Byl to ostudný výkon. Chyběl nám důraz v soubojích, hodnotí Petr Fridrich.

Eliška Faltýnková
Hanáci jsou po prvních třech zápasech nové extraligové sezóny stále bez bodu. Z Vítkovic si přivezli vysokou prohru 1:7, se svým výkonem tak nemohli být spokojeni. Celé utkání zhodnotil Petr Fridrich, který v létě přišel do Olomouce právě z Ridery.

Foto: Michal Struž

Pro útočníka Petra Fridricha to byl první extraligový zápas proti Vítkovicím, kde od dětství vyrůstal. V průběhu utkání však musel sledovat, jak se vítkovičtí hráči hned sedmkrát radují z gólu. „V obranné ani útočné fázi dnes nefungovalo vůbec nic. Těžko se mi to hodnotí. Byl to ostudný výkon. Základem byly prohrané souboje, ze kterých v útočném pásmu plynuly brejky. V obranném pásmu z toho zase pramenily fauly,“ přiznal upřímně.

Právě nedisciplinovanost Hanáků bylo něco, co dokázaly Vítkovice velmi dobře potrestat. Hostující tým byl na trestnou lavici celkově vykázán hned devětkrát a Ridera výhodu čtyřikrát proměnila. V první třetině navíc Jakub Doktor dostal pět minut a do konce zápasu za vražení na hrazení, po kterém musel být Stuart Percy odvezen do nemocnice. „Přesilovky zápas určitě ovlivnily. V první třetině jsme to ještě zvládli dobře. Zápas se lámal ve druhé třetině, kdy jsme nestačili v soubojích. Z toho pramenily další fauly. Nebyli jsme důrazní před brankou, chyběl důraz v soubojích. To si myslím, že dnes rozhodlo,“ měl jasno čtyřiadvacetiletý útočník.

Zápas se nejdřív pro kohouty nevyvíjel nejhůře. Na začátku druhé třetiny měl dokonce Jakub Orsava na holi vyrovnání na 2:2, kotouč ale nastřelil pouze do horní tyče. „Zápasy se lámou v určitých momentech. Tady to byla druhá třetina, kdy jsme nesrovnali a Vítkovice naopak důležité momenty zvládli. Odskočili nám a pak už se celé hra sypala,“ mrzelo forvarda s jedenáctkou na zádech.

Vítkovice přidaly do olomoucké branky ještě pět gólů a Hanáci tak i ve třetím zápase vyšli bodově naprázdno. Ačkoliv týmu se bodově nedaří, Fridrich si v předchozích zápasech stihl zapsat už dva góly. Podle něj je teď však důležité, podřídit vše týmovému výkonu a získat první body do tabulky: „Samozřejmě jsem rád, že mi to tam padlo, ale důležitější je předvedená hra – ať už moje nebo celého týmu. Je důležité získávat hlavně týmové body a to se nám nedaří.“

Olomouc už ukázala, že proti silnějším týmům umí hrát. V domácím zápase s Pardubicemi předvedli hráči dobrý výkon, na který ale v neděli nedokázali navázat. Hlavní rozdíl mezi oběma utkáními vidí Fridrich v soubojích. „S Pardubicemi jsme měli těžké souboje, kde jsme byli pod tlakem, ale dokázali jsme je vyhrát, a ještě z nich zaútočit. Tady jsme je prohrávali. Vítkovice nás točily v obranném pásmu a my jsme pak už neměli sílu zaútočit,“ vysvětloval.

A jak se šikovnému útočníkovi líbí v Olomouci? „Ať už kabina nebo celkově město se mi hodně líbí. Jsem tady spokojený. Teď už to jen ukázat na ledě,“ přeje si.