LIB - OLO 4:1: Brána do čtvrtfinále zůstala zavřená. Hanáci v Liberci neuspěli

Michal Jonáš
L I B E R E C - Stejně jako červenobílí loupili pod Ještědem, také Tygři na Hané nezaváhali. Rozhodující pátý duel předkola play off zahájili lépe domácí, kteří po necelých pěti minutách vedli už o dvě branky. Na konci první dvacetiminutovky našel odpověď Dalibor Řezníček, jenomže nikdo z hráčů s kohoutem na hrudi na jeho ránu nenavázal. Pro Moru tak letošní sezona končí.

Foto: Jiří Princ

Tygři do zápasu doslova vletěli. Jako první zahrozil Jan Šír, který po krosové přihrávce od Kellyho Klímy pálil pod horní tyč, avšak Jakub Sedláček skvěle zasáhl. Zanedlouho Jakub Rychlovský obral Jiřího Ondruška o kotouč, čímž se mu před bránou otevřel volný prostor. Nejlepší střelec základní části prudkou kličkou do bekhendu vymíchal olomouckého brankáře a zakončil do prázdné klece.

V páté minutě museli Hanáci bránit pětiminutové oslabení. T. J. Melancon přenechal kotouč Tomáši Filippimu, jehož ránu ze středu modré čáry tečoval jeden z bránících hráčů smolně za Sedláčkova záda. Vzápětí zahrozil také Jaroslav Vlach, před dorážejícím útočníkem ale brankář Mory udržel beton na ledě.

Olomouc si na první šanci musela počkat až těsně před první sirénu, a hned z toho byl gól. Odražená střela se dokutálela na modrou k Daliboru Řezníčkovi, který přesnou pumelicí z první přidal do své kolonky branek v letošním play off už třetí čárku.

Ve druhé třetině vyzkoušel své štěstí Jan Káňa pokusem z ostrého úhlu, Dávid Hrenák musel proti jeho nečekané střele použít lapačku. Úspěšným zásahem následně neskončily ani dvě tvrdé rány Adama Rutara od modré čáry.

V čase 35:26 našel Adam Najman perfektním pasem úplně volného Marka Zachara v brankovišti červenobílých. Liberecký rychlík do trajektorie kotouče jen pohodlně nastavil hokejku a usměrnil ji za záda bezmocného Sedláčka.

Na začátku závěrečné části pobídl Jan Káňa volného Adama Rutara mezi kruhy, bekhendové zakončení dvaadvacetiletého zadáka proletělo těsně vedle pravé tyče. Poté na druhé straně udeřil Martin Faško-Rudáš, nicméně černou pryž dostal do sítě kopnutím, a tak branka nemohla být uznána.

Obrovskou šanci si v polovině třetí třetiny vypracoval Michal Kunc, který ze slotu dorážel nahození Jakuba Navrátila. Nebezpečně pálil také Jan Káňa, Hrenák vytáhl pohotový zákrok vyrážečkou. Psal se čas 54:08, když vyhrané vhazování Tomáše Filippiho vyslal Jaroslav Vlach neuvěřitelnou rychlostí do pravého růžku olomoucké klece, o osudu utkání tak bylo již téměř rozhodnuto.

Vykřesat poslední naději na otočku se snažil Adam Rutar, jenomže ani jeho projektil z levého kruhu, ani okamžitá dorážka Roka Macuha z otočky se s úspěchem nesetkaly. Smůlu v koncovce minutu před koncem korunovala střela Dalibora Řezníčka do spojnice tyčí.

Bílí Tygři Liberec - HC Olomouc 4:1 (2:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Rychlovský, 5. Filippi (Melancon, A. Najman), 36. Zachar (A. Najman, Melancon), 55. Vlach (Filippi) - 20. Řezníček (Ondrušek).

Bílí Tygři Liberec: Hrenák (D. Král) – McCoshen, Knot, Ivan, Melancon, Derner, Budík, Aubrecht – Vlach, Filippi (A), Faško-Rudáš – Rychlovský, A. Najman, Flynn – Birner (C), Bulíř (A), Hawryluk – Zachar, Šír, Kel. Klíma.

HC Olomouc: Sedláček (Konrád) – Sirota, Rutar, Ondrušek (C), Řezníček, Škůrek, Rašner, Švrček – Káňa, P. Musil, Orsava – Kunc, Macuh, Navrátil – Kusko, Nahodil (A), Bambula – Anděl, Knotek (A), Chmielewski.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): „Od začátku to byl těžký zápas. Pomohli jsme si v přesilovce po šíleném zákroku ze strany Olomouce. Dali jsme jeden gól, kdybychom vstřelili dva, tak by pro nás bylo utkání možná jednodušší. V prvních dvou duelech jsme udělali spoustu chyb. Po příjezdu do Olomouce jsme si k tomu řekli pár věcí. Lídři týmu to poté vzali za správný konec a otočili sérii.“

Jan Tomajko (HC Olomouc): „Jsme zklamaní. Měli jsme tři možnosti, bohužel jsme je nevyužili. Na druhou stranu je to pro hráče dobrá zkušenost do budoucna. Nemyslím si, že jsme to odevzdali, to určitě ne, ale chyběl nám kousek. Začátek rozhodl zápas. Dostali jsme strašně rychle gól a potom v pětiminutovém vyloučení jsme dostali druhý. Pak jsme tam měli další oslabení v první třetině, vůbec jsme se nemohli dostat do hry. Naštěstí jsme to potom zkorigovali. Ve druhé třetině jsme se trošku do toho dostali, měli jsme tam nějaké náznaky a šance, ale zase jsme inkasovali. Liberec už byl v euforii, je to hodně o hlavách. Hráčům nemůžeme nic vytknout.“