PREVIEW: Po reprezentační pauze znovu do boje! Do Olomouce přijíždí Sparta

Daniel Fekets
O L O M O U C - Předehrávka 19. kola Tipsport extraligy si připravila pro olomoucké fanoušky bonbónek. Do plecharény totiž poprvé v sezóně přijede pražská Sparta, která se momentálně pohybuje na třetím místě tabulky s jednobodovou ztrátou na Litvínov. Utkání odstartuje ve čtvrtek 16. listopadu v 18:00.

FOTO: Michal Struž

Vstupenky si můžete koupit online na tomto odkaze. Pokladny Zimního stadionu budou otevřeny klasicky dvě hodiny před úvodním buly.

Z KABINY MORY

Mora v posledním týdnu před reprezentační přestávkou odehrála hned tři zápasy. Na vítězství proti Českým Budějovicím navázala v Karlových Varech, kde v nesmírně zajímavém utkání uspěla 5:4 po samostatných nájezdech. Následně ovšem sehrála dvě bezbodové partie s favority na titul. Pardubicím doma podlehla 1:5, na Třinec nestačila 0:5.

„V Třinci jsme byli slaboučcí. Od prvního střídání byl Třinec lepší a já bych k tomu dál už nic neříkal. Z naší strany to byl špatný výkon a jen díky Branislavu Konrádovi nebyl rozdíl ve skóre vyšší,“ neschovával se po utkání hlavní trenér kohoutů Jan Tomajko.

Hanáci mají Spartě z minulého vzájemného utkání co vracet, neboť v září prohráli v největší aréně v Česku poměrem 0:4. Za domácí se tehdy dvakrát prosadil Roman Horák, po jedné brance přidali Michal Řepík a Jan Buchtele.

INFO O SOUPEŘI: HC SPARTA PRAHA

Sparta, stejně jako každý rok, patří i letos mezi hlavní adepty na titul, na který ovšem čeká od sezóny 2006/2007. Velkým favoritem byla už loni, jenže vůbec se jí nepovedl vstup do soutěže. Bodovou ztrátu sice dohnala, poněvadž po základní části skončila třetí, avšak ve čtvrtfinálové sérii nestačila 2:4 na zápasy na pozdějšího mistra z Třince.

Nový sparťanský trenér Pavel Gross spolu se svým asistentem Miloslavem Hořavou nedopustil podobný vstup do nového ročníku. Sparta se od začátku soutěže drží mezi nejlepšími mužstvy. Momentálně je na třetí pozici, když v osmnácti zápasech nasbírala 36 bodů. Na druhý Litvínov má jednobodovou ztrátu, na čtvrtý Třinec naopak tříbodový náskok.

Celek z hlavního města poprvé prohrál až v sedmém kole, kdy v domácí o2 areně nestačil na brněnskou Kometu 0:2. Poté sice Sparta porazila Vítkovice, následně ale nebodovala s Libercem a v Litvínově. Posléze ale znovu zabrala a před reprezentační pauzou vyhrála pětkrát z předchozích šesti utkání, padla pouze na ledě silných Pardubic. Poté však přemohla Kladno 3:2 a v minulém utkání porazila 5:3 Plzeň.

Produktivitu Sparty táhne Roman Horák (6+12), jenž je na tom o bod lépe než Michal Řepík. Dále se daří také Filipu Chlapíkovi, který sice letos není střelecky tak výrazný, má ovšem na kontě už dvanáct asistencí. Kvalitu v obranném a útočném pásmu potvrzuje i Michal Kempný, majitel Stanley Cupu s Washingtonem je na deseti kanadských bodech. Ve statistice +/- dominují Michal Moravčík s Filipem Chlapíkem, kteří mají jedenáct kladných bodů.

Brankoviště Pražanů letos většinou patří Jakubu Kovářovi, který má za sebou čtrnáct utkání s 90,27% úspěšností zákroků. Josef Kořenář je na tom statisticky téměř o necelá tři procenta lépe, nicméně bývalý brankář San Jose zasáhl jen do pěti utkání. V průběhu právě probíhající sezóny Spartu posílil útočník Radek Mužík, jenž naposledy působil ve finské Tappaře.

NA KOHO SI DÁT POZOR? MICHAL ŘEPÍK

Čtyřiatřicetiletý kapitán pražské Sparty také letos ukazuje, jak rozdílovým hokejistou je. V sedmnácti odehraných zápasech nasbíral sedmnáct kanadských bodů a za Romanem Horákem je druhým nejproduktivnějším hráčem pražského celku. Útočník, který ještě hrál za Floridu Panthers, Lev Praha, Pelicans, Zug, Liberec, Čeljabinsk nebo Podolsk, je zároveň osmým nejčastěji bodujícím hráčem soutěže. Po Vladimíru Sobotkovi a Filipu Chlapíkovi tráví ze všech forvardů Sparty největší čas na ledě, průměr má lehce nad 17 minut na utkání.

MINULÝ ZÁPAS SPARTY

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň 5:3 (1:1, 3:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Chlapík (Řepík), 24. Forman (P. Kousal, Mozík), 25. Němeček (Moravčík, Sobotka), 35. Irving (Horák, P. Kousal), 59. Forman – 18. Lev (Zámorský, Söderlund), 27. Piskáček (M. Soukup), 30. Hrabík (Zámorský, Lev).

Sparta: J. Kovář – Moravčík, Mozík, Kempný (A), Mikliš, Němeček, Irving, Krejčík – Forman, Horák, P. Kousal – Chlapík (A), Sobotka, Řepík (C) – Buchtele, Lajunen, Kestner – Mužík, O. Najman, Konečný.

SOUPISKA

Brankáři: Jakub Kovář, Josef Kořenář, Oldřich Cichoň.

Obránci: Aaron Irving, Michal Kempný, Jakub Krejčík, Michael Krutil, Ondřej Mikliš, Michal Moravčík, Vojtěch Mozík, David Němeček, Tomáš Tomek.

Útočníci: Jan Buchtele, Miroslav Forman, Petr Hauser, Roman Horák, Filip Chlapík, Josh Kestner, Jakub Konečný, Pavel Kousal, Jani Lajunen, Ondřej Najman, Michal Řepík, Vladimír Sobotka, David Vitouch, Radek Mužík.