Návrat do extraligy je úspěch hlavně kluků, chválil trenér Tomáš Sršeň. A co čeká devítku během přípravy?

Zuzana Spurná
O L O M O U C - Deváťáci zažili loni velmi povedenou sezónu. Splnili předsezónní cíl a na konci ročníku 2023/2024 se radovali z návratu do nejvyšší soutěže. A co víc, tým pod vedením trojice trenérů ani jednou neprohrál. Část úspěšného týmu se letos přesunula do dorostu, kde bude bojovat o stejný cíl, vrátit na Hanou nejvyšší soutěž. Ostatní budou s trenéry Tomášem Sršněm a Alešem Kubáněm bojovat o co nejlepší výsledky v extralize devátých tříd. Už pár týdnů se na náročný rok připravují v rámci suché přípravy a trenér Sršeň nešetří chválou. Dobře si ale uvědomuje, že první rok po návratu mezi elitu nebude snadný, a tak na přípravu mimo led důrazně dohlíží.

Tomáši, loni jste zažili velmi povedenou sezónu, ani jednou jste neprohráli a dokázali jste se vrátit do nejvyšší soutěže, zažil jsi někdy něco takového?
Nezažil, ale je to hlavně úspěch kluků, kteří plnili to, co jsme po nich my trenéři chtěli. Na druhou stranu si musíme přiznat, že jsme hráli skupinu, kde kromě dvou byly, při veškerém respektu k nim, slabší soupeři. Velkou pochvalu si ale kluci zaslouží za prolínací soutěž, kterou jsme zvládli bez prohry. Jen jednou jsme ztratili bod, ale vyhráli jsme v prodloužení. Kluci odevzdali pro klub maximum, aby se sem extraliga vrátila.

Nebylo pak právě vzhledem ke složení skupin složitější udržet hráče nohama na zemi tak, aby soupeře zbytečně nepodcenili?
Pro nás jako pro trenéry a vedoucího to samozřejmě bylo těžké, protože jsme věděli, že nemůžeme jít do baráže s tím, že jsme hráli jen zápasy v základní skupině. Proto jsme měli v průběhu sezóny plno zápasů s rovnocennými soupeři, byli jsme na turnajích na Slovensku a v Havířově. Na začátku bylo poměrně lehké udržet soustředění kluků, a to třeba i když to bylo 8:0. Samozřejmě ale postupem času, když už soupeře znali, bylo to těžší a těžší. Díky zápasům se silnějšími soupeři, se nám kvalitu podařilo udržet a musím říct, že u některých hráčů došlo k rapidnímu zlepšení.

Hlavní cíl loňské sezóny byl asi jasný, co ale byly ty menší cíle?
My si vždycky dáváme ty největší cíle, což byl postup. Před sezónou měla soutěž vypadat jinak, dva týmy z extraligy měly padat a dva postupovat a z vlastní zkušenosti vím, jak těžké je nějakou soutěž vyhrát nebo se dostat do finále. Vždy je jednodušší soutěž udržet než se dostat zpátky. A na návrat jsme kluky připravovali celou dobu. Samozřejmě dalším cílem pak bylo kluky připravit na přechod do dorostu. To jsme ale ještě nevěděli, že dorost spadne. Někteří odešli, což je velká škoda, ale někteří teď nastoupili do přípravy dorostu a věřím, že někteří z nich se chytí.

Řešili jste s hráči, které letos čeká dorost, tehdejší situaci? Tedy že se sice podařilo devátou třídu vrátit do extraligy, dorost ale bohužel sestoupil.
Takhle jsme to neprobírali. Kluci věděli, že je čeká dorost. Klukům jsem samozřejmě hodně poděkoval za sebe i za klub za to, jakou fantastickou práci odvedli, protože pro klub je velice důležité, aby tu mládežnická extraliga byla.

V čem, kromě jiných soupeřů, pro vás bude sezóna 2024/2025 jiná?
Rozhodně bude jiná už jen proto, že se z velké většiny obměnil tým. Kluci z osmičky doplnili kluky osmáky, kteří jsem měl v kádru už loni. Doufám, že se ještě posunou, protože by měli být lídři. Samozřejmě se ještě poohlížíme po hráčích. Máme tu dva kluky z Boskovic, jejichž přístup se nám líbil a věříme, že se pod naším vedením ještě zvednou. Máme tu gólmana z Kopřivnice, který odváděl velice slušné výkony a věřím, že bude posilou. Loni jsme využili možnosti mít dva cizince. Oba dva se okamžitě začlenili do týmu a byli tahouny. I letos se poohlížíme po dvou hráčích, kteří by kluky někam posunuli. Z Uničova pak přišli Axmann a Panáček, u kterých věříme, že budou výraznými posilami.

Do devítky se posunuly ročníky, které měly za sebou v předchozích letech také velice slušné sezóny, jak se projevují na suché přípravě?
Hokej a suchá příprava je něco jiného, ale musím říct, že až na pár jedinců všichni dřou a po třech týdnech, které máme za sebou se všichni adaptovali na velice tvrdý režim a pracují fantasticky. Je důležité vydržet to celou letní přípravu až do konce června a pak to přenést na led.

Co vás tedy čeká během suché přípravy a případně v prvních týdnech na ledě?
Během suché přípravy jsme se první měsíc věnovali především vytrvalosti, pak se budeme věnovat rychlosti. Využíváme kondičního trenéra, který s nimi pracuje velmi dobře a jsme opravdu rádi, že ho máme. V srpnu začínáme soustředěním ve Vyškově, kde doufám, že už se objeví i ti, o které máme zájem. Předpokládám, že po třech týdnech v srpnu už budeme mít vykrystalizovanou soupisku, se kterou půjdeme do sezóny. Ti, kteří z toho vypadnou, půjdou někam na hostování. Neznamená to pro ně ale konec, protože samozřejmě můžou dostat někde měsíční hostování a pokud budou makat, někdo jiný ze sestavy ne, můžou ho samozřejmě nahradit.

Obecně vzato, může být právě kondiční trenér v tomto věku rozdílovou složkou?
Je to rozhodně důležité, protože mají bezvadné cvičení, hlavně ve dvojicích a vlastní vahou. Dokáže jim to skvěle vysvětlit. Kluci by se neměli zranit a posilují vlastní vahou, což je důležité. Já kladu důraz na sílu nohou, protože si myslím, že v dnešním hokeji je to alfa a omega. Protože jsem nevěděl, jak trénovali osmáci loni, udělali jsme testy a jsou vidět propastné rozdíly mezi těmi, kteří s námi trénovali už loni a těmi, kteří přišli letos. To všechno se ale dá dohnat, když budou chtít a pracovat.

Není to tak dlouho, co skončilo mistrovství světa, kde Češi získali zlato. Kluci určitě šampionát sledovali, může pro ně být i český úspěch další motivací pracovat na sobě už během suché přípravy?
To je otázka spíš na ně, ale určitě by to měl být impuls k tomu, aby zjistili, že se dá kariéra prožít velice krásně. Já jim zdůrazňuji, že jen chodit na tréninky nestačí, ale musí se hýbat. Za chvíli je čeká přestup do dorostu, což je za mě nejhorší přestup, který mezi mládežnickými kategoriemi je.