Nakoplo nás to a fanoušci taktéž pomohli, popisoval Orsava po vítězném gólu proti Třinci

Petr Martínek
V minulé sezoně se proti mistrovi příliš nedařilo a v prvním vzájemném utkání letošního ročníku je z toho výhra 2:0. Kohouti zvládli zápas s Třincem a potřetí za sebou zaznamenávají tři body. Střelci mlčeli až do 37. minuty, kdy skóre utkání otevřel útočník Jakub Orsava. Co předcházelo bekhendovému zakončení a čím to, že jsou Hanáci lepší než v úvodu základní části? I o tom se rozpovídal útočník s číslem 32.

Foto: Vojtěch Zajíc

Série vítězných utkání vám jistě vlila hodně sebevědomí do žil. Po tom horším začátku to vypadá nyní diametrálně jinak, co za tím stojí?
Soustředili jsme se na to, že jsme hráli čtyřikrát po sobě doma a že máme právě tady lepší bilanci než na venkovních kluzištích. Na každý zápas jsme se velmi soustředili a podařilo se nám urvat vítězství.

Třinec disponuje hned několika jmény v ofenzivě, ale během utkání jste je do ničeho velkého moc nepouštěli. Jak se vám to povedlo?
My se nemůžeme koukat proti komu hrajeme a samozřejmě se více věnujeme naší hře. Je jedno, kdo proti nám hraje, když budeme hrát to, co chceme, a každý odvede stoprocentní práci, potom máme šanci na vítězství.

Pojďme ke tvojí brance. Už to vypadalo, že když byl Kunc na zemi, nestihne už nahrát, ale nakonec to zvládl. Jak bys akci popsal?
Já už se chystal střídat, ale Kuncík stále bojoval o kotouč, a tak jsem počkal. Třinec tu situaci za mě podcenil, protože kolem našeho jednoho hráče byli hned čtyři hosté. Já jsem tam vyjel, Michal mě viděl a pak to stačilo jen ideálně trefit. Abych přiznal pravdu, trénuji tento způsob, ale na tréninku mi toto zrovna nevycházelo. Tím bekhendem to gólman moc nečeká, a ještě víc to nečeká, že to jde do protisměru. Mám to trochu natrénované, ale teď mi to vážně sedlo. Přihrávku jsem si zpracoval do bekhendu, tak mi víceméně nezbylo nic jiného, než to tam tímto způsobem poslat, a padlo to tam. Vedli jsme po tomto gólu 1:0, tudíž spokojenost.

Byl toto klíčový moment utkání?
Určitě první branka v utkání uklidní tým, když se dostane do vedení. Je to mnohem lepší, než prohrávat a dotahovat nepříznivé skóre. Nakoplo nás to a fanoušci nám taktéž pomohli, tudíž za mě důležitý okamžik.

Třinec to v závěru zkusil bez gólmana a hrál v šesti lidech na ledě tři minuty. Výhodu ale nezužitkoval úplně nejlépe a moc šancí na snížení nepřišlo. Je defenzivní styl tady v Olomouci už tak zažitý?
Asi to tak je, ale když se podívám na první tři zápasy sezony, to bylo úplně odlišné. Hlavní je neusnout na vavřínech a pokračovat v nastoleném trendu. Ten start do sezony měl také daleko do současné šňůry čtyř domácích zápasů, co jsme hráli nyní. Musíme stále makat na sto procent, my tady nemáme žádné hvězdy, vyhlášené střelce, takže musíme nadále bojovat. Jak jsme ukázali bojovnost v posledních duelech, musíme pokračovat i venku.

Byl jsi u historicky prvního titulu Třince v roce 2011. Jsou pro tebe zápasy proti Ocelářům nějak speciální?
Z toho kádru, se kterým jsem to tehdy vybojoval, tam už nikdo moc není, vlastně jen Martin Růžička, ale ten tentokrát nehrál. Já za Třinec hrál devět let, a tak to speciálně stále beru. Ale jak jsem již zmínil, soustředíme se převážně na naši hru a na to, co máme hrát. Ve výsledku je tak jedno, proti komu hrajeme. Samozřejmě každý gól potěší, ale my hrajeme na tři body a na vítězství, to je důležité.

Olomouc je aktuálně v tabulce pátá. Je toto umístění váš cíl?
Chceme vyhrát každý zápas, nikdo neprohrává rád. Musíme jít zápas od zápasu a snažit se urvat nějaký bodík. Když jsou tři, je to nejideálnější. Máme za sebou čtyři zápasy doma, což je velká výhoda pro nás, a musíme to potvrdit ziskem dalších bodů na venkovních stadionech.

Co se vše změnilo po těch nepovedených duelech ze začátku ročníku?
Asi nemám úplně konkrétní odpověď, ale ve čtvrtém utkání doma s Motorem, když jsme vyhráli, hodně nás to nakoplo. Dlouho to bylo 1:1, a pak jsme udeřili z oslabení. Každá výhra nás těší a my jsme to vítězství potřebovali jako sůl po tom úvodu. Možná to bylo to stěžejní, od čeho jsme se odrazili. Od té doby jsme bojovali každý zápas i při porážce s Litvínovem. Já doufám, že nastolený trend vydrží co nejdéle.

Má velký podíl na současné formě gólman Matěj Machovský?
Samozřejmě, že ano, Machovský je zkušený gólman a my mu věříme. Když něco tam před ním pokazíme, on nás z toho vytáhne a je našim důležitým článkem. Budeme jen doufat, ať to všechno dobře pokryje i nadále.