotka, David Vitouch.