V Olomouci jsme velká rodina, říká Jakub Navrátil. Co Pastrňákovy góly?

Michal Jonáš
O L O M O U C - Lukáš Nahodil, Jakub Orsava nebo Jan Káňa? Ne, hlavní roli v olomouckém útoku letos odehrály mladé pušky. Michal Kunc zaznamenal fantastických 23 bodů, objev letošní sezóny Rok Macuh si do kolonky připsal dokonce o dvě čárky více. A ještě o parník dál byl Jakub Navrátil. Čtyřiadvacetiletému rodákovi z Hranic na Moravě scházel pouhý bod do magické čtyřicítky, kterou od postupu Mory do extraligy překonal pouze hvězdný David Krejčí ve dvojici s Janem Káňou. „Sedlo si asi úplně všechno,“ spokojeně okomentoval svůj životní ročník.

FOTO: Barbora Balvanová

Prohrané předkolo už přebolelo?

Odstupem času už ano. Tak nějak jsme se s tím asi všichni smířili. Nebylo příjemné vést 2:0 na zápasy a takhle to ztratit, ale bohužel takový je hokej.

Kdy se celá série zlomila ve prospěch Liberce?

Nejspíš v momentě, když jsme dostali gól ve vlastní přesilovce. Tam se to překulilo na jejich stranu, od té doby byli o trošku lepší než my.

V závěru základní části jste bojovali o výhodu domácího prostředí. Nakonec jste sérii předkola museli zahájit pod Ještědem, v komorní atmosféře Home Credit Areny se ovšem zadařilo nad očekávání. Neviděli jste se za nečekaného vedení už ve čtvrtfinále?

Já myslím, že ano. Když jsme jeli s dvěma body domů, tak jsme se viděli někde, kde jsme ještě zdaleka nebyli. Hlavami jsme už byli v dalším kole. Tohle se nesmí stávat, musíme se soustředit na další zápasy. Zejména před domácím publikem, které nás hnalo dopředu a my jsme jim to nesplatili.

Dal by se letošní ročník, přes brzký konec ve vyřazovací části, hodnotit jako úspěšný?

Celkové hodnocení sezóny bude spíš pozitivní. Samozřejmě jsme měli nějaké výkyvy, ale vždy jsme se postavili zpátky na nohy.

A co z osobního hlediska? Výrazně jste posunul své bodové maximum v nejvyšší soutěži, s 39 body za 18 gólů a 21 asistencí jste navíc jednoznačně ovládl olomoucké bodování.

Sedlo si asi úplně všechno. (směje se) Už od letní přípravy jsem to chtěl změnit, letos poprvé jsem měl individuální přípravu. Nad sebou potřebuji pevnou ruku. Navíc jsem musel lehce obměnit tréninky. Letos jsem se na ledě cítil vůbec nejlépe.

Váš individuální plán vedl Petr Nátěsta, jenž v minulých letech působil jako kondiční trenér klubu. Na čem jste nejvíce pracovali?

Nejvíc na kondici. Dost kilo jsem shodil, takže jsem se cítil po té fyzické stránce značně lépe. S Petrem trénuji už nějaký ten pátek, strašně mi to vyhovuje.

Jak už bylo řečeno, v útoku jste patřil mezi nejžhavější želízka v ohni, jenomže v defenzívě se prý našly trhliny.

Jo, určitě. Možná letos to bylo trošku lepší, ale pořád mám v obraně velké nedostatky, které rozhodně musím zlepšit. Rád bych si někdy zahrál i to oslabení, ale furt se tam nevidím. A trenéři taky ne… (směje se)

Co byste ještě chtěl do další sezóny zlepšit?

Určitě bych chtěl dávat víc gólů. Samozřejmě by to chtěli všichni, ale po tom bránění by to bylo asi tohle.

Letos jste se hodně snažil střílet z kruhu. Sám nosíte číslo 88, má to nějakou spojitost s Davidem Pastrňákem?

Na Pastrňákovy góly se dívám, to je jasné. (směje se) Něco jsem se snažil odkoukat.

Na Hané budete působit i v dalších letech. Neprojevily po vaší životní sezóně zájem i jiné kluby?

O odchodu jsem vůbec neuvažoval. A jestli byl zájem? To ani nevím, s nikým jsem v kontaktu nebyl.

Takže vám to v Olomouci vyhovuje?

Určitě, jsem tady nadmíru spokojený. Tým je vlastně pořád stejný, občas se to obmění pár kluky. Troufám si říct, že jsme taková rodina.

Naopak pro změnu se po pěti letech rozhodl útočník Jan Bambula. Říkal, že jste jej už vyháněli...

Nějaké vtípky určitě byly, to jsme si neodpustili. (směje se) To ale k hokejovému životu patří. Já mu jenom přeji, ať se mu daří a ať je tam spokojený.

Proběhla už nějaká rozlučka?

Týmovou rozlučku jsme už měli, ale nějaké konkrétní loučení neproběhlo. Možná ještě něco přijde.

Jste odchovancem nedalekého Přerova. Sledujete občas jeho zápasy?

Ano, kluky jsem byl i podpořit v posledním domácím zápase se Vsetínem. Nějak jim to nevyšlo, musím říct, že Vsetín byl lepší. Pan trenér Mikeska to pozvedl hodně. Je tam taková ta zdravá konkurence, jež tam možná trochu chyběla. Ty výkony šly dost nahoru. Všechno si to tam sedlo, všichni věděli, co mají dělat a co po nich ten trenér chce. S novým koučem jsou prý spokojeni.

S kým jste z přerovského kádru nejvíce v kontaktu?

Spíš s těmi staršími hráči, třeba s Tomášem Doležalem nebo Darkem Hejcmanem. Občas si napíšeme i s Romanem Pšurným, byť tam přišel až později.

V rámci MORA Festu vás čeká bitva o Hanou právě se Zubry. Od vašeho přestupu do Olomouce to bude první vzájemný zápas, těšíte se nějak speciálně?

Těším se hodně! Chtěl bych si zahrát proti Romanovi, tak doufám, že si spolu pinknem. (směje se)

Sledujete teď extraligové play off?

Dva zápasy jsem viděl. Díval jsem se na Hradec proti Pardubicím… Moc mě to nebavilo, abych řekl pravdu. Je to hlavně z obrany, abyste nedostali gól. Ale pro mě jako pro fanouška, který má rád góly, je to nuda. Každopádně přál jsem to Hradci. Líbil se mi jejich styl, nehráli žádného zanďoura, bruslili a napadali a Dynamo pořádně potrápili.

A co dovolená? Už jste si ji naplánoval, nebo čekáte na reprezentační pozvánku?

Ne, dovolenou jsem si už naplánoval. Letím s přítelkyní do Egypta.